Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 21 January 2012

Gondolatok

Szerintem sokszor elmondtam már, de szeretnék összefoglalni egy-két gondolatot ismét.

A piac két irányba mehet: Mindig kell, hogy a tréder rendelkezzen stratégiával arra az esetre, ha nem abba az irányba megy a piac, amire számított. A piac alakulására sok alternatíva létezik, melyek közül általában egyet választok ki, ami számomra valamilyen érzelmi vagy racionális ok miatt a legvalószínűbb. Szeretném az érzelmi oldalt kizárni, de azt nagyon nehéz, nem tudom 100%-osan megtenni.

A különböző piacok más és más irányba mennek, mozoghatnak együtt, de akár egymás ellen is. Ha egy piacon valaki kereskedik vagy elemez, akkor csak kiegészítő információ lehet a másik piac viselkedése. A piacok a nagy változások előtt általában összeállnak, de még ebben is lehet különbség. 

Ha piac új információ ad, akkor akár azonnal, akár másnapra totálisan hajlandó vagyok megváltoztatni a véleményem. Ezt a képességet a piacon kiemelt értékként tartom számon, nem úgy értékelem, hogy beállok/átállok a másik oldalra és ezzel valamilyen erkölcstelenséget követek el. Az "újra számozás" a piacon nem hátrány, hanem előny!

Nincs Szent Grál! Nincs olyan módszer, ami mindig megmondja a tutit, aki a piacon azt keresi, az eleve kudarcra van ítélve. Nem az a baj, ha nem abba az irányba megy a piac, amire számítunk, hanem az, ha nincs megfelelően menedzselve a kereskedés és jó időben nem történik meg a pozíció lezárása.

Aki követőként kereskedik, értsd.: nem saját elemzése alapján, az nagy kockázatot vállal. Ha valamilyen ok miatt nem kap jelzést az elemzőtől, nem veszi észre a figyelmeztető jeleket, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a piacról készített elemzés már nem állja meg a helyét, akkor óriási veszteségeket fog elszenvedni.

Fontos tudni, hogy egy-egy megállapítás, várakozás milyen időtávra vonatkozik és milyen mozgást követhet a piac anélkül, hogy a  várakozást felülírja. Egy nagyobb tf-n készült elemzés sokkal nagyobb mozgást enged meg a papírnak, mint egy kisebb tf-n történt elemzés. Figyelem, két különböző tf-n meghozott következtetés, akár szembe is mehet egymással!!!

Az elemzések csak valószínűségek, tulajdonképpen mi is "csak" valószínűségekkel kereskedünk, de ez soha nem 100%-os. Nem kell mindig pozíciót nyitni és ami fontos, még ha jó is az elemzés nagyon fontos, hogy tudjuk mi adja ki a vételi vagy az eladási jelzést! Mikor kell a piacra belépni és az adott pozíciót, hogyan kell menedzselni... és mikor kell azonnal zárni...

Végül: a piac mondja meg a tutit, nem az elemző!

No comments:

Post a Comment