Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 31 October 2018

AUD/NZD - Akkor és Most

"Hülyeség! Az NZD egyre jobban fel fog értékelődni az AUD- ellenében és csak idő kérdése mikor fog többet érni. Stabil gazdaság és stabil kormányzati fiskális intézkedések." - szólt egy nevét felvállalni nem merő beírás 2017. januárjában az alábbi AUD/NZD elképzelésre vonatkozóan (link).


Véletlenül akadtam rá, ily távolból. tulajdonképpen nem ezt kerestem, de azt gondolom az akkor és most rovatnak egy nagyon szép példája lehet. A chartot amit eredetileg feltettem már nem tudom feltenni, megpróbáltam reprodukálni, ami valahogy így néz ki:


Kisbandi nagy kedvence volt a kereszt, az elemzést is közösen készítettük, szerintem jól sikerült. A TA vs Funda "csörtének" még egy aktualitása van most, egy szűk csoportban folytatott EUR/USD diskurzus folytán, de ezt csak a csoport fogja érteni ;), ugye srácok :D!

19 comments:

  1. azért ha nem nagy titok pár sorban megoszthatnád, hogy mire gondoltok eur/usd-ben... de gondolom továbbra is vársz egy korrekciót 1.19 körülre mielőtt beszakad..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, b le, ami akár kész is lehet, majd fel, akár 1,22 fölé is.

      Delete
  2. Azért ez nem egészen pontos. Azt lehet, hogy hosszú távon értette az a valaki. Az aud ereje nem elég meg győző az nzd ellenében hosszú távon nekem sem.
    Egyébként jól emlékszem az akkori beírásodra és még hónapok teltek el utána mire felfelé indult onnan. Tehát akkor aki shortolta az aud-nzd, az a véleményed ellenére szépen keresett a shortal is.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én egészen mást látok a charton, hisztorikusan is.

      A blogon legalább három helyen jelzem, hogy önmagában egy elképzelés kevés a kereskedéshez, ezért most ebbe nem is megyek bele.

      Nézzük meg a short lehetőségének eredményét a fenti chart alapján.

      1) Short, napos chart.

      Az egyéb tényezőktől eltekintve (setup, trigger stb) 2017 januárjában 1,04378-on volt az árfolyam, napos charton kereskedve a short stopja min. 1,0500 fölé kellett volna helyezni, mondjuk legalább 10 pippel. Azért, hogy ne a stoppal számoljak (-1R), mint eredmény, egy szinttel magasabbra tegyük most a stop helyszínét 1,06110 fölé (+ legalább 10 pip, nagyon szűken nézem). Így a stop min. 183 pip. Januárban csinált egy bt. a piac, a spike 1,03614-re szúrt le, az volt a leges legjobb kiszálló lehetőség az elmúlt közel két évben. Ez nagyjából 76-77 pip nyereséget jelent, azaz még fél R-t sem.

      2) Long, napos chart.

      A jelzett szinten long belépő esetében a stop nyilván a low alá kerülne, a fentiekhez hasonlóan legalább 10 pippel (én itt 1,03 alá tenném egyéb tényezők miatt), de ha maradunk a 10 pippnél, akkor 120 körüli stoppal lehet számolni. A rajz szerinti célár 1,09955. 557 pip, ami cirka 4,6 R-t jelent.

      Az eredmény módosítja a swap költség, múltbeli adatok a neten elérhetőek, tavaly januárjában mindkettőnek volt költsége (lehet csak brókerfüggő), a short költsége sokkal magasabb volt. Aktuális adatok szerint a longnak a brókeremnél nincs, a shortnak van költsége. Swap tekintetében a short költségesnek tűnik, ami eredményt rontó tényező vagy jobban rontó tényező, mint a longgé.

      Bár a charton eggyel arrébb rajzoltam be az új ábrán a kék vonalat, egyértelműen látszik, hogy a chart hozta a várakozást, miközben a funda nem. A 2017-es januári lokális low után a piac a célárig felfelé mozgott havin, két igen impozáns fehér gyertyát produkálva, illetve a januári mélypontot az elmúlt két évben nem sikerült kivennie a keresztnek .

      Delete
    2. Ostobaság, magabiztosság egy kis szenilitással, veszélyes coctail! <)

      Várunk még egy évtizedet, vagy többet és végül igaza is lesz!<)

      Delete
    3. Kufár! Te is tudod, stresszlevezetés!

      A sikertelen traderi frusztrációról van szó. Lehetne erről sokat írni, amikor a valós életben használt stratégiákat próbálnak a tőzsdén használni és nem értik miért nem működik. Mit vált ki belőlük, milyen érzelmi reakciókat, viselkedéseket hoz, talán egyszer szánok rá időt. Kezdő, esetleg az életben sikeres emberek, sikertelen tőzsdei vergődéseinek megjelenése. Át kell ugrani rajtuk.

      Delete
  3. 1.08-on van az árfolyam jelenleg. A nagy emelkedés amiről akkor írtál nem jött be. Az árfolyam alig emelkedett 1.10 fölé. Azok akik a shortokat kereskedték, legalább annyira jól jártak mit azok akik az emelkedést várták.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nagyon jó részek voltak benne ,amiket ki lehetett használni,az elmzéssel semmi hiba nem volt, a lehetőség adott volt aki használte keresett vele

      Delete
    2. Ha azt szeretnéd hallani, hogy tévedek, szoktam tévedni, akkor ebben semmi meglepő nincs. Igen, szoktam tévedni, az elemzési, sőt a kereskedési rendszeremben is vannak tévedések (stoppolódások), de ez a rendszer része. TA alapon elemzek, kereskedem, ami a statisztikai valószínűségekre épít, ami jellegéből adódóan is az esetek egy bizonyos százalékéban tévedést hoz. Számomra ebben semmi meglepő nincs, a rendszer kalkulált, kezelt, beleszámított része.

      A funda megállapítással továbbra sem értek egyet és ezt a grafikon igazolja. Fundások azt mondják nem lehet napos charton kereskedni, inkább hetes, havi chart kell hozzá (funda alapon). Ha ránézek a grafikonra azt látom, hogy egy hatalmas oldalazás zajlott benne, a funda erőnek se híre, se hanva, tévedés volt.

      Egy oldalazásban vannak jó longos és shortos részek is, ebben is voltak. A tőzsdén fontos, hogy ne csak a magunknak tetsző információt értékeljük, hanem tisztán lássunk a piacon, írtam, hogy legalább három helyen van a blogon arról szó, hogy az elemzés mellé mi szükséges ahhoz még, hogy konzisztensen a plusz oldalra kerülj, egy elemzés, egy elképzelés még kevés hozzá!

      Örülök ha sikerült a shorttal keresned! Gratulálok hozzá!

      Delete
    3. Na így már rendben van. Alacsony volatilitása miatt szeretem ezt a devizapárt. Az esetek többségében az NZD erőt kereskedem már jó rég óta. Az irányt (főleg rövid távon) alig több mint 40%-ban találom el, de ennek ellenére kereskedésem 24.7% + mutat az elmúlt 8 év átlagában ezen a páron. Hiszem, hogy nem szükséges különböző instrumentumokba ide-oda ugrálni, hanem max 3-ra szabad koncentrálni, azok mozgását megérteni,figyelni, kiismerni és mindenki eljuthat odáig, hogy hónapról hónapra emelkedni fog a számlája. Gyakorlatilag nincs rossz kötésem, egy hibás irányt is le tudok kereskedni + végeredménnyel.

      Delete
  4. Szia Ad!
    Véleményed az eur/huf ról a tegnapi roham után? 318-as megálló és aztán föl vagy áttöri és megy lejjebb?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Továbbra is lefelé várom. Lehet itt nem írtam róla, csak a facen. A felmenetel egy C hullám volt/lehetett és elég intenzív lefelé kör következik, következhet. A mozgás nem hozott meglepetést, lásd okt 25-ei megjegyzés (gyors mozgás jöhet, igaz ha jól emlékszem ott az eurusd volt elsődlegesen megjelölve, de még az indexre is állhat, a többi kereszt mellett)

      Delete
    2. Ez most egy egyedi helyzet, mert ünnep van, de hasonló problémát okozhat az éjszaka, vagy este. Szóval szerintem nem jó bankkal forexezni... pl..

      Delete
  5. Szia ad
    Usd huf szerinted merre tovább?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Röviden 266 környéke. De ennél sokkal hosszabban kellene leírni a lehetőségeket.

      Delete
    2. Kösz.
      Idő intervallum esetleg??

      Delete
    3. Erre nem tudok még csak megközelítő választ sem adni. Gyors mozgásra számítok inkább, mint másra, de inkább csak esély.
      Itt is, de főleg EUR USD esetében is, megerősítés számomra még nem jött, lehet egy c hullám és akkor megy egy kört lefelé 1,13 alá, bár talán ennek kicsi az esélye, kizárni azonban nem tudom.

      Delete