Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 14 April 2016

USD/HUF

Hosszú idő telt el a várakozás első közlése óta, a piac lassabban jött le a várt zónába, mint anno gondoltam. A kisebb tf kép alapján nekem még hiányzik egy (legalább egy) utolsó lefelé kör, de elfogadom, ha ez mégsem következik be. A tavaly novemberben felrakott eredeti rajt így nézett ki:

USD/HUF hetes chart:


USD/HUF hetes chart, jelenlegi állapot:


Hamarosan visszatérhet a dollár erő a kép alapján, azt hogy meddig fog elmenni, majd a belső szerkezetből fogom tudni számolgatni, de előbb legyen meg a megerősítés az északi irányra.

5 comments:

  1. Egy év alatt közel 2 230 milliárd forint állampapírt adtak el a külföldi befektetők, számolta ki azenpenzem.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája alapján. Ennek látszania kellett volna a hozamokon és árfolyamokon is, de nem így lett.

    Ez a portál szerint elsősorban a Magyar Nemzeti Banknak köszönhető. A bankok ugyanis 12 hónap alatt majdnem kétezermilliárdnyi állampapírt vettek meg, az MNB ezt a jegybanki eszközök átalakításával érte el.

    Emellett a lakosság is rengeteg állampapírt vásárolt, a lakossági vásárlásokba beletartoznak nonprofit intézmények, köztük a jegybank alapítványai is.

    Ez a jelenség már az Európai Központi Banknak (EKB) is feltűnt. Az EKB április 7-én megjelent éves beszámolója keményen kritizálta a magyar jegybankot. Kifejtették, hogy szerintük az MNB alapítványai közvetlenül, de közvetve sem vásárolhatnának állampapírokat. Ez ugyanis tiltott monetáris finanszírozásnak minősül.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A számokban nem vagyok biztos, a Templeton csúnyán csökkentette a magyar papírjait, nagyon durván. Lehet mások vették... A Bankokat belekényszerítették, hogy állampapírban tárolják a szabad likviditást.

      A külföldi részarány csökkenése jó (lehet elengedni az árfolyamot), a jegybanki alapkamatot nem kell (egyelőre) megemelni, a lakosság majd finanszírozza az államot, de majd az infláció alatti hozammal (tiszta Argentin unortodox metódus, igaz azóta sem tudtak kijönn a gödörből). A bankok nem hiteleznek (nincs hitelfelvételi kedv, nincs bizalom, nincs vállalkozási szellem, nincs jövőkép, nincs befektetés...), látom szenved az MNB és nem érti, hogy miért nem... Lehet be kellene ülni pár embernek ott a Duna parton található épületben, melynek az alulájában még talán mindig ott ül egy Marx szobor...

      Delete
  2. 2017 ktgvetés: elsődleges szempont lesz, hogy nem lehet hiány! Ez tetszik, talán innen tud majd csökenni az államadósság, de legalábbis nem nő. Mondjuk az újraelosztás arányának csökkentésének jobban örülnék, mert az csak befeszítés lesz...

    ReplyDelete
  3. Akkor ez a kitörés behalt az USD-HUF-ban, vagy érdemes még várni? .)

    ReplyDelete