Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 3 May 2014

Bux - hetes

Régen írtam mélyebb elemzést, ma elővettem a bux ábráját, kíváncsi voltam, hogy hol tart a piac, nagyobb tf-n, mivel a kis tf képe nagyon nem egyértelmű.

Sajnos nem működik a  portfolio pro, ezért a Markershez sem férek hozzá. Szerintem egyeztetnem kell majd valakivel, hogy ilyen helyzetben mi a megoldás, lehet egyszerűen csak rendszert fejlesztenek, vagy a rendszerben dolgoznak, nyilván ilyenkor jobb, mint kereskedési időben. Maradt hó végéről egy ábrám, hetes, ezzel tudok most operálni....

Ez a megközelítés most bear irányba szól, annak ellenére, hogy nincs meg a 80-20. Miért nézem mégis a bear verziót, a két vezérlőelv miatt. Egyfelől azon a tf-n érdemes elemezni, ahol a "legjobb a kép", másfelől a magasabb tf felülírja a kis tf-t.

Az elmúlt években sokszor előfordult, hogy a bux nagyobb trendszintű fordulatoknál nem érte el az ideális szintet, előtte lefordult. Ezekben a helyzetekben sokszor kérdésként merült fel, hogy az újrasúlyozás okozta-e vagy sem? Mostanra azt gondolom, hogy teljesen mindegy, akár a bux sajátossága is lehet, ami a lényeg, érdemes ezzel kalkulálni.

Az ábrán látható egy ED (vagy hsz), azért a kétség, mert előfordulhat, hogy b of B a háromszög és a leszúrás c of B, azaz felfelé 20.000 fölé lesz nyitott tér, de ez a bull verzió, másodlagosnak tekintem, mindazonáltal nagyon figyelem (egy HUF erősödéssel simán lenne összhang).

A letörés várható helyét a nagyobb ED vonatkozásában számoltam, a várakozást szépen hozta is a piac. Ilyen letörések esetében a piac vissza szokta tesztelni az ED-t, vagy a hsz szárát, lehet, hogy ez történt most is, csak a fentiekben megfogalmazott ideális cél elérése nélkül? Hamarosan kiderül, mert impulse, látványos esés jön, ha ez így van. Ezt erősíti, hogy van egy erős bearish sling lehetőség, ha elsül, akkor valóban délre száguldás következik, ha besül, akkor pedig erős SC indulhat északnak, a lényeg erős mozgás lehet, amit érdemes lehet majd kereskedni. Nyilván a hosszú hétvége nem tett jót a piacnak, olyan helyzetben zárt szerdán, hogy akár egy komoly réssel való nyitás is benne lehet hétfőn.

Összefoglalva, bear esetben 15.000 alá mehet a bux értéke, érdemes erre figyelni!

Bux hetes chart:


Havi charton besülni látszik egy fordulós jelzés, ami a bear verziót támogathatja. Sajnos chart hiányában, RSI sávelemzést nem tudok tenni, ami segíthetné a helyzet jobb megértését. RSI mozgása nincs a fejemben, nem követem most a magyar piacot, ezért a sok bizonytalanság.

3 comments:

  1. Én is betennék egy BUX hetes rajzot, persze mindenféle ED-k és AD-k nélkül :-)
    http://www.mql5.com/en/charts/1816679/huncomp-w1-x-trade-brokers

    Mint látható, behúztam azt a bizonyos elhíresült csiribi háromszöget, de hosszabb és közép távon, főleg hetes kitekintéssel, továbbra is inkább a vízszintes vonalakat támogatnám, mint támaszokat és ellenállásokat.
    Ebből közétkezően, a BUX-ban a 16800-17000 szint jelenthet támaszt, ennek /forgalommal történő/ pánik beverése után két historikus szint is található 14600 körül illetve mélyen lent a 12800-nál. /naposon nézve persze sok támaszszintet lehet találni a trédereknek/ Addig, amíg kitart a lélektani 17000 szint maradhat a kis- közepes forgalmú hullámzás, bizonytalanság, érdektelenség..

    De a rajzon kívül van még pár dolog ami a következő hetekben, hónapokban várható /ezt gondolom mindenki tudja/.

    1) A héten elkezdődnek idehaza gyorsjelentések: MOL és Mtelekom vezérletével.

    2)Az eszkalálódó Ukrán helyzet rányomhatja majd a piacunkra is a bélyeget.

    3) Az RG warningját komolyan kell(ene) venni, kérdés, hogy a piac mennyit árazott be ebből (3700-3800-3900 sáv egyelőre még kitart), itt az FDA döntés /Cariprazine/ is érdekes lehet, ami igen aktuális. http://m.napi.hu/tozsdek-piacok/richter_egy_rosszabb_negyedev_meg_nem_igazan_drama.575551.html

    4) Az OTP Orosz, Ukrán kitettségét /nem kritikus de kézzel fogható/ a Kúria döntése(i) is erősen befolyásolhatják majd - könnyen meglehet, hogy pozitív irányban, mindenesetre erős és hirtelen bekövetkező "híralapú" hullámzásokra is fel kell készülni a következő időszakban akár lefele és felfele.

    5) A MOL esetében a következő hónapokban az INA tárgyalások hatnak majd: fekete ló.

    6) Mtelekom egyedül az, ahol sztem nem várható lényeges változás, meglepetés, se árban, se eredményben

    7) A közepes papírok piaca is ezt a kivárást, lefele csorgást, érdektelenséget tükrözik.

    8) Végül de nem utolsó sorban májusban és júniusban elkezdődnek az osztalék kifizetések, ezek jellemzően /főleg negatív, vagy kivárós hangulatban/ akár hetekig is nyomás alatt tarthatnak egy-egy részvényt (MOL, OTP, RG).

    9) Tehát az következő hetekben én inkább csorgós néhol vissza-vissza pattanós, néhol meg pánikszerű piacot várok, alacsony, közepes forgalom mellett, egyelőre még iránykereséssel, hullámzással és sok bizonytalansággal: ott ahol a bizonytalanság az úr, ott inkább lefele az irány hetes távlatokban kb 17000 közelébe (dupla alj?)..
    Az utolsó két hónapos gyertya is ezt tükrözik http://www.mql5.com/en/charts/1816754/huncomp-mn1-x-trade-brokers
    ott csücsül a gyertya a b.szalag alján ami kb. 17500 (igen közel van a letöréshez)

    10) Összességében tehát inkább 17000 közelébe várnám a piacunkat, mintsem lendületesen emelkedőre /annak ellenére hogy lemaradóak vagyunk/. De ez majd kiderül...
    A DAX és az SP500 is elég bizonytalanná vált - most félig kitörés, félig meg lefele korrekciós állapotban vannak.
    Ezek idei teljesítménye, minden januári hurrá optimizmus ellenére eddig 0% körüli alakultak, míg a BUX -6%-kal "dicsekedhet" Mert Mi jobban teljesítünk.

    Sok sikert Mindenkinek ebben a bizonytalan májusi hónapban!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szeretem ezt a komplex gondolkozást! Profizmusra vall! Köszi mindenki nevében!

      Delete
  2. Brrrrr, most sem tudok még bejelentkezni....
    Nézzük pozitívan, ezt más sem tudja megtenni... azaz nem vagyok hátrányban :)

    ReplyDelete