Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday, 7 July 2018

Richter - Teljes körű áttekintés

Megpróbálok egy teljesebb áttekintés nyújtani Elliott-i szempontból a Richter vonatkozásában. A nagy képtől haladva a kisebb felé. Amikor szűkítő kritériumot alkalmazok, azt előre jelezem.

A negyedéves grafikont (utolsó adat: 2018.07.06. 15:30) általában kevesen használnak, kevesen szemlélnek én mégis ezzel kezdeném a gyógyszeripari cég vizsgálatát. 2017-ben ATH csúcsot ütött a piac (7.296), az rsi fenntartható bull zónájából indult intenzív esés. Amennyiben ezt  a zónát eléri a piac, akkor igen jó eséllyel további emelkedés várható, azonban jelen helyzetben ezzel kapcsolatban két dolgot figyelembe kell venni. Egyfelől megnyúlt 5/5 esetében ezt okozhatja egy vételi klimax, erre utalhat az intenzív esés az ATH után, másfelől a 2014-2015 körül készült nagy tf-s elemzéseknél utaltam a hetes/havi képen jól látható háromszögre, ami mint jól tudjuk egy trendszint utolsó előtti alakzata egy szerkezetben, jelen esetben a háromszög utáni gyors felkör után egy trendfordulót, vagy nagyobb korrekciót láthatunk. A háromszög verzió szűkítő feltétel, mivel minden a következőkben bemutatott lehetőségnek ez a kiinduló feltétele, nevezetesen a felfelé haladó impulzus utolsó előtti, azaz 4. hullámát láttuk. 

Tréningeimen egy nagyobb szakasz csak az Elliott-i értelemben vett háromszögek beazonosításával foglalkozik, itt eltekintek a részletes bemutatástól, de a lényeg, nagyon nagy eséllyel háromszöget láttunk a grafikonon, a célárat elérte a piac (spike-okkal számolt célár 7.500 volt, de közben eltelt két osztalékfizetési időszak, plusz a spike-ok nélkül, osztalékkal bőven a min. elvárás fölötti árat ért el a papír).

Visszatérve, a negyedéves grafikonra látható, hogy többszörös támasz előtt a piac. Egyfelől a háromszög teteje, mely jó 10 éven át tartotta ellenállásként az emelkedést, másfelől az rsi is leérkezett a bull támasz zónájához, így jó eséllyel tanúi lehetünk egy megpattanásnak. A negyedéves grafikon alapján a lefelé tartó - feltételezett impulzus - még nem készült el, hiányzik egy negyedik hullám, mely visszaviheti a papír árfolyamát a 6.000 körüli régiókba.

Richter 3M chart:


Korrekciós hullámok esetében tudjuk, hogy amennyiben trendmozgató alakzat az első, azaz A hulláma, akkor azt egy korrekciós szerkezet után (B) újabb trendmozgató alakzat követ (C).

Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy a Richter árfolyama 4.000 alá zuhanjon, nekik mondom a következőket. Érdemes végiggondolni, hogy az első, azaz A hullám még nem fejeződött be és az A hullám nagysága eddig (7.296 - 4.956) 2.340 pont (DE! lehet A/1 is !!!). Szóval a 4.000 alatti érték nem ördögtől való, hanem reális elképzelés. Természetesen pontosabbat a B hullám befejeződése után lehet mérni, ami még nagyon messze van.

A negyedéves charton hatalmas, momentumos gyertya van, ilyet a harmadik hullámok produkálnak, több havi emelkedést vett vissza egy hatalmas fekete gyertya, ezt komolyan kell venni! A papír annyit ér, amennyit a befektetők hajlandóak érte megadni, jelenleg pedig egyre kevesebbet! Az idén a papír elvesztette értékének több, mint 30%-át, ezt az információt nem szabad mellékesen kezelni! Ha valaki ránéz az éves gyertyaképre (utolsó gyertya még nem zárt), brutális esést láthat, az esésnek még nincs vége! Két év emelkedését adta vissza fél év alatt a papír árfolyama!

Richter 1Y chart:

A havi charton a fentiekben leírtak megerősítése látható. Éles esés, impulzus, mely még nincsen készen, azaz további mélypont jöhet a papír életében, a nem is olyan távoli jövőben (Havi chart!). A kép alapján elsődlegesen arra kell gondolnom, hogy a lefelé tartó A (vagy 1.) hullám 3. alhulláma van csak elkészülőben. A momentumos esés lassulása zajlik, ami lehet egy ED formáció, vagy egy 4-5-4-5 szerkezet, melynek a végén A/3 kialakul. A/3 végének célzónájában vagyunk számolt célár 4911 környéke, de ezen a tf-n 100-150 pont tévedés is simán a zónát jelenti a számolt célártól. Bár idén májusban volt egy behalt felfelé próbálkozás, arányaiban ez a korrekció időben elmaradt a tavaly őszi korrekció mértékétől, így azt nem tekintem adott trendszinten a párjának.  Havi charton szintén bull támasz előtt a piac az indikátorképen is, azaz jó eséllyel hamarosan pattanhat egyet az árfolyam (havi chart, akár 3-4 gyertya is lehet, akár!).

Richter 1M chart:A havi alatti tf-ken kell a fenti verzió szerinti pontosítást elvégezni. Itt két verzió lehet, melyről a korábbiakban már szóltam. Vagy egy utolsó előtti hullámban, azaz a fentiek alapján A/3/5/4-ben vagyunk, vagy egy A/4/exp. flat verzióban. Az exp. flat verziót azért tartottam reálisabbnak, mivel a sokak által várt 4800-as szint előtti fordulatot eredményezve, medve csapda kialakulása után okozna egy hirtelen árfolyam emelkedést, ezzel egy SQ-t, jelentős fájdalmat generálva a short oldalnak, illetve a célár elérésének elmaradása miatt, a lemaradás érzését a kiváró longosoknak (Erre vonatkozó előrjelzés: Link-1, Link-2). Hetesen fordulós divergencia van kialakulóban, de az első fordulós gyertyakombinációra (bullish harami) nem érkezett megerősítés. A hetes kép, a május közepi hatalmas spike gyertyával inkább az 1-2-3 formációt erősíti, azaz azt, hogy az A/3/5/4-ben vagyunk. Kizárni egyik verziót sem tudom teljes bizonyossággal főleg nem ezen a tf-n, ezért azt gondolom mindenképpen evidenciában kell tartani mindkettőt. A múlt heti mozgás alapján immár ennek adom a nagyobb sanszot, de a price action a jövő héten felülírhatja, ezért érdemes erre figyelni. Amennyiben nem, akkor  4800-4900 körüli célár várható. 5/5 megnyúlás esetén ennél mélyebbre, azaz a sokak által várt színt alá szúrhat (4600 környéke, amennyiben a következő napokban nem lesz az 5180-as zónánál magasabb ár).

Richter 1W chart:


Napos chartot nézve, a korábban felvázolt verziók mellé szükséges betennünk a A/3/5/ED verziót, mivel a képen túl sok hármas szerkezetű hullám mozog. Ebben az esetben az ending diagonal 3. hullámjában lehetünk, mely  a következő hetekben új low-ra viszi az árfolyamot (többször is). Az diagonal berajzolása jelen esetben még korai, mivel a leggyakrabban a harmadik hullám komplex hullámszerkezet lesz, így a 3 csúcs kijelölésést még nem tette meg az árfolyam.

Napos charton a fentiek figyelembevételével 3 eshetőségre kell figyelni:

1) Exp flat B hullám, ebben az esetben éles emelkedésre kell számolni, melynek ideális célára 6.100 körüli célzóna, erről a korábbiakban tettem ki elemzést.
2) A/3/5/4 ebben az esetben, napos chartot is figyelembe véve, elképzelhető, hogy még csak a hullám ment északnak, 4/a/zz, c of ED formációban, új low , vagy a korábbi alj közelébe juthat az árfolyam, amiből emelkedés indulhat az 5200-5300-as zónába, ahol az ellenállás megfogja, majd új low-val befejezi az A/3/5/5 hullámot VAGY, immár az 5. hullám fut délre, új low és elindul a felfelé tartó nagyobb trendszint korrekciója. A napos, illetve kisebb kép alapján ebben az esetben az első verzióra szavazok, a hullám térben és időben nem érte el a 2 hullám nagyságát, továbbá a ZZ, c of ED verzió inkább az alhullámra jellemző, mint a teljes korrekcióra
3) ED verzió fut délre, ebben az esetben gyors irányváltások, csökkenő forgalom, hetekig tartó bizonytalan esés várható.

Richter 1D chart:
A chartokat nem számoztam be, túl sok időbe került volna, melynek nagy hasznát nem látom. Aki megismerte a rendszert (Elliott hullámelmélete), annak nem okoz nehézséget, aki még nem ismerkedett meg vele, annak ajánlani tudom vagy az EWI honlapján ingyenesen elérhető angol nyelvű anyagot (Link - regisztrációhoz kötött), vagy Cimballi magyar nyelvű füzetét (Link), nyáron a strandon egy kis pihenés képpen megfelelő olvasmány lehet egy trader számára.

A fenti elemzések kapcsán fontos megjegyezni, hogy a nagyobb tf-k támasz elé érkezése azt jelenti, hogy pattanhat az árfolyam most, vagy néhány gyertya múlva, ez pedig egy havi charton akár azt is jelentheti, hogy a megpattanás az ősszel következik be, érdemes elolvasni a blogra vonatkozó disclaimert, illetve a blog használatára szóló rövid leírást itt.

CET 23:41 kieg.

Naposon van egy triggerelet bearish slingshot. Pénteken valahol írtam róla, lehet nem itt a blogon. Az ilyen sling általában 4. hullámban (esetleg 4/a) alakul ki, amire itt is jó esély van. A setup megbízhatósága a statisztikáim alapján változó, a várható érték variabilitása magas, ezért nem szívesen foglalkozom vele a kereskedésben. DE ettől még jó eséllyel működik és viheti új lowra az árfolyamot. Három hullámban mentünk ki új lowra naposon, ez pedig azt jelenti, hogy újabb low, vagy low-k jönnek, még az exp flat verzióban is. 

46 comments:

 1. Ezzel beindult a nyaralási szezon, nem leszek gép előtt! Jó kereskedést mindenkinek a következő másfél hétben!

  ReplyDelete
 2. Hű, ez aztán a részletes elemzés! Grat! Átnéztem a chartokat, ennek a felét sem írtam volna le, de ez így nagyon kerek.
  Kedvenc BÉT papírom, lassan visszatérek, 2 év kihagyás után.

  Kíváncsi lennék azért ki érti azt azok közül aki olvassa ezt, hogy A/3/5/ED-ben van a papír XD

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köszi!
   Rázós kérdés, de azt gondolom, hogy ebbe a szakmába is bele kell tenni, legalább annyit, hogy az elemzési módszertant megértse valaki. No free lunch!

   Delete
 3. Nagyszerű ilyen részletes elemzést olvasni.
  Venni kell, fel fog pattanni!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köszönöm!

   Őőőő, azt hiszem a filozófia nem ment át. Lehetőségek, ahol keresni kell egy long setupot, de nagy eséllyel nem most. Vagy pár nap, vagy több. Amíg nincs jó stop helyszín, addig nem lehet longolni, márpedig most még nincs. Ha most vennénk és ott van lehetőségként 4600 környéke (a stopot kb.4000- 4200-ra kellene tenni, célzóna alá, egy ATR-rel). Szóval risk 800-1000 pont, várható revard 1000-1100 pont, kb 1-1,2 az RR. De ha kivárunk és megfelelő jelre lépünk, akkor 100-200 pont körül (napos) agresszív belépővel, verziótól függően cca. 5 és 12 R közötti rewarddal lehet számolni.

   Delete
  2. Talán a pf richter topicban írtam a vételről és a zárásról. Volt jel a korábban jelzett zónába, de nem hozta a pa az elvárásokat, nem jött a megfelelő megerősítés. Valószínű korai voltam, az ellenállást nem tudta meghaladni a piac, márpedig az exp flat verzióhoz ez is kellett volna. Közben kialakított egy short setupot velem szemben (bearish sling), amíg nem veszi ki, addig a bika elképzelésnek sok tere nincs.

   Delete
  3. Átjött amit írtál.
   Kellemes nyaralást!
   Ha történne valami lényegi változás, akkor jó lenne, ha röviden kommentálnád. Előre is köszönöm!

   Delete
  4. :D az remek!

   Az elmúlt évek rossz tapasztalatai miatt meg szoktam ilyenkor ijedni.
   Nem is értem, de sokan egy elemzés alapján azonnal pozícióba lépnek, ha az megegyezik a véleményükkel, a veszélyeket hajlamosak kicsinyíteni, vagy nem figyelembe venni, csak a velük egyező rész jut el a tudatukig.

   Delete
  5. A kereskedési rendszereim desken vannak, mert a laptop nem volt képes 2-nél több monitort kezelni, van ugyan laptopom, de mióta van ipad nem nagyon szoktam használni. Chartokat látok, de az indikátorok nagy részét nem, így lehet teljes kikapcs lesz a jövő héten, talán nem megy el nélkülem a piac.

   Delete
 4. Köszönöm az újabb teljes körű elemzést.

  Jó pihenést, :)

  ReplyDelete
 5. Gratulàlok hozzà, szèp munka!

  ReplyDelete
 6. Kérdésként merülhet fel, mi van akkor, ha az alakzat nem háromszög?

  Minimális esélyt adok ennek a verziónak, mert a hsz tulajdonságai igazak rá.

  Kérdésként merülhet fel, mi van akkor, ha a lefelé kör a hsz kitörés visszatesztje?

  Elgondolkodtató, de túl erős a mozgás ahhoz, hogy ez korrekciós hulláma legyen önmagában csak a kitörésnek. A lefelé kör sokkal erősebb, momentumosabb, mint a felfelé kitörés volt. Nagyobb távolságot járt be rövidebb idő alatt. A mozgás karakterjegye inkább egy nagy A hullámra hasonlít.

  Kérdésként merülhet fel, hogy a lefelé mozgás lehet-e egy agresszív c-vel rendelkező flat?

  Lehet, de ua. ebben az esetben a válaszom, mint a hsz kitörés visszatesztjénél.


  Mindig történhet olyan a piacokon, amikor a kisebb valószínűség irányába mozog a piac. Mi a nagyobb valószínűségeket keressük, mert hosszabb távon attól leszünk konzisztensek, elemezőként is, kereskedőként is. Szerintem jó long lehetőségek jönnek, de rendkívül fontos a timing, az időzítés, jó időpontban kell belépni, mert legalább 2, alacsony kockázatú, magas jövedelmezőségű pozíciót lehet majd felvenni. A mikor a kérdés, lehet a jövő héten, de az is lehet, hogy akár szeptemberig kell rá várni.

  ReplyDelete
 7. A mai nap után az exp flat nagy B verzió lehetősége minimálisra csökkent, csakmazért nem zárom ki, mert nem látok rendes chartot és nem tudom mélyebben megnézni.

  4/b haladhat lefelé, a 4/c akorábbi lokális tető fölé 5250-5300 környékére viheti vissza! De erre vonatkozóan kell vmi jel, h c indult el felfelé.

  B vége, fejben számolva 4850-4920 körül lehet b vége, alatta jól eséllyel már nem b.

  ReplyDelete
 8. Nagy forgalommal esett.
  Milyen folytatást vársz holnapra?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Támasz fogás, mert ez a longosoknak a kevésbé fájdalmas verzió.
   Ha nem, akkor az ed verzió fut, nagyon mélyre menne le, vagy van egy verzió amiről nem írtam, a 3 hullám megnyúlása, de ez olyan drasztikus, h szerintem nem érdemes vele számolni, egyelőre.

   Delete
  2. Releváns a három fekete holló naposon?
   Csökkenő, de még mindig nagy forgalom mellett estünk 0,2%-ot.
   Jelez valamit a csökkenő forgalom?
   4/b célár teljesült, vagy még eshetünk?
   Mire számítasz a következő napokon?

   Delete
 9. Sziasztok! Mi a véleményed Ad a forintal kapcsolatban? Végetért a korrekció? Jöhet az ujabb csúcs?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lefelé kész lehet A hullám ( v 1), de nem vagyok gép előtt , csak a strandon...

   Delete
 10. Olvasd el az elozo usd huf elemzest .. abban , nagyon helyesen benne van , h bar van 3 fekete hollo , ill 1W charton forditos jel.. megis emelkedes kovetkezik 278 - 281 iranyban
  Ez megtorzent ill tortenik ! Az eses utana jon !

  ReplyDelete
 11. Richter: számoltam, nem fejben, 4/b célárnak a tegnapi low tökéletes, ha nem megy tovább, akkor esélyes h c jön, az említett szintekre.

  USD/HUF: a of B lehetett a felfelé 278 alá, szerintem teljes B nek kevés, jön egy sávozás

  ReplyDelete
 12. Usd huf oldalazas es utana le ?

  ReplyDelete
 13. Ricsi: a nagy exp flat verzió azért tetszett ( korábbi rajz), mert a 4800-át túl sokan várták, leértünk. A bajom az rsi, nagyon alacsonyan van, innen még a 5250-5300 környéke is messzinek tűnik, ráadásul tegnap forgalom is volt az esésben, ez nem igazi b hullám karakterjegy. A mostani kép alapján az ed felállásnak adom a legnagyobb addsot, igaz nem látok rendes chartot.

  ReplyDelete
 14. USD/HUF: vmi komplex szerkezetnek tűnik, vagy még a alhullámban vagyunk, a of B, vagy a teljes korrekció készül el hamarosan, telo alapján nehéz biztosat mondani

  ReplyDelete
 15. Meddig mehet ez az oldalazás az usd huf-on mig csökkeni kezd az árfolyam?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Térben vagy időben?

   Delete
  2. Ekmeletben fordulnunk kellene , az eur hufnal is a heti forfitosnak be kellene ernie . Ha nem akkor nem forditos gyrtya volt sajnos

   Delete
  3. Max 281 körüli zóna tűnik ideálisnak

   Delete
  4. De akár a mostani szintek is megfelelőek voltak, kombináció lehetett

   Delete
 16. Szia, köszi szépen az elemzést. Mit szólsz a tegnapi emelkedésben zarashoz?

  ReplyDelete
 17. Richter: A vízpartról nehezen, nincs előttem rendes chart.
  Ahogy írtam valamilyen támasz fogást vártam, ez két nap után úgy tűnik bejönni látszik.
  Az exp flat verziót szerintem kizárta a piac. Jöhet valamilyen emelkedés, de ehhez indikátorokat és chartokat is néznem kell. Az investinges chart kevés. A/ verzióban mehetünk egy nagy kört északnak, de emlékeim szerint az indikátorok ezt nem támaszják alá (még?), ezt meg kell néznem mélyebben. B/ verzió, amit mindenki vár az általában nem következik be, a pénteki napos bearish slingshot elérte a célárát, akár vége is lehetne átmenetileg az esésnek, itt 4800 körül, de hetek óta mindenki ide várta, ez pedig nem szokott bejönni. Ebben a verzióban egy emelkedést próbálkozás után újabb 3-400 pont esésben gondolkozom. 5000 nálam csak naposnál kisebb tfn ellenállás, az igazi szint 5250 környékén van, napon belül 5000 környéke ua tarthatja, megfoghatja az emelkedést. Nagy volt a forgalom az esésben, nekem nem long zárásnak, hanem short nyitásnál tűnik inkább, ha pedig a nagyok lefelé gondolkoznak még mindig, annak oka van.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Szia! Nagyon köszi a választ. Mi a véleményed a mai 4800 alá zárásról?

   Delete
  2. Majd nézem, elsősorban nem ezt vártam, kisebb tf-n.
   Első körben arra gondolok, hogy meglesz a 3-400 pont esés, nem innen, de jöhet.

   Delete
  3. Köszi szépen, azon gondolkozom, vajon érdemes lehet-e majd megjátszani egy short pozival a várható esést.

   Delete
  4. Meg kell néznem az indikátor képet. Az ED verzión gondolkozom, vagy azon, h esetleg valami más lehet e, de ennek belövéséhez az investiges chart semmit nem ér.
   Nem tudom mennyire lehet megjátszani, lehet már elindult, magyar kereskedési költségek mellett nem igazán a shortban konzisztencia.

   Delete
  5. Köszi szépen. Alapvetően én is a megfelelő vételi pontot várom, csak egy kósza gondolat volt.

   Delete
  6. Én is, mi is azt hittük, hogy jó long vételt kinál. 4050-n nyitottam is egy pozit, de nem akart menni, nem jött momentum, forgalom, nagy zöld gyertya, be is zártam, utólag jó döntés volt, még akkor is, ha volt felettem utána árfolyam, de két napon belül lefordult. Az indikátor kép még rosszul néz ki a longra.

   Delete
 18. Szia Ad! A Törökorszagot leminősitő Fitch döntés kinyirhatja jövő héten a lirát. Nem rántja ez maga után a forintot is? Vagy már ez be volt árazva a törököknek és nem lesz nagy mozgás????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hír! Miért nyírná ki a lírát? Nem látok chartot, de lehet délutánra még erősödni is fog. Nem a hírek mozgatják a piacot!

   Delete
  2. A hír nem is látszik a charton... (USDTRY)

   Delete
 19. A huf is erosodott regen mikor leminositettek bennunket.

  ReplyDelete
 20. BTC: elindulhat egy nagyobb kör felfelé, ellenállás előtt vagyunk, ha átviszi, akkor a korábban jelzett nagyobb kör esélye elég jó lesz

  ReplyDelete