Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday, 24 June 2013

OTP - nagy kép

Leírok mindent az OTP-ről, amit látok a chartokon. Nem fogom ezt mindig megtenni, mert őrült sok energia és még több idő, de talán segít eligazodni a chartokon és elliott elméletét is egy kicsit jobban megérteni, illetve a lehetséges irányokat, elképzeléseket, amiket leszűrök belőle, vagy amit követek. Talán az elmúlt napok bizonytalanságára is választ ad.

HAVI CHART

Valamikor január környékén dobtam fel ezt a skiccet, mint egy lehetőség. Egy júniusban bekövetkező csúccsal, ami után lefordulnak a piacok. A havi chart nincs alábontva, ez alapján egy impulse, vagy egy ED is mehetett északnak, ezt nem akarom most eldönteni. A februári lokális csúcsban gondolkoztam első körben, majd utána a júniusi második csúcsban (a második időpont később került fel az ábrára). Ennek elsődlegesen az az oka, hogy az elképzelésem szerint Primary szinten egy C hullám megy felfelé, ami vagy impulse 5 hullám, vagy ED, ezt nem merem eldönteni, de a teljes formáció esetében (a 2008-as esés korrekciójára gondolok) esélyes egy running flat, ahol az esetek többségében bearish slingshot alakul ki. Negyedéves charton még mindig nagyon esélyes, hogy meglesz. Ezért lenne jó, ha a papír a hó végéig magasan maradna.

OTP havi chart:


...és itt a két lehetséges célzóna, első elérve, a második elérését még nem tudom kizárni, csak 4160 alá történő lemenetel után:


HETI CHART

A heti charton sokáig az ED verziót vittem kizárólagosan. A heti ábra alapján az ED verzió stimmelt. Felszúrt, a forgalom is megnőtt, de sokkal nagyobb forgalom növekedést vártam, ami nem lett kiugró, kétségeim támadtak. Milyen lehetőségek vannak? Lehetséges, hogy a felfelé kör csak a befejező szakasz Minor szintű A hulláma, lefelé egy Minor szintű B tart ZZ formájában és következik egy erős felrántás, ezt a verziót a 78,6-84,1-es fibo határozott áttörése után vetném el. A csatorna még nem tört, főleg naposon látszik ez, ráadásul ott van egy olyan trendvonal, ami 2011 szeptember óta fogta az eséseket! Nem gondolom, hogy ezt elsőre átviszi, nem szokta.

Vegyük észre, míg negyedévesen egy bearish slingshot esélyét figyelem, addig hetesen ettől a héttől függően egy bullish slingshot alakulhat ki. A tf-ek nagysága miatt akár még erősíthetik is egymást a verziók, egy hetes bullish slingshot a negyedéves RSI-t a kivánt zónába repitheti. Negyedéves zárás lesz, ami félévet is jelent, az elmúlt időszakban történtek ilyenkor már nagy megrántások, hírtelen. 

OTP heti chart:


...és a sling 12 gyertya távolságra, mint lehetőség


Az ábrán a csúcsokat megnézve szépen látható egy kérdőjelesen szereplő divergencia, ami esetében a kérdés a fordulat, a jobb lába nekem nagyon magasan van, ezért a fordulatra nem, csak korrekcióra lehetett belőle következtetni, illetve nagyobb eséllyel arra gondolni.

NAPI CHART

Naposon még mindig a csatornában a piac, nem vitte át egyértelműen  a korrekciós csatornát, ez az esetek többségében ZZ-re utal és nem 1-2-3-ra. 

OTP napi chart:


Az ábra alapján nem látom a ZZ c hullámának a teljes 5 hullámból álló szerkezetét, azaz esélyes, hogy csak negyedik tart fölfelé. Lehet még új low, valahol 78,6-as fibo környékén (vagy 84,1).

ÖSSZEFOGLALVA:

Primary szintű [C] hullám tart északnak, mely lehet ED, vagy impulse. Az Intermediate szintű 5. hullám az előzőek függvényében lehet impulzus, ED, vagy ZZ.  

ED eseténben a szerkezet kész lehet, ha az utolsó hullám a-b-c volt, azaz egy zigzag. Lehetőség az is, hogy  csak az Intermediate szintű 5. hullám Minor A hullámát láttuk, lefelé és egy Minor B jön lefelé, várhatóan 78,6-os fibohóz, majd  innen indul a Minor C északnak, mely kimehet a felső zónába, nagy forgalommal, kiszedve az otp short certit. A következő, egyben nagyon lassú lehetőség, hogy az Intermediate 5. hullám egy ED, annak csak az első hullámát láttuk felfelé. A zavart az okozza, hogy nem lehet egyértelműen megmondani az utolsó felfelé tartó hullám mi volt valójában, ZZ vagy impulse. Hetesen az ék alsó szára tartja a piacot.

Ha impulse tartott északnak, akkor a ZZ kizárt, de ED még lehet, azaz a fent leírt verziók egy része még él impulse esetében.

Megjegyzés:  nem tudom kizárni, hogy egy LD tart lefelé és ennek köszönhető, hogy bár erős déli az irány, ennek ellenére még mindig csatornában mozog a piac, azaz az első hullám jön le ZZ formációban. (egyenlőre zárójelesen írom, hogy hetesen, főleg a múlt heti nagy gyertya alapján belelátható 1-2-3 az esésbe, de erről mégegyszer ennyit kellene írnom, hogy miért lenne érdemes magasabb tf-t nézni, melyik a legelőnyösebb tf, amikor elemzést készítünk, várjunk vele két hetet, lehet érdemes lesz elővenni)

Ilyen elliott, elmondja a lehetőségeket, kizár belőlük, de mindig több verzió fut, így felhívhatja azokra is a figyelmet, amit sokan nem vesznek számításba, azaz az ellentétes irányt, persze csak akkor, ha nem megy el mellette az elemző. Jelenleg egy nagyobb tf-s fordulatra számítok, ami vagy megtörtént, vagy még nem. Szeretnék megerősítést. Az esés nagy volt, sok támaszt kivett, de engem valahogy még nem győzőtt meg teljesen, lehet túlságosan óvatos voltam, vagyok, de az USA-ban benne van egy új csúcs, nem tudom velünk mit csinál a hirtelen észak (miközben írom lehet, hogy a fordulat zajlik), dollárban esélyes, hogy láttuk a low-t, szépen felugrott az árfolyam. Nem órás, vagy napos chart alapján akarok pozit felvenni, hanem nagyobb tf-n, ráérek. Változtattam a kereskedési stratégiámon is, nem lépek be intuitív setuppal, lehet támadni, hogy sokat mozgott a piac, de a kockázat-hozam-valószínűség hármasszentség értékelése alapján nem vállaltam fel a pozik újranyitását, aki felvállalta és nyert annak gratulálok, szép munka volt!

20 comments:

 1. kb 2-3 hét múlva indulnak el az usa h1 jelentések
  itt kicsit negatívok az előrejelzések mind az elemzők, mind pedig a vállalatok körében, rosszabbat várnak mint a q1-nél - majd őszre javulást (elvileg)
  vagyis most sztem 2-3 hétig inkább hullámzó, kiváró, óvatos piacok lesznek
  időnként felerősödő volatilitásokkal


  ReplyDelete
  Replies
  1. kizárólag elliott:
   SP napost néztem, RSI a negyedik hullámot is jelző 40-es érték körül fordult északnak tegnap, miközben elérte a korrekciós csatorna alját.
   Innen lehet egy gyors észak, vagy egy diagonálban történő oldalazó, felfelé kúszó hullámzó piac, ez akár a fent írt véleményeddel teljesen egyező lehet

   Delete
 2. Naitssz!

  Tegnap a Gmailedre ment email!
  Nem tudom olvastad-e, vagy sem, gyanús, hogy ritkán használod a mailcímet.

  Ad

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ad! küldtem emailt!
   Szoktam olvasni mindent napi szinten csak időm nincs sokszor hozzászólni sajna!

   Naitssz

   Delete
 3. később megy fel egy dax chart...

  ReplyDelete
 4. Jó reggelt!

  Mostanában kevés időm jut a piacra, sok a dolgom, de a blogot mindig olvasom, ez nem semmi munka, amit összeraktál nekünk Ad.

  Köszönettel: Péter

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köszi! Pedig még lenne mit írni, de remélem a piac gyorsabb lesz és kiveszi az alternatívák egy részét:-)

   Nagyon sokat gondolkozom a lefordulás kijelentésében, de ezt nem lehet megtenni, egyenlőre.

   Delete
  2. Sziasztok!

   AD valóban sok munkád van az anyagban. Mondjuk nekem nem sokat mond, mondtam nem vagyok nagy szakértője Elliottnak. Azt sem olvasom ki, hogy most fel.vagy le várod. Általánosságban mindig vagy fel, vagy le, nem biztos, nem egyértelműt olvasok ki minden írásból.

   Delete
 5. Bocsi másik fiókkal voltam bejelentkezve, de én voltam.
  Értem amit írsz, hogy több mindenre fel kell készülni elliott szerint..
  de ha mindig ez is lehet, az is lehet, akkor nehéz belépni, mert mindig sok a bizonytalanság..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valóban rengetek munka van ebbe AD.
   Hatorral értek egyet én sem olvasok ki belőle sokat talán annyit vagy le vagy föl akkor mit értsünk ezen. Hiszen a piac mindig kettő irányos vagy le vagy föl.

   Delete
 6. Pontosan, ez a lényeg, hogy mindkét irány lehetőségével tisztában kell lenni, igaz a lefelé kört nem fejtettem ki mélységében (LD, v. impulzus hetesen).

  Itt jön a lényeg, kontextust ad elliott, nem pedig belépést! Ez az, amit 'oly nehéz megérteni és ez az amiért olyan sokan elfordulnak tőle, mert sokat lehet bukni egy-két jó belépő utáni rosszal. Itt jön elő, hogy trend vagy kontratrend kereskedésre épül adott esetben a beszálló, a kiszálló és a stop. Illetve, milyen jelzésre lépsz be.

  Általában a valószínűségek alapján választom ki, hogy mit követek, mit írok ki(ez bizony megérzés főleg), eddig is megvoltak - igaz most a helyzet bonyolultabb - a lehetőségek, csak keveset írtam ki. Lehet jönni, hogy akkor semmit nem ér, de vannak olyan esetek, amikor a lehetőségek csak egy irányba mutatnak, vagy egy szint elérése, vagy el nem érése pedig megmutatja a belépőt. Nem kell lekereskedni az összes mozgást, csak amit érdemes, tudjátok az RR!

  ReplyDelete
 7. Mátyás Király!

  Nem rossz szándékból írtam ezt a hosszú hozzászólást!
  Szerintem Ad is tudja, mire gondolok itt alapjaiban véve!
  Nem „dobálózik sárral” senki, de túl sokat várnak el többen tőle! Néha amikor nincs jó passzban rá is ráférne egy kis pihi!

  Próbáltam érzékeltetni, hogy mennyi idő és munka van ebben az egész tanulásban, és aki ezt nem teszi meg az ne is várjon sokat ettől az egész rendszertől, mert bele fog bukni!
  Én sem szerettem az iskolapadban tanulni, de amit akartam azt igen is megtanultam! Ez ilyen, ehhez is kell „segg”, hogy értse az ember, mert aki itt akar maradni és nem akarja feladni annak csúnyán sokat kell tennie érte!
  Sokszor szerintem többen is feladtuk volna, ha nem akarnák igazán csinálni és nem látnánk értelmét!

  Sok tanulást és sikert mindenkinek!

  ReplyDelete
 8. Forintunk erősödik:

  295.9.

  http://postimg.org/image/gavsrt1ep/full/

  ReplyDelete
 9. OTP 2órás

  http://postimg.org/image/6z4twpmp3/

  felső leszorítót nézném a képen, abból a kilépést

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha az ék jó akkor is a cél ár a várakozásoknak meg felelő 4720 körül van és onnan hogyan tovább? mert AD szerint új csúcs jön.

   Delete
  2. Szerintem nem azt írta hogy jön,hanem hogy lehetséges.
   Valami kontratrend szerintem is jön, hogy aztán mi lesz belőle az napok?? alatt eldőlhet,igaz én a hatit figyelem és játszom meg.

   Delete
  3. Valóba nem mondott ilyet, de hiszi hogy lesz új csúcs nekem inkább ez jön le tehát a voksolni kéne akkor a bullra voksol.

   Delete
  4. Konkrét irány nincs,ha körülnézel sok a short,..1 "jó" short kihajtás meg hozná az eredményt.Én is erre voksolnék,ez nem azt jelenti ,hogy így is lesz.

   Delete
  5. Nem, nem hiszek semmiben Twer! Ezt te akarod hinni, ez érzelem!
   Én várom, hogy a piac mit mond, addig max. kontratrend trade mindkét irányba.

   Delete
  6. Kell az érzelem mentes megerősítés!
   Pl. csatornatörés, kritikus támaszok átütése stb.

   Delete