Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 1 November 2021

Kriptovaluta kapitalizáció és Elliott

A Dicord Crypto szobában PsyhoBull csatolt egy érdekes ábrát a kriptopénzek piaci kapitalizációjáról (a chart forrása a coinmarketcap.com), melyen megakadt a szemem. 

A grafikonra nem lehetett indikátorokat feltenni, így csak a belső szerkezetek tanulmányozásával lehet a jövőre vonatkozóan elképzeléseket felvázolni. Az elmúlt évek tapasztalta alapján (több tízezer chart tanulmányozása) két reális szcenárió mentén mozoghat a piac, meglátásom szerint:

Az egyik szerint véget ér egy korrekció és további - akár exponenciális - emelkedés következhet be a kritopénzek kapitalizációjában. Ráadásul a jegybankok által nyomtatott pénzhegyek és az inflációs félelmek, a reál és kriptoeszközök elszabaduló ára mellett teljesen reális elképzelés lenne a következtetés normál körülmények között. Az "old school"megközelítés alapján azonban buborékot fújunk, ami előbb-utóbb kipukkanhat és minél gyorsabban elhessegetik a befektetők ezeket a gondolatokat, annál közelebb van a buborék kidurranása.Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a piacokon az irracionális viselkedés sokkal tovább fennmarad, mint azt a józan ész sejteti.

A másik verzió már sokkal érdekesebb és nyilván a befektetők nagy részére sokkal veszélyesebb. A verzió szerint a negyedik hullám korrekció nem ért véget, csupán annak első hulláma érkezett délre, melyből egy gyors B hullám ment ki új csúcsra, bikacsapdát okozva a befektetők részére, melyből gyors és heves kijózanodás következhet. Mivel nem termékárról, hanem kapitalizációról beszélünk ez akár jelentős eséssel is járhat egyes kriptovalutáknál.

A technikai elemzésben és statisztikai valószínűségben kevésbé járatos olvasó most joggal felteheti magában a kérdést: Fel is mehet, le is mehet, ennek így semmi értelme.

Elliott elmélete a piac mozgását leíró rendszer, melyet az árfolyamok jövőbeli alakulásának előrejelzésére próbálunk meg felhasználni, annak minden korlátjával együtt. Számomra a kritikus és érdekes szint a charton nagyjából 4/b-ként megjelölt tető szintje, ha onnan déli irányba fordul a piac, akkor fokozottan figyelni kell a fent említett veszélyes szituációra, egy éles esés lehetőségére, míg a szinten való gyors áthaladás a kapitalizáció további gyors növekedést vonhatja maga után.

5 comments:

  1. Az előző postban lévő elemzéssel szépen összecseng, hogy esni fognak az altok, csak a btc repül tovább. ha az altok eléggé begyorsulva fognak esni, akkor hiába nő a btc ára, attól a kapitalizáció összerogy.. pont, ahogy itt is ez az egyik lehetséges út. Mindenképp izgalmas időszak lesz. Ha felmegy minden, akkor azért, ha bezuhan, akkor azért. A bezuhanás kiváltó oka valami reálgazdasági ok kell hogy legyen szerintem, az pedig nem tűnik jó hírnek. Egy DAX és SP500 elemzés megerősíthetné.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nem merültem el a kripto világban, egyelőre nekem egy virtuális tulipánmániának tűnik (továbbra is). Amíg 100 dollár körüli összegért létre tudok hozni egy újabb kriptót, amíg nincs mögötte érték, nem stabil az árfolyam, nem elfogadott széleskörben, addig nehezen lehet értelmezni őket, csupán a hit tartja őket életben, jelenleg legnagyobb részüket biztosan.
      A BTC-vel a problémám a háttérszámítások hatalmas energiaigénye, szerintem erről az oldalról így nem fenntartható, nem elég zöld egy klímaváltozásnál.
      De meglátjuk, kereskedésben old school vagyok, aki nem tud egy OTP-vel, DAX-szal, S&P-vel kereskedni, az a kritpókkal sem tud, pusztán átmeneti szerencsefaktort, a mázlit lovagolja.

      DAX és S&P kínai falba ütközik, nem teszek róla közzé elemzést.

      Delete
    2. Mit értesz kínai fal alatt? Egy kínával kapcsolatos dolog miatt ütközik falba, vagy ez csak egy kőkemény ellenállásszintet jelöl?

      Delete
    3. Tiltólistás, összeférhetetlenségi vagy más néven Compliance szabályozást, az információs korlátozást (infomation barriel) kína falnak hívják a vállalatoknál

      Delete
  2. :DDD
    http://keptarhely.eu/view.php?file=20211102v00x497h0.jpeg
    http://keptarhely.eu/view.php?file=20211102v00x3yx32.jpeg

    ReplyDelete