Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site
Kérlek titeket, hogy megjegyzéseket mindig az utolsó bejegyzés alá írjátok terméktől függetlenül, csak így fogom biztosan olvasni, köszönöm!

2018. augusztus 2., csütörtök

Richter

Két hete nyilatkoztam utoljára nyílt színen a Richterrel kapcsolatban. Az akkor jelzett egyik verzió (ED) a-b-c szerkezete, mint 4. hullám készülhetett el ma, vagy készülhet el a következő pár napban. Jelenleg szerintem ez okozná a legnagyobb fájdalmat a piaci szereplőknek, hiszen új low-ra futást jelenthetne.

Az rsi nagyon bear zónából indult meg az emelkedéssel, teljes túladottság volt látható a charton. Az éles emelkedés (klimax utáni)  egy kitartó, lassú oldalazó emelkedésbe fordult. Tulajdonképpen egy, a várakozásaimnak megfelelő (azaz lassú) mozgással ért el ma 5100-ig, ami a Zigzag egyik lehetséges célárának felel meg (5050-nél szintén volt egy zóna, azt meghaladta). Az emelkedés belső szerkezete ua. bár 5 összetartozó hullámra utal, nem teljes bizonyossággal felbontható. A jelenlegi kép,  inkább egy ZZ-re utal, gyors, nehezen számozható A hullám és egy macerás C.  RSI a bull ellenállás zónájához ért, miközben naposon egy bearish slingshot esélye rajzolódik ki és 5180-as szintig kizárni sem lehet. A gyorsjelentésnek köszönhetően réssel nyitott, de az 5000-es szint visszatesztelésével a rés eltűnt, a záró magasan történt, de nem a napi maximumon, ennek ellenére csak kis tüskét hagyott a zöld gyertya tetején. Napos képen kirajzolódik a 4776-os mélypontról egy 5 hullámos szerkezet. Az árfolyam ma sikeresen átlépett egy leszorítót, ami azonban Elliott-i értelemben nem tekintek markáns ellenállásnak, az feljebb található. Van egy kisebb tf-n számolt C végére utaló 5130-as értékem, illetve egy valamivel magasabban a korábbi ellenállásnál 5180-as.  

Ez elmúlt napokban figyeltem a fórumokat, 5200-ra tekintenek sokan, nagyon sokan ez pedig általában azt jelenti, hogy az árfolyam túlfut  rajta, vagy előtte fordul. Nézzük először a szerintem sokaknak fájdalmas verziót, mely szerint az ED 4. hulláma fog véget érni, ebben az esetben új low a várakozásom. 

A másik verzió, amit korábban sem tudtam kizárni, az az, hogy az esés véget ért (egyelőre), hiszen nagyobb tf-n lejött egy impulzus (alternatíva 3/5). Több tf-n, több indikátorral szemléltem a chartot, de nem tudok jelenleg egyértelmű állást foglalni a két verzió között, további adatokra van szükség.

Az első verzió szerint egy kisebb emelkedést követően lefordul az árfolyam, a két említett célár környékéről. A másik esetben - és igazából erre érdemes figyelni - kirobban. Egyszerűen a másik esetben valamilyen 3/3 hullámnak kell(ene) mozognia, nagy forgalommal, akár réssel nyitással (ebben az esetben még az 5.180 átugrása sem okozna túl nagy meglepetést számomra).

Ha a második verzió fut, akkor 5400-5500 közé mehet fel pillanatok alatt az árfolyam. Érdekes lesz a holnapi nap, mivel a heti záró gyertya, markáns fordulós jelzést hozna ezeken a szinteken, míg az rsi képe támogatná is a felfelé mozgást. A bajom tényleg csak annyi ezzel a technikai képpel, hogy túl egyszerű.

Pro és kontra:

- Harmadik hullám nem tudta megtartani a rést (második verzió ellen szól)
- Jelentékeny forgalom (nem az ED-re jellemző  tulajdonság)
- Magas zárás (nem érhette el a célárat, nem érhetett el fordulós szintet, nem hullámvégre utal többségében)
- Az emelkedés kezd gyorsulni (inkább 3. és 1212 jegy, mint ZZ/C/5)
- 3/3 nem vitte ki a korrekciós csatornát (még holnap réssel megteheti)
- 5200-t várják sokan (A=C oda mutat, amit sokan várnak az nem valósul általában meg, azaz vagy nem megy fel odáig, vagy nem C megy, szerintem)
- 4H-ig rsi bull folytatásra utal (4H túlvett értékkel?, ez talán nem C, ugyanakkor májusban volt erre példa, lehet ez Richter sajátosság?)
- váltakozás elve (A gyors, C lassú, a 3/3 ellen szól)
- A harmadik hullám momentumosabb, mint az első (jelenleg még?, ez inkább az első verzió mellett szól)
- Lehetséges hetes erős fordulós gyertyajelzés (még nem zárt, holnap érkezhet megerősítés, megcáfolás, az ED ellen szól).

Kereskedési szempontból mi ilyenkor a teendő? Azt hiszem mindenkinek a saját kereskedési, célárazási és management szempontjai szerint kell döntenie (out-re-entry, stop feszítés, felezés stb).

18 megjegyzés:

 1. Tudom, hogy nem a hírek mozgatják a piacot, de azt mégis nehéz elhinni, hogy az augusztus 16-i Esmya döntésnek nem lesznek látható nyomai a charton.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kicsit másképpen:
   - Ha a hírek mozgatnák a piacot, akkor egy uo. vagy ua. a hírnek hasonló hatást kellene gyakorolnia a chartra, de ez nincs meg. Sokszor még ellentétes mozgást is kivált egy hír, amire csak a legkülönfélébb magyarázatok vannak.
   - Akkor szokott nagyot menni az árfolyam, ha a funda, a TA és esetleg egy hír is egyirányba mutat. Ha elkészül TA (Elliott szerint), egy szerkezet és arra érkezik a hír.

   A mostani emelkedés előre látható volt, itt van egy válaszút, aminél vannak kétségeim és még mindig választhat egy olyan formációt, amit nem vette bele a lehetőségekbe.

   Az augusztus 16-ai hírig elkészülhet egy szerkezet, amire hathat a hír, elég erőteljesen is, csak esélyes, hogy esetleg fordítva, mint sokan gondolják.

   Jelenleg nagy pakkok vannak 5200-ig eladáson, sokan várják az 5200-at, innen longolni már nem érdemes. 4H-ig nagyon nagy vételi klimax van, esés lehet belőle, a mérték kérdés, kis tf-n 5050 simán benne lehet.

   Törlés
 2. Amikor belátják az eladók, hogy nem lehet olyan szinteken eladni, mint ahol állnak, akkor egy erősebb mozgás indulhat délre. A nagy kérdés, hogy hol jön majd a vételi erő, ez sok mindent eldönt majd.

  VálaszTörlés
 3. Gyenge a forgalom és ráadásul úgy tűnik, hogy az emelkedéssel egyre inkább fogynak a vevők és megjelennek az eladók.
  Nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy az augusztus 16-i döntés alapjaiban változtatja meg a Richter jövőjét.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Brutálisan gyenge a forgalom, 4H vételi klimax, mint májusban, 5 hullám látszik, megnyúlt 5-kel 6H-n, amit okozhatott a hír.

   Itt 3/3. hullámnak kellene mennie, gyorsulnia, forgalommal.

   Fundásan hangzik: "Alapjaiban változtatja meg a Richter jövőjét"

   Jövő héten kiderülhet, hogy mi fut, a lefelé körnek jobban örülnék, mert a legjobban kereskedhető Elliott-i alakzat alakulhatna ki. De majd a piac eldönti, a feladatunk nem megmondani, hogy mit akar a piac, még csak nem is kitalálni, hanem simulni, idomulni hozzá.

   Törlés
  2. Persze, hogy fundásan hangzik, nehéz átállni egy olyan gondolkodásra, ahol a híreknek nem tulajdonítunk jelentőséget.
   Nagyon tetszik az utolsó mondat, tükrözi a világ iránti alázatot.

   Törlés
  3. Ennyi idő után is, de ker döntésnél és is bele tudok fordulni néha a hírekbe. Pedig az indikátor figyelése sokkal előnyösebb. Kis tf-n persze a rántásra figyelni kell, mert ott kicsi a stop távolság, abba egy spike belezavarhat, de napos felett már másról szól, szerintem.

   Próbáld ki, tesztelj vissza egy időszakot, ahol nem tudod mikor volt hír.

   Törlés
  4. Bearish slingshot (közeli - hetes) lehetőségét kivette a piac ezzel a felrántással. Hetesen óriás fordulós jelzés, magas heti záróval, lehet komoly menet lesz felfelé, a bear lehetőség határán táncol.

   Törlés
  5. Ez most vételi jelzés? Meddig mehet el? 5700-5900?

   Törlés
  6. Nekem nem. Egy a longosokra veszélyes szituáció nem alakult ki.

   Törlés
 4. Válaszok
  1. Nekem is, de nagyon. Igaz tegnap volt, ami adhat okot a longra. Aki hetesen kereskedik, annak a heti három gyertya adhat long jelzést. Persze kell hozzá egy kereskedési rendszer, ami több, mint egy gyertyajelzés. Nincs adatom, de ez a gyertya gondolom legalább 60%-ban működik, de például decemberben nem működött a ricsi grafikonján.

   Törlés
 5. Most nézem itt is van Ricsi blog, nem csak az EXTRÁN. Most már mind 1 lezártam mindent RCHTL 05-04 után ma a 03-ast is. Most várok jövő héten mit lép.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bennem is ott a kérdőjel, eddig sem vártam fel, én F78-al elégedett voltam, mivel mindenki 5200-t várt, túlhúzták, ez is egy verzió, annyi biztos volt h nem 5200 lesz a vége.

   Törlés
 6. Éppen az történik, amit mindenki várt.
  Az alacsony forgalom viszont árulkodó.
  Lehet, hogy ez csapda?

  VálaszTörlés