Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 23 March 2020

Hétindító gondolatok

A híreknek csak korlátozottan van szerepük a chart mozgásában, ami a chartokat mozgatja az a tömegpsziché és annak a változása, mégpedig konkrétan az, hogy a tömeg hogyan gondolkozik a jövőről, hit, remény van benne vagy félelem, pánik. 

A tömeghangulat mondja meg, hogy egyes hírekre milyen erősen reagál a piac. Ez elmúlt hetekben nem történt más, csak ami számtalanszor előfordult már és amire számítani lehetett a mámor félelemmé csapott át. 

A veszélyek/lehetőségek felismerhetőek, még akkor is, ha a hírek által érzelmileg befolyásolva sokszor nehezen is hisszük el. Ki gondolta volna, hogy egy vírus hozza meg azt a rettegést, ami a chartokon már előre veszélyként felmerült (lásd SP esés, vagy olaj ár). A charton véges számú alakzat felhasználásával leírható minden mozgás, a szabályok és a statisztikai valószínűségek használatával pedig jó eséllyel előre is jelezhetőek. Ennek tökéletes visszaigazolása az elmúlt pár hét mozgása.

Egy erős esés utáni korrekció futására számoltam múlt hét közepe óta, egy flat, esetleg exp flat korrekcióra. Több termékben jó eséllyel ez a szakasz fut most (pl.: DAX). Nagyobb menetekre összeállnak a piacok, egy irányba mozognak, ám amikor eljön a korrekció ideje részlegesen széteshetnek, azaz előfordulhat, hogy akár egymással ellentétes mozgást hoznak az indexek.

A chartokat szemlélve még egy erős lefelé körre számítok (eheti, vagy legkésőbb jövő heti elindulással), mielőtt egy nagyobb, időben elhúzódó, korrekciós mozgás létrejönne. Számomra ez azt jelenti, hogy a felfelé menő szakasz végénél a short beszállókat keresném (index, rv). Azt, hogy hol lehet a vége az minden egyes terméknél egyedileg előre meghatározható ideális korrekciós zóna területén kezdeném el keresni, aktívan figyelni (ezzel a tréningen is részletesen foglalkozunk), melyek a korábbi ellenállási zónáknál helyezkednek el. Ezzel a metódussal jelöltem ki az arany számára a lefelé mozgás elsődleges célzónáját.


Aktuális:

Úgy tűnik, hogy a legerősebb eső szakasznak lassan vége, kicsi megnyugvás korrekció következik, ami után már kisebb erővel, de újból délre vehetik az irányt a piacok. Ez a "gyengébb" hullám is erős, 1000 pontokban mérhető esést hozhat, felfüggesztések is lehetnek, de talán kevesebb, mint az elmúlt két hétben (mondjuk az OTP nem 6000 pontot esik, "csak" 4000-et, a forint nem 2000 bps-t gyengül, hanem csak 1000-1500-at).

A legfontosabb üzenet mégsem a chartokról érkezik ezekben a napokban! #maradjotthon! mert a befektetési tőke elvesztése könnyebben feldolgozható, mint egy családtagé! A vírus terjedésének matematikai modellszámításai szerint a következő 2-3 hét hozza a legnagyobb fertőződési számot, most kell nagyon óvatosnak lenni!(adatok forrása, várható megbetegedések száma: Link) Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra!


22 comments:

  1. Devizákkal kapcsolatban is megnyugvásra számítasz a héten? (pl. USD/HUF, EUR/HUF)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Részben igen, de a deviza láthatóan máshogy mozog ebben a válságban, mint az rv piacok

      Delete
  2. Wavetrack.com 2690 es celarra számít sp500ban ami.az új emelkedő hullàm 1 ese lenne es meg sem állna egy új csúcsig. Nem korai mèg ezt kijelenteni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kincstári az optimizmus szerintem, ez az egyik hiba, amit sokan elkövetnek és el fognak követni a következő időben.
      El kell azon gondolkozni, hogy 3 hét esés 3-4 év extrém bull környezetben lévő emelkedést adott vissza. Ezt meg kell magyarázni és nem funda oldalról, mert az könnyű, csak éppen a tömeg részévé válasz és félremész, meg kell tudni magyarázni a lendületet és a távolságot, az arányokat technikai oldalról is.

      Delete
    2. Teljesen egyetértek veled.
      Natgasban nézek épp egy kèpet
      0.4$ környèki lehivàsi àrral több 60k-s csomag is van.:D
      Elképzelhető hogy 1 dollár alá szakítják??

      Delete
    3. Ha extrém árakat mondok, akkor mindig szeretem megalapozni. Nem akarok beállni a sorba, hogy ki tud nagyobb vagy éppen kisebb számot mondani. Valamilyen formában függetlennek kell maradni. Erre egy módszer, amikor kiteszel egy chartot, ahol csak gyertyák vannak, ki hová tenné a célárat. Sokan az 50-100-as zónát mondták a hétvégén az SP-re, anélkül, hogy tudták volna milyen chartot látnak. A döbbenet, hogy lenne szakmai alapja (TA), de egyelőre még nem tartunk ott, majd a 2008-as aljak közelében érdemes újra megvizsgálni.

      Delete
    4. Nyugodtságot áraszt minden egyes mondatod.., Jó ezt látni, ahogy fogalmazol.., jo olvasni.
      De el tudnád képzelni hogy a mai extrém billiárd dollàros cégek elveszítenèk értékük 90 % -ékàt ès az Sp500 leessen szinte a nullába?? Neeee.. ez nekem szinte avval egyenlő hogy vannak földönkívüliek amit megalopzni megtudok..de mèg nem làttam őket.. :D

      Delete
    5. Elemzésben nyugodt vagyok.
      Az én kriptonitom, ha poziba kerülök, akkor már nem fogok úgy. Ez teljesen természetes folyamat, elindul a hormontermelés, ami blokkolja a logikus gondolkodást. Ez az emberi fejlődésünk során kialakult rendszer a túlélést segíti, de a tőzsdén óriási hátrány. A változástól, az ismeretlentől szinte mindenki fél, a félelem pedig erős stresszt okoz.

      Kevesen vannak, akik a változásra izgalommal tekintenek. Ez elmúlt hetek mozgása, a történések bennem izgalmat váltottak ki, talán azért, mert az elmúlt időszak rajzai, elemzései, illetve azok bekövetkezése pozitív töltetet adtak. Megerősített abban, hogy a rendszer amire alapoztam az elemzéstechnikát és amit felépítettem működik és ahogy látom a visszajelzéseket nem csak nálam.

      A cég érték annyi, amennyiért el lehet adni, ez az érték a körülményektől függ. Vannak cégek, akiknek az életében február közepe és március eleje között semmiféle változás nem történt, de az értékük 40%-ot esett. Más a tőzsdei érték, más a valós érték.

      Technológia forradalom közepén vagyunk, drónok, robotok, MI, internet, mobilkommunikáció a 80-90's években erről még álmodni sem mertünk. Átalakulhat minden. Ha a drónok kiviszik az árut, akkor mi szükség bolthálózatra, ha otthonról tudunk dolgozni és közösségi taxik lesznek, szükség lesz e tömegközlekedésre a mai formában... lehet úgy szűnik meg egy vállalat, hogy lesz helyette egy másik, ami jobban alkalmazkodik az igényekhez, csak éppen nem SP összetevő.... Nem tudom az okokat, de az ember, akkor ismeri meg a korlátait, ha elmegy odáig, kipróbálja és megnézni, hogy valóban ott van -e ahol gondolja (NEM). A 10 dolláros olajat sem tudtam elképzelni tavaly, a 400 forintos eurot sem és a dollár 350-es célárját se nagyon (ez utóbbi 2014-es elemzés), mára ott vagyunk, hogy elérhető közelségbe került. Nem tudom mi okozza majd, de lehetőségként vagy éppen veszélyként ott vannak, voltak a charton. Majd meglátjuk, nem ismerek olyan embert, aki ilyen elképzelést és időtávot bárki le tud kereskedni short oldalon, longot könnyebb lenne.

      Delete
  3. Replies
    1. Igen, arra gondoltam én is a rajzod alapján.

      Delete
    2. HA ez 4/c hol lehet az 5. hullám reális célára?

      Delete
    3. előző tető, a hullám vége, pont elérte
      ez alapján - nekem kellene valami megerősítés, hogy valóban az - akkor 1,05 alá nézhetne be (1,043-at mértem)

      Delete
  4. Akartam OTP-re nyitni t-shortot és nem engedett. Pénteken MOL-lal jártam így. Nem volt egyik sem extrém mennyiség, érdekes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lehet elfogyott a kölcsönvehető mennyiség, naked short itthon nincs (csak napon belül, de ott van valami korlátozás).

      Delete
  5. svájci frankra lehet érdemes lesz odafigyelni,nekem olyannak tünik a chartja mintha SNB lépni akarna valami komolyabbat ismét

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mikor ha nem most tolna oda az usd/chf nek evvel a dollár oldalt erősítve..
      Végül is a 30 éves csökkenő csatornából kioldalazott. Illene ide egy 1.15ös àr igy elsőre.

      Delete
  6. EURHUF: van egy short setup a charton, 70% eséllyel megy el 345,7 környékére, ami egyébként egy 4/c célára is lehet.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete