Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site
Kérlek titeket, hogy megjegyzéseket mindig az utolsó bejegyzés alá írjátok terméktől függetlenül, csak így fogom biztosan olvasni, köszönöm!

2018. december 23., vasárnap

Válság - 1. rész

Egy elemző egójának nagyon jót tesz, ha mindenkinél előbb mond be egy világméretű összeomlást. Gyakran éppen emiatt a megfelelő jelek nélkül tesznek sokan kijelentéseket, ami természetszerűen sokszor nem jön be, így elvesztik hitelüket és amikor tényleg bekövetkezik a baj, már senki nem figyel rájuk. Aki Elliott elméletével foglalkozik bőven tapasztalta ezt az elmúlt 10 évben, ahogy a legnagyobb megmondóember legalább tízszer mondta be a Ciklus C megindulását, a világméretű összeomlás bekövetkezését, a 2007-2008-as válság második nagy lefelé hullámát.

Elliott  az 1940-es években úgy fogalmazott, hogy nem hiszi, hogy ebben a ciklusban a részvénypiacok 2012 előtt elérnék a csúcsaikat. 

2008-as válságot sokan A hullámként kezelték (a tanulmányaim sokáig én is ebben a hitben éltem) és joggal vártak egy mindent elsöprő C hullámot, a 2008-as aljakhoz, vagy mélyebbre. Ez nem következett be, a piacok messze új csúcsra mentek. Ha így az évek múltával ránézünk a chartra a tévedés egyértelműen látszik. A részvénypiacokon a 2002-es zuhanás lehetett az A hullám, a 2008-as válság pedig egy C hullám. Távolról nézve egy gyönyörű flat hullámot láthatunk.

S&P 500 havi chart:


A piac új csúcsra ment, majd 5 hullámban esett, a tévedés lehetősége bármikor benne van egy ilyen szituációban, főleg, ha az elemző elfogult. Márpedig Elliott elmélete nem sokon múlt, hogy örökre elveszett az utókor számára, akik még ismerték pedig óriási lehetőséget láthattak abban, ha történelem elmúlt 100 évének legnagyobb válságát előre megmondják, így talán pont annak az emberekben meglévő pszichés mozgásnak estek áldozatul, melyre az egész rendszer épül.

Az elmúlt hetekben erős esés mutatkozott meg az USA részvénypiacain, sokan ismét egy nagy válság eljövetelét prognosztizálják. Valóban itt van egy elhúzódó, óriási válság, ami minden korábbinál nagyobb összeomlást és átrendeződést hoz a világban?

A válaszom: IGEN, de csak lehetőség! Nincs elég bizonyítékunk még arra, hogy nem csak egy nagyobb korrekciót fogunk látni a jövő év elején, illetve láttunk az elmúlt hetekben. A korrekció ideális szintjét jelöltem a charton, ha egy 4. hullám jön lefelé, akkor nagy eséllyel a jelzett zóna a célja, amennyiben megindul egy válság, azaz a Ciklus szintű korrekció, akkor annak ideális zónája sokkal mélyebben van és az csak lehetőség, annál mélyebbre is mehet (kevésbé hiszek benne). Kicsit magasabban, 1000-1200 környékén van még egy szint, ami jó esetben megfoghatja a válságban történő esést. Bármelyik is következik be, mindenképpen nagy horderejű változásokat hoz. 

S&P 500 havi chart:

Ha valaki extrém elképzelésnek éli meg a fent vázoltakat természetesen elhiszem, hiszen nagyon markáns, jelen pillanatban a mindennapi életben katasztrófát hozó történésekről lenne szó. Gyakorlatilag azonban legalább egy évszázad emelkedésének a korrekcióra számítunk, ami az elméletet ismerők számára egyben azt is jelentheti, hogy tudják, a célárak esetében a konzervatív elképzelés mellett tettem le a voksom.

Mi lehet a következménye a fenti korrekciónak/válságban itthon?

- a forint árfolyama óriási gyengülésen mehet keresztül (400+ HUF/EUR, 350+ USD/HUF)
- a magyar tőzsdén hatalmas esés következik be
- a Jegybank kénytelen kamatot emelni
- Hitelkáosz, a devizahiteleseket a kormányzat kamatkockázatba ültette, hasonló bajba kerülhetnek, mint a devizahitelek során

17 megjegyzés:

 1. Egyetertunk a valsag itt van ill lesz valoszinu!! Tovabbra is dollarerot latok ill chf erot es ez nagyon fontos , hiszen mindketto menekulo deviza. Sajnos nekem van meg usd huf shortom , bar tudtam zarni . En ugy latom , valami elkezdodott .... es be is kesz fejezve. Kivalo veteli pontok lesznek..... es nem is sokara !

  VálaszTörlés
 2. Szia Kellemes Ünnepeket! Elozo megjegyzes : engem erdekelne a palladium elemzes/ shortba leptem illetve nezegetem a kave piacot vartam iden meglodulast de kicsit odebb van .

  Sp500 : en innen lefele varom meg , utana visszateszt 2600 ig es celzona 1000 koruli celarral. A nagy talany innen hova? Szerintem elso fazisban minden esni fog , utana erdemes lehet nyersanyagokat nezni? Mondjuk mindenki , az algoritmusokat beleertve ezt az abrat nezi en szamitok azert csavarokra.


  VálaszTörlés
 3. Kellemes unnepeket es sok szep pillanatokat a csaladdal.

  Ad neked koszonom a munkad es idod amit a blogba fektetsz.


  Udv Gabor

  VálaszTörlés
 4. Oil: 44, 36 minimum elvárásként elfogadom, főleg ilyen időszakban

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 44,30 is +van, megjött a Jézuska

   Törlés
  2. Nekem sajnos kiutotte 2 szer egymas utan a long beszallom :(

   Törlés
  3. Szerintem még nem volt long beszálló, 50 óta nézem, napos tf.

   Törlés
  4. Hat en meg mindig szemre es fibora nyitom a pozit..

   Törlés
 5. Szia. Kellemes Ünnepeket! Minden jöhet. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi !
   Ahogy nézem lassan a Random short ......

   Törlés
 6. USA : gaz ez az utolsó nap karácsony előtt ....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen ez eleg gaz.de mondjuk a trend vonal meg sertetlen....

   Törlés
 7. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A link egy hirdetésre mutatott (személyi kölcsön), gerillamarketing, eltávolítottam.

   Ha valaki szeretne a Blogra hirdetést kitenni az az ajánlatát jutassa el hozzám.

   Törlés
 8. Karácsony utáni jó hangulat?
  Indexek 2-3%+ Olaj 7%+

  VálaszTörlés
 9. Szia!
  Jó a blog, de egy kérdésem lenne:
  A kék számozás eliott szempontjából nem állja meg a helyét, hiszen nem a 3. emelkedő hullám a leghosszabb, hanem az 5., nem? Javíts ki ha tévedek, nem vagyok expert eliottbol, csak a főbb szabályokat ismerem.
  Köszi,
  D.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Szabály, h a harmadik nem lehet a legrövidebb egy impulzusban, de ez nem jelenti azt, h az a leghosszabb. Áru piacokon gyakori, h az 5 a leghosszabb, de egy vételi klímax esetében is sokszor előjön részvény/index/deviza piac esetében is. Ritkább az, amikor az első a leghosszabb, de ilyen is lehet.

   Törlés