Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 26 March 2023

A TA szerint - OTP Bank Nyrt.

Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint most bull vagy bear egy papír. Véleményem szerint ezek a mondatok gyakaran alulinformáltságból, tudáshiányból állnak, többségében leegyszerűsített nyilatkozatok. Habár a tőzsdei folyamatok nagyon összetett és komplex rendszerek az emberek szeretnék leegyszerűsíteni mind az árfolyammozgások okait, mind az egyes információk hatását az aktuális árfolyamokra. Az elmúlt hét mozgása is sokakat meglepett, mert a "TA nem ezt mutatta". Valóban? Nézzük csak meg közelebbről a múlt hetet!

Anélkül, hogy belemerülnék a TA sajátosságaiba, most csak annyit fűznék hozzá, hogy a technikai analizís a múltban megjelenő alakzatok jövőbeli megismétlődése esetén ugyanazt a mozgást várja el, mint ami a korábbiakban bekövetkezett. Azonban ez nem mindig következik be, sőt az esetek egy jelentős százalékában nem az következik be az, amit éppen az aktuális elemző vár. Minden bekövetkezés mellé valószínűség rendelhető (Elliott hullámelémelete ebből a szempontból, főleg a rendszer komplexítása miatt kivétel, csak tapasztalati százalékokra építhet, lásd hüvelykujj szabályok), mely szerint az egyes elképzelések megbízhatósága, találati aránya egy statisztikai szempontból értelmezhető mintán egy bizonyos százalék.

A másik probléma a fenti mondatokkal, hogy a TA szerteágazó rendszer, van aki az indikátorképeket használja, valaki gyertyajelzéseket, mások pedig gyertyaalakzatokat figyelnek, sőt sokan Elliott a piacok mozgását leíró modelljét, melynek komplexitását a különböző idősíkok jelentik, azaz egymással egyidőben lehet jelen akár bull, akár bear várakozása az elemzőknek úgy, hogy akár mindkettőnek olyan formában lesz igaza, hogy az ellentétes irányba mutató elképzelés nem törik, nem írja felül. 

A harmadik és talán a legfőbb probléma az, hogy a technikai elemzés is egy nagyon komoly szakma, sajnos manapság nagyon sok a "wanna be" szereplő, aki csak a saját elképzeléseit, felvett pozícióit akarja alátámasztani valamiféle tudományos módszertannal és erre kitűnően alkalmas a TA. Nagyon sok olyan rajzot látni a különböző topikokban, ahol a szereplő jól ismert bear, vagy bull beállítódását valamilyen módszertannal (sokszor éppen Elliott hullámelméletével) akarja alátámasztani, az ellene szóló érvekről, tényekről tudomást sem véve.

Sokakat meglepett az OTP árfolyamának elmúlt időszaki mozgása, mind az emelkedés, mind annak mértéke, majd pedig a pénteki lefordulás.

Emelkedés, japán gyertyák, Hammer:

A charton a mélypontnál látható egy Hammer gyertya (akár Pin barként is értelmezhető), mely esetében én egy 20000 darabos gyertyára vonatkozó statisztika adatbázisra hivatkozva (Bulkowski) az mondom, hogy cca. 60%-os eséllyel számíthatunk emelkedésre, trendfordulatra a gyertya megjelenését követően. Abban az esetben, ha a Hammer gyertyát követő gyertya a fordulós gyertya felett zár a találati arány 90%.  A gyertyalakzat kapcsán - bár kitűnő eredmény a fordulatra utaló százalékos érték  - a távolságra, mely kereskedési szempontból fontos, nincs megfelelő statisztikai adatom (és ahogy látom, másoknak sem). A fordulat és a további emelkedés a hét elején megfelelő TA támogatottsággal rendelkezett.

Emelkedés, gyertyaformáció, bull flat:

A hét közepén, órás idősíkon látható volt egy bull flag formáció (bekövetkezési valószínűség 65-67%, definició és szűrők függvényében ez változhat). Bár az alakzatot menet közben magam  is kérdőjelesen kezeltem, ugyanakkor az OTP-re mostanában jellemző hullám-karakterisztika nyomán nem tartottam elképzelhetetlennek, sőt a flag által adott célár megfeleltethető volt az elliotti célárammal.


Fordulat, Elliott-impulzusok, dobozolás, gyertyajelzések,  Bearish Engulfing:

Sokakat meglepett a pénteki lefordulás, pedig annak igen magas volt a valószínűsége. A rutinszerűen használt dobozolási technikával az emelkedés célára 10400-ra mutatott (ahogy nagyjából a bull flag is).  A dobozolást az elliotti alakzatok lehetséges célárának meghatározásához használom, ahogy a charton látható véget ért egy impulzus és annak utolsó, megnyúlt alhulláma is. Ráadásul pénteken 10 órára egy Bearish Engulfing is megjelent, kitűnő elliotti kontextusban, melynek fordító hatása (elliotti kontextus nélkül!) olyan 65-67% környékére tehető.



Mint látható, mind a felfelé mozgás, mind a lefordulásra erős információk áltak rendelkezésre a charton, megfelelően magas statitisztikai értékekkel. Sajnos ritka az ilyen, tiszta, erős és egymást erősítő jelzések sora a charton, általában ennél alacsonyabb találati arányokkal rendelkező formációk jelennek meg, vagy éppenséggel egymással szembe mutató jelzések.

2 comments:

  1. Szia Ad,
    Elérte most buxi az ideális visszateszt tartományát, forgalom szinte teljesen elfogyott. Te hogy látod?
    üdv

    ReplyDelete
  2. Ha megyünk tovább fel, akkor lesz egy rally a következő hetekben,ha lefordul, akkor új lokális low-t fogunk látni. Rally Biasom van, de nincs bizonyíték rá a charton.

    ReplyDelete