Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday, 11 August 2012

OTP - gondolat

Ma eszembe jutott, hogy van egy régi ábrám, ahol hetes szinten folyamatosan fogta az emelkedést egy fentről jövő csatorna, gyakorlatilag ez volt a februári emelkedés erős ellenállása. A mostani emelkedés és az idő miatt bizonyára fölé került a papír és igen, íme:

OTP hetes chart:
Kicsi távolabbról is mutatom:


A 2007-ben indult esést is figyelembe véve, nincs e felett csak egy erős csatorna, ami ellenállásként viselkedhet és nyilván az átlépett csatorna tető immár támaszként fog viselkedni. Ha hozzátesszük, hogy alulról pedig a 2009-es mélypontról jövő csatorna aljról pattant fel, akkor azt látjuk, hogy alulról két erős támasza van a papírnak, térben nagyon közel egymáshoz, míg fent "légüres" tér. Ezek a rajzok a bull verzió irányába mutatnak.


Ha emelkedés lesz, akkor érdemes a felső csatornát figyelni, nagyon erős ellenállás. Ha ez alapján az emelkedés maximális, de reális értékét akarjuk meghatározni, akkor a következő célzónát lehet a realitások mentén elfogadni.


Mindez persze egyenlőre játék a grafikonnal, ennyi információ még nagyon kevés egy korrekt elemzéshez, ua. elgondolkoztató a következtetés.

Mindkét irányra nyitott vagyok, ha nem sikerül a napos charton jelzett piros szaggatott vonalat átlépni, akkor az emelkedés verziója helyett egy erős bear verziónak nőhet meg az esélye. Természetesen a nagy kép nem a kereskedés miatt fontos, ezen a tf-n nagyon kevesen kereskednek, s azok sem mi vagyunk.

2 comments:

 1. üdv AD

  A feltett gondolatok nem azt tükrözik, hogy mint kettő irányba nyitott lennél nagyon erős a bull be állítottságod, a csatornavonal vagy már június végén tört, vagy pedig most van a tetején vagy pedig 4000 pontnál húzódik pontosítani kellene hol is húzódik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Szia Twer!

   Igen, ez egy erős bull változat. De egyenlőre nem lehet kizárni a piros ed verzióját sem, aminek esetébe is belefér egy további emelkedés, azonban nem tud a piros szaggatott vonal fölé menni. Amíg nem üti át a piros szaggatott vonalat, addig nagyobb tf-n mindkét irány elég nyitott. A devizák mozgása miatt, igen ezt tartom valószínűbb iránynak, de ettől még nem köteleződtem el mellette.

   A csatorna tetőt vitte át most a papír, csatorna esetén figyeljük a csatorna tetejét, alját és közepét, néha a dupláját. Általában mindegyik ellenállásként viselkedik, csak fokozatosan tudott átmenni rajta. Ekkora időtávnál pontos számot mondani nehéz, log skálán kell nézni, ráadásul kiszúrások előfordulhatnak, ami hetes ábrán akár 100-200 pontos különbséget is hozhatna, ezt most nem lehet szvsz egzakt módon megmondani, hogy 4000 a tető, 4001-nél már átlépte, 3999-nél még nem.

   Delete