Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 9 March 2020

Olaj - kitekintés

Változatlan formában közlöm a tavaly év eleji olaj kitekintőt (2019 január):

"Olaj - kitekintés

Nagyobb képen az olaj állást foglalt arra vonatkozólag, hogy ami sokáig függő kérdésként jelentkezett az elemzések során, neveztessen, hogy felfelé korrekció, vagy trend halad. A sejtés, mely arra utalt, hogy korrekció, beigazolódott, kritikus szint tört, így tényleg csak minimális esélye maradt a 100 dollár feletti olajárnak a következő évben.
Ha már a nagyobb képet nézzük érdemesnek tartom megosztani szélesebb körben is azt a chartot, amiről szűkebb körben érdekességként már többször beszélgettünk. Az olaj fellelhető (ezt találtam) leghosszabb időtávú grafikonja (crude oil WTI - stooq.com), melyen jó eséllyel egy háromszög látható a 70-es évek végétől a 2000-es évek elejéig. Amennyiben az háromszög, akkor az bizonyosan egy 4. hullám, mely után következik a trend utolsó hulláma, majd egy korrekció, mely a legtöbbször az előző 4. hullám vége alá hozza vissza a piacot. A csúcs elérése óta igen széles térben mozog a piac, egy esetleges 5/4 hullámot ezért kizárnék. Szóval amennyiben a leírt kiinduló premisszák igazak, akkor az olaj célára min. 20 dollár alatti szint, de a 10 dollár alá történő bekacsintást sem lehet kizárni. Távoli képről beszélünk, ami azt jelenti, hogy lehet ez a szint csak a következő évtized során valósul meg.
Crude OIL WTI stooq.com 100y log chart:

Nyilvánvalóan a legérdekesebb kérdés, hogy a pszichén kívül mi okozhat ekkora mértékű olajár csökkenést? Korábban erre a chartra utalva írtam azt, hogy talán véget érhet az emberiség történetében az olajkorszak, de feltételezem ez komoly változásokat okoz majd a világban. Az arab országokban komoly társadalmi feszültségek jöhetnek, bár a 2008-as nagy olajárzuhanás óta folyamatosan visszatérően vannak, a legjobb gondolatom erre a belső feszültségek, lázongások, háborúk jönnek, folytatódnak, eszkalálódnak.
A charton kézzel rajzolva van egy emelkedő trendvonal, mely az 1940-es évektől indulva megfogta az olaj árának esését, ennek letörése nyithatja majd meg az utat az alacsonyabb régiókba."

18 comments:

  1. Ennek fényében az EUR/NOK-nál se várható a lefordulás?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egyelőre semmi jele, távolról is kell szemlélni. ED végén egy felszúrás tervezett, de ez elég nagy, csak óvatosan! Szerintem egy SQ lehetett, csak kérdés mikor ér véget.

      Delete
    2. Mekkora lehet a felszúrás?

      Delete
    3. Nincs rá adat, szabály. Ráadásul ez egy havi ED lenne, azaz majd két hónap mire rájövünk, hogy esetleg mégsem ed. Ezért kell min naposon/hetesen short jel, amit a havi ed támogathat.

      Delete
    4. Teljesen őszintén, beragadtam az EURNOK shortba, éjszaka tankönyvien ugrotta át a stoppot, reggelre kész volt a baj. Innen érdemes lehet rövid távon beleülni és várni egy 1-2%os visszapattanást, vagy nyeljem le a békát és vakon zárás? Ekkora flashcrashben még nem volt részem szívesen várom a jó
      tanácsokat.

      Delete
    5. Sajnálom, ilyen helyzetben nem lehet jó tanácsot adni :(

      Megelőzés:
      A risk nagysága egy ügyletnél a számla 0,5-2%-a.
      Amikor ennyire volatilitás válságüzemmódba vált a piac, a kockázat csökkentése, a pozíciók zárása vagy nagy részünk zárása piaczárás előtt. Ha 24h piac, akkor pénteken, ha 8h-s, akkor délután.

      Delete
  2. BTC erős bear scennárió: https://invst.ly/q1-7w
    HEtes bear: https://invst.ly/q1-88
    Napos ha tovább esik, akkor lehetnek ezek a gondolatok megerősítettek, addig kérdőjel.

    ReplyDelete
  3. Szia Ad,
    Te milyen devizaszámlát használsz a külföldi kereskedésre annak érdekében, hogy a váltási, utalási költségek ne legyenek olyan magasak? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia!

      Nem igazán értem a kérdést. Ha van egy külföldi bróker számlád, kiteszed a pénzt abban a devizában, amiben szeretnéd (majorokra általában vezetnek) és utána nem kell váltogatni. A legtöbb szolgáltató elég széles spektrumban fogad feltöltést (utalás, bankkártya, e-szolgáltatók). Simán kötsz dollár alapú ügyletet eur számlával, max számonak valamennyi swapot, ha napon túl tartod.

      Delete
  4. Szia Ad:)!
    Szeretném megkérdezni tőled, hogy az Eur/Usd keresztben mikor / milyen mértékű korrekcióra számítasz?
    Köszönöm előre is.
    Üdv,
    Andro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia Andro!

      1,1520 v 1,17 körül lehet, de elképzelhető, hogy nem lesz mély és van esély rá, hogy gyors lesz a felfelé kör.

      Delete
    2. Köszönöm szépen a választ!

      Delete
  5. Dax brutálisan bele csapódott a zónádba, szép találat volt, Grat hozza!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi!

      Még mindig engem is meglep, hogy egyszerű eszközök használatával mennyi minden ott van a charton. Bux "véres" lefordulás, azaz 10K, már 8K-nál tartunk, pedig csak két hónap telt el. Olaj rés, Dollár tető stb...

      Delete
  6. Szia!

    Ilyen izgalmas mozgasok utan nagyon szivesen olvasnek elemzest devizakrol is,varhato majd vmikor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia!

      Mire gondolsz vagy melyikre?

      Delete
    2. Eur/Usd-rol nagyon jo lenne,hiszen valamennyire hatassal van a tobbi keresztre is/nem semmi hogy milyen erovel gyengult be a dollar),de szivesen olvasnek a forint tovabbi sorsarol,ill. a tortenelmi zuhanasban levo S&P is nagyon erdekes,meddig tarthat az esese es ott mennyire gyors fordulat jon,ha egyatalan jon?

      Delete