Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 21 November 2018

Olaj

Észrevettem, hogy rossz helyre rajzoltam a kritikus szintet, javítottam.

6 comments:

  1. Ad, ha elesik a kritikus szint, akkor legvaloszinübben hol lesz az esés alja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 15-10-5 USD alatt valahol, tudom elképesztő értékek...

      Delete
  2. Köszönöm. Nem vagyok benne az olajban semmilyen irányban (sajnos nem figyeltem és nem léptem shortba októberben), viszont a múlt héten az OTP-s prémium tanácsadóm javaslatára, részéről 1-2 hónapos emelkedésre számítva (én nem teljes belső meggyőződésből...) az esés utáni kb. 1.44-es árfolyamon vettem az OTP Föld Kincsei A sorozatú globális nyiltvégű árupiaci befektetési alapból (http://www.bamosz.hu/alapoldal?isin=HU0000707633, az alap befektetései: https://www.otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/A_FoldKincsei), és nem vagyok nyugodt miatta (tudomásom szerint olaj longba is fektetett).
    Szóval nem tudom, hogy mit csináljak, tartsam (mert jó lehet az alap és összetétele abszolút hozamú alapként rugalmasan változtatható) vagy lépjek ki belőle minél gyorsabban. Legutoljára kb. 3% pluszban voltam, de ha az olaj tovább esik, lehet, hogy rövid időn belül akár rendes minuszba is mehet.

    Ha van véleményed a fent leírtakkal kapcsolatban, örülnék, ha válaszolnál, amint tudsz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én nem adhatok tanácsot, szemben az OTP-s tanácsadóddal :D (aki érti, érti :D).

      Nyilván oka volt, hogy ilyen tanácsot adott. Vagy olvasott egy olyan belső fundamentális elemzést, ami miatt így gondolta, vagy bankról lévén szó, ilyen tervet kapott, hogy ezt kell értékesítenie a prémiumhoz. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

      Az olaj veszélyes, mintha valami nagy tf impulzus indulna, akár nagyon mélyre is mehet, nyilván korrekciókkal, támaszok előtt vagyunk, talán lesz valami fordulat.

      Ha árupiaci alap, akkor nem csak egy termék árfolyama a fontos, hanem azok, melyek részét képezik. Lesz ami csökken, lesz ami nő, ezek együttese fogja a megadni a kumulált eredményt. Ha pluszok nagyobbak a nyereségeseknél, akkor azok fedezik a veszteséges oldalt, plusz az árfolyammozgások is hatással lehetnek rá, hiszen ezek nem forint alapú befektetések. Egy erősödő forint valószínűleg nem jó, egy gyengülő viszont forintban eredményt mutathat, persze ezt is tudják hedgelni, hogy ne legyen probléma, ennek módjaiba nem látok bele.

      Szerintem használd a tanácsadót, hetente kérj tőle véleményt és kérdezd meg azt is, miért gondolkodik úgy ahogy. NE a marketingre figyelj, hanem a tényekre!

      Ilyen befektetéseknél arra kell figyelni, hogy a múltbeli adatok semmire sem jók. Ha azt mondják az elmúlt hónapokban nagyon sokat hozott, akkor nagyon sokszor messze kerülni kell. Ha nagyon nagy veszteséget produkált, akkor érdemes ránézni, mert egy korrekció már jó befektetés lehet, vagy éppen fordulat jön.

      Általános tény, hogy a lakossági ügyfeleket a trendek végén találják meg a tanácsadók, lásd Bitcoin, Arany, Olaj, az elmúlt évekből. Figyelni kell, hogy ne legyél a késők között, ha már hozzám is elér egy ajánlat, akkor azt szoktam gondolni, hogy vége az igazi húsos falatnak, tudod, amikor már a "háziasszonyok" is tudják mit kell venni, akkor az egy utolsó hullám, főleg az árupiacokon, egy buborék!

      Delete
  3. Köszönöm a véleményed és a hasznos tanácsaid. Megpróbálok a tanácsadómmal szorosabb kapcsolatot tartani és remélem, hogy rugalmasan,jól menedzselik az alapot és az esés utáni korrekcióval pluszban fogok kiszállni.

    ReplyDelete