Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 28 December 2018

USD/HUF

A forint dollár kereszt esetében jó esélyét látom annak, hogy elindul egy délre tartó mozgás. A lehetséges zónákat jelöltem a charton.

USD/HUF napos chart:

Egy gondolat a közeljövő mozgására (lehetőség):


11 comments:

  1. BÉT: akkor jobb ha menekülünk...
    https://index.hu/gazdasag/2018/12/27/bif-itelet_a_hazai_tokepiac_kezdi_elvesziteni_maradek_komolysagat/

    ReplyDelete
  2. Szia Ad!
    Az eur/huf párról nem készitesz elemzést?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kértétek megnézem, de van, hogy sok idő egy elemzés, még akkor is, ha keveset írok róla.
      Röviden, novemberben írtam:

      "Továbbra is korrekcióban van a piac és egy szélesebb sávban oldalaz. Tudom sokan szeretik kereskedni, én nem tartozom közéjük. Időről időre kérdésekkel kerestek meg a kereszt mozgásával kapcsolatban. A véleményem röviden:
      Az EUR/HUF keresztről továbbra is azt tartom, hogy korrekciós mozgást folytat, egy szélesebb értelemben vett sávban immár a legjobb esély egy hsz kialakulására van. Kisebb távon el lehet találni egyes szinteket, mint ahogy azt tettem a múltban is, de ennek a találatnak kicsi a valószínűsége, találati arány alacsony, a széles spread miatt (főleg éjszaka) kereskedésre szerintem alkalmatlan, de ez csak saját vélemény. Lehet vannak olyan kereskedési rendszerek melyek ezt a sávos mozgást szeretik."

      Most a hsz esélye csökkent, talán egy ED, mint C jöhet lefelé, akár a mai MNB fixing leverést is alulmúlja majd a jövő év elején.

      Delete
  3. Szia Ad,


    Izgalmas amit az USD HUF keresztről írsz.

    Technikai oldalról nem tudom cáfolni, fundamentális oldalról viszont tekintve hogy az USD alapkamat 2,5%, HUF alapkamat pedig 0,9%, megdöbbentene, ha visszamenne az USD-HUF kereszt 260 környékére, főleg figyelembe véve az MNB jelenlegi retorikáját és a formálódó világgazdasági környezetet.

    Mindenesetre izgatottan várom, bejön-e ez a szcenárió.

    ReplyDelete
  4. Szia!

    Nem tudom mi fog történni, amit látok, hogy az:
    - EURUSD jó eséllyel korrekcióért kiállt, hetes és napi long jelzéssel
    - USDNOK heti célárzónában van, innen egy nagyobb lefordulás jöhet
    - USDHUF hetesben egy hatalmas ék alakult ki

    Alapkamatban igen nagy különbség van, de mostani szinten van az egyensúly vagy alacsonyabban? Nem történt-e nagyobb felértékelődés korábban vagy bármi, fundához nem értek, bármi jöhet.


    Tavaly ilyenkor folytatódó dollár gyengülésről lehetett olvasni, arról, hogy 2018 erről fog szólni, élőkeresem, mert nagyon nem értettem egyet vele, eltettem.

    Meglátjuk, ék gyors le, majd fel, nekem megfelelő :)

    ReplyDelete
  5. Igen egy gyors le, majd fel főleg időbe felismerve és meglépve oké. :-)

    Írod hogy: "Alapkamatban igen nagy különbség van, de mostani szinten van az egyensúly vagy alacsonyabban?".
    Az egyensúlyi szintet valóban nem tudhatjuk, de egyrészt számomra abszurd, hogy a magyar állam alacsonyabb költségen tud forrást bevonni mint pl. az USA, másrészt a magyar állam számára most nagyon fontos a kamat alacsonyan tartása, mert egy magasabb alapkamat esetén a forinthitel lehetne az új devizahitel, és a rengeteg 0 kamatos növekedési hitel finanszírozása is jelentősen megnőhetne.

    Márpedig egyelőre úgy tűnik, hogy a világban elindult a kamatkörnyezet emelkedése, még ha ez olyan lassan is történik, mint egy tankhajó fordulása. De ez előbb utóbb nyomást gyakorolhat a magyar alapkamatra is.

    Ezért én inkább arra tippelnék, hogy lehetséges cél, hogy az államkötvényeket gyakorlatilag csak hazai befektetőkkel vetessék meg, így ha akkor sem emelnek az alapkamaton, ha azt a nemzetközi környezet indokolná, az csak a forint gyengülését fogja eredményezni, az állampapír hozamok emelkedését érdemben nem. Pontos elemzés nélkül nekem ez tűnik a kisebbik elviselhetőbb rossznak az állam számára.

    És ha a forint gyengülése olyan mértéket ölt, ami már nagyon megdrágítja az életet, tehát jelentősebb elégedetlenség forrása lesz, lehet minimális emeléseket csinálni, vagy szóban intervenálni.
    Extrém esetben pedig még mindig van lehetőség pl. rendőri ellenőrzéssel lent tartani az árakat, mint a törököknél. :-)

    Az biztos, hogy ha nem lenne ennyire az állam irányítása alatt az mnb, és nem lenne ekkora gond egy esetleges jelentős alapkamat növelés, akkor nem aggódnék ennyire. De így egy tartósan erősebb forintot nehezen tudok elképzelni.

    ReplyDelete
  6. Nincs USD/HUF.
    Van EUR/USD és EUR/HUF - iyen alapon akár a HUF/NZD-t is lehetne elmezni, kb. annyi információ tartalma lenne, mint egy USDHUF grafikont.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Van és van is értelme, de nem megyek bele, úgy látszik más az elképzelésünk a világról, a piacról, a tőzsdéről.

      Delete
    2. A HUF az EUR hoz képest értékelt - minden más csak áttételes.
      Ha feltételeznénk, hogy a HUF az USD-hez képes önállóan mozogna, akkor bizony a HUF mozgatná a világot, Matolcsy egy legyinésére összeomlana ez EUR/USD és országok, valuták dőlnének kardjukba.
      De ez szerencsére nem így van, így aztán a HUF szépen mozog az EUR-al szemben, az EUR az USD-vel szemben, az USDHUF meg megy amerre mondják neki a nagyok...

      Delete
    3. Lehet, hogy szintetikusan képzik és többségében a forgalom is áttételesen alakul, ennek ellenére van spot árfolyam.

      Ha az általad feltételezett gondolatvilágban maradnánk, akkor azt mondhatnák, nincs értelme például S&P-t elemezni, hisz egyedi részvényekből áll össze, elemezzük inkább az SP 500 vállalatát. Melyikből egyszerűbb következtetést levonni?

      A matematika ismeri az egyszerűsítést, ha téged zavar zavar az usdhuf chart elemzése, fogd fel úgy, hogy az eurhuf, eurusd árfolyamot összefésülöm és egy charton tüntettem fel és abból vonok le következtetést, mert nekem és másoknak is a várható usdhuf mozgásra van szükségem.

      Tapasztalt, egykori treasury-s kollégák felhívták a figyelmem két problémára, egyfelől van usdhuf árfolyam, másfelől a keresztképzésnél szabály szerint a huf lesz a hátsó tag, azaz NZD/HUF árfolyamról kell beszélni (kíváncsiságból megnéztem, létezik ilyen chart is - valakit ezek szerint érdekel ez is).

      Delete
  7. Eloszor is, Usdhuf letezik, Eurhuf/Eurusd a szamitasi modja. Nem jegyzett, hanem szintetikus arfolyam, de attol meg hasznaljak. Masodszor, Huf devizapar kodokban masodik helyen all, elso helyen hasznalni teljesen felesleges, bar teny, h pl Investingen talasz Hufeur arfolyamot, de mit csinalnal vele?

    ReplyDelete