Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 24 March 2020

A bika csapda, a medve csapda

A tréninganyagból vettem ki egy diát, mely segíthet megérteni a piacok mostani viselkedését, helyzetét.

Egy exp flat korrekciót mutat az ábra, bull piacon, azaz a mostani piaci mozgásokkal ellentétes irányba mozgó, erős trend esetén egy olyan korrekciót, mely a trend irányba kereskedők egy részét csapdába csalja, az ellenállás áttörésével vételi jelet ad, majd a piac lefordul egy következő korrekciós szakaszra és csak annak végeztével indul el újra a magasabb trend irányába.




Medve csapda, azaz a mostani szituáció esetén (a rajt ellentétes  a helyzet, hogy egy erős esés után meginduló korrekció három hulláma után, három hullámban új low-ra fut a piac, azaz a korábbi támasz alá esik, ahol a piaci szereplők a visszatérő trend irányába újabb is újabb pozíciókat nyitnak a támasz elesésével. A várakozásokkal ellentétben azonban a piac gyorsan megfordul és a trenddel szemben végrehajt még egy korrekciós hullámot, ahol a trend irányába beszorult kereskedők hirtelen óriási vételi erőt produkálnak. Ez a vételi erő azonban "follow through" nélkül marad, nem csatlakoznak a piaci szereplők, legalábbis többségük, így a vételi oldal elakadásával ismét a medvék kerülnek túlsúlyba és újabb erős eladási hullám indul, mely az eltéved bikákat is levágja.

A mostani helyzetben reális lehetősége van egy ilyen korrekciós formának, vagy ennek egy válfajára, amikor nem üt új aljat a piac, nem alakul ki medvecsapda, ugyanakkor a támasz csak egy rövid ideig tart és a következő lefelé hullámban erejét veszti.

Összefoglalva: Egy erős lefelé irányú mozgás után meg kell várni, amíg a piac lelassul és megerősített fordulós jelet ad, mert erős esés után a felfelé menő mozgások többsége behal, egy újabb és nagyobb lefelé kör érkezésére lehet számítani. A felfelé kört a longban ragadt, a shortról lemaradt, vagy korábban a támasz miatt pozíciót záró kereskedők újbóli  eladásra használják fel.

18 comments:

  1. Szia Ad!
    Írtad hogy EURHUF esetében van egy short setup a charton.
    Ezt milyen idősíkon nézted?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia!
      Azt hiszem h2/h4 párost néztem.
      A setup esetén a 30% besülésből kb 22-26% ezen a szinten akad el, ahol megfordultunk, kiemelten kontratrend esetén, mint ami itt lett volna.
      Napos, hetes pontosan ezért nem volt short, vagy long zárási zóna, mert ilyen erőnél ritkán jön azonnal fordulat, vagy magas korrekció, vagy új csúcs egy lassulási folyamatban.
      Ahogy nézem a stop még egy minimális szinten nálam tartana, de nincs már messze (eurhuf-ot nagyon ritkán kereskedem, a széles spread nem jó a kereskedőnek)

      Delete
    2. Gondolom ilyen esetben a stop az előző csúcs felett egy picivel lenne.
      Közel járunk már hozzá.
      A spread tényleg nagyon kinyílt. :)

      Delete
    3. nálam a spread semmit nem változott

      Delete
    4. Jelenleg 60 fillér a spread, a korábbi 23 fillérrel szemben (ActiveTrades).
      EU zárás után, USA zárás után ez simán felment a napokban 2 forintra (a 8 forintos spreadet én nem láttam, de volt, aki hivatkozott rá, bankközi piacon futott).
      Napon túli ügyletnél így a stopot a korábbi tető (+ spread) fölé kell tenni, szerintem (nem lőttem, forintnál egy R távolságra nem érdemes lőni, mert annyira kicsi a várható R. Ennél a konkrét ügyletnél a várható R 0,25-0,3 lett volna, nem éri meg a kockázat.

      Delete
    5. nálam huszonegy pár fillér

      https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/3653d12d-1747-4d52-87e9-78a63ead042b

      Delete
    6. Régen stabilan tartotta a target szintet, most ugrál, figyeld egy órán át, meglátod!

      Delete
    7. Most éppen 1,2 huf felett. Ugrál, nem stabil, az átlag 64 fillér körül CET ker időben, de láttam ma 7 fillért is, egy átmeneti pillanatra.
      http://keptarhely.eu/view.php?file=20200324v01r6bd2m.png

      Delete
  2. 349 szépen tartott,az volt a kulcs

    ReplyDelete
  3. 359 nél adott short setupot szépen teljesitette 349 ig,10 ft nyerő eur huf ban nem rossz pénz 2 nap alatt,ha hozzátesszük van amikor ennyi utat hónapok alatt jár be

    ReplyDelete
  4. gbp chf ha nagyon bevadulna,eddig szépen támasz és ellenállás között mozog

    https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/17b70c0e-eb54-47d4-8049-42bfef71af67

    ReplyDelete
  5. eurusd-t érdemes figyelni, beszakadhat hamarosan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olyan,mintha a C az lenne. A célárat hozta: https://1.bp.blogspot.com/-iykCmm-v5v0/XnSVuBsZcRI/AAAAAAAAScg/CJzVIWW7GYMcRDf7ofDw4hDr0drHUR78wCLcBGAsYHQ/s1600/eurusd%2B5.PNG

      Delete
    2. short setup kötött, 21 percesen
      de pl 2 óráson meg BOF-ot csinálhat hamarosan, ami szintén lefelé mutat, ott 2. célár ráadásul már új aljat jelentene ugye

      Delete
    3. Igen, ott akár lehet ED.

      Delete
    4. Érdekes, mert van egy gyenge long setup m15-n, van egy trigger nélküli short setup óráson, H4-n volt egy erős long setup, de abból elment az első célárig, ami egy letörési bt-nek is elmenne. Naposon első korrekciós hullámjegye van (4/a).

      Delete
    5. Benne van, hogy B, a 21 perces setup célárai 0717 és 066 - én ezt kereskedem most. A 2h még nem kötött be, ott lenne egy 067, ami egybeesik a 21 percessel, és akkor az új alj, de ennek sem feltétlenül kell meglennie ugye.

      Delete