Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 5 February 2012

Gondolatok

Régen nem volt ekkora forgalma a blognak hétvégén.  Felraktam egy korábban egyszer már feltett ábrát, ami egy nagyon extrém bull verziót hordozz magában. Gondolom ez néhány embernél ki fogja verni a biztosítékot, főleg azoknál, akik felelőtlen short pozícióba ültek bele és még mindig tartják. (felelőtlen: stop nélküli, tőkéhez képest magas aránnyal).  Az ábrának - számos előnye mellett - van két gyenge pontja. Az hsz-ként jelölt b of B hullám, valamint az emelkedést indító 1-2 (C alhulláma).

Bux havi chart:


Hogyan került elő mégis ez a verzió? Egyből bull lettem, kérdezhetnék sokan. Nagy a hasonlóság a két bekarikázott rész között és mivel sokat szenvedtem az első értelmezésével, ezért nagyon mélyen bennem van, emlékeztem rá. Nézzük meg napos ábrán, az egyezéseket hasonló jelölésekkel illettem, ez nem valami Elliott, hanem csak hasonlóság. (Megj.: az egy trenden belül az alakzatok hasonlítanak egymáshoz)

Bux napi chart:


További kérdés, hogy valóban lehet-e a havi ábrán b of B poziciójában rajzolt háromszöget annak kezelni? Nem tudok rá egyértelmű választ adni, akár igen, lehet annak kezelni az indikátorok megerősítik, ennek ellenére furcsa érzésem van vele kapcsolatban, minél kisebb tf-re megyek le annál inkább nem irányába hajlok.

Bux napi chart:


A napos ábrán az MACD és MACD hist. számomra nem erősíti meg egyértelműen, hogy az hsz, igaz berajzolható, de erőltetnek tűnik, nem tudok határozott kijelentést tenni mellette vagy ellene.

Bux napi MACD:


Akkor most folyamatos emelkedés lesz? Szerintem nem. Ami a kérdés, hogy trendforduló lesz, vagy korrekció. Említettem a megjegyzésekben, hogy van egy elég furcsa, vagy inkább érdekes gondolatom a bull verzió mentén.

Nehezen tudom az alcsonyabb tf-en tapasztaltak miatt elképzelni, hogy hamarosan nem fordul lefelé a piac. Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy most még napokon belül megy pár ezer pontot felfelé. Azaz abba az irányba hajlok, hogy lesz egy lefordulás. Ha a bull verziónál maradok, akkor azt mondhatjuk, hogy felfelé egy C hullám tart, ami elég erőteljese volt. Létezik az, hogy egy impulsive C hullám 3. alhulláma megáll az első hullámra vetített 100%-on? Csak nehezen, illetve van egy eset. Ha a 2009-ben indult emelkedést az esés A hullámának tartom, akkor a következő dolgokat elmondhatom róla:

1) csak nehezen beszámozható
2) erős emelkedés, inkább csak egy hullámnak látszik
3) Inkább 5 hullámból áll, mint 3-ból

Tipikus ZZ első hullám. A hullám igen magasra ment, B viszont kicsit esett ahhoz, hogy egy C=A összefüggés igaz legyen, mert akkor C az esés kiindulási pontján túlra mutat, azaz új csúcs lenne (mindenkori Bux rekord ?!). Nyilván korrekcióban ez nem lehetséges. Mi lehet a megoldás? Egy olyan C, amire igaz, hogy A > C mely tapasztalatom szerint diagonál verzióban a legesélyesebb. Térjünk csak vissza a fentiekre, vegyük elő a váltakozás elvét, mikor lehet 3. hullám egyenlő egy erős "emelkedésben" az 1. hullámmal, akkor, ha rossz a számozás és nem 3. hullám, hanem az első alhulláma, azaz c. (c of 1). A nagy C az elképzelés szerint egy ED lesz/lehet! Upsz. Ez komoly veszteségeket okozna! Ebben a verzióban jöhetne egy komolyabb esés, majd utána egy igen éles emelkedés.

Ez egy gondolat, amit érdemes elővenni, figyelni, mert hirtelen ellenirányú mozgásokra adhat magyarázatot. Csupán elképzelés, érdemes fejben tartani, egyenlőre amúgy is kevés adat áll rendelkezésre, hogy letegyük mellette a voksunk.

Ami miatt egyre inkább megkedvelem:
  • mert választ ad az esés utáni értelmezésbeli kérdésekre (a és b of B szakasz)
  • mert erős esés mutat a közeljövőben, illeszkedik a kisebb tf-es elképzeléshez
  • mert a "régi" havi ábrán kijelölt célzónát (6.000) sokkal jobban/szebben érheti el a piac
  • mert tovább nyújtja időben a nagy korrekciót, ami teljes mértékben egyezik a nagyobb trend, nagyobb korrekció elképzeléssel (ugye itt az elvek szerint 50-60 év is belefér)
  • mert a jelenlegi piaci bizonytalanságba szerintem jobban illeszkedik
  • mert a piac itt mindig arra megy, amerre  a nagyobb tömegnek jobban fáj, ebben a verzióban ez most nagyon igaz lesz néhány hónapig
Ha ez bejönne elemzői karrierem egyik nagy sikereként lehetne értékelni :o) Ennek ellenére egyenlőre csak óvatosan kezelem, örülnék, ha a lehető legtöbb pontot - szakmailag, elliottilag -  belekötnétek! Napok óta gondolkozom rajta, hol nem áll meg, hol sérül az egész, de minden ponton inkább megerősítést kapok, mint elvetést és válaszokat a régen megfogalmazott és azóta elvetett kérdésekre. Hajrá, szedjétek szét!

Ps.: Nem láttam még Cimballi új értelmezését, kiváncsi leszek összeáll e vele!

27 comments:

  1. üdv AD

    Erre már szólni se tudok, megint csak a korábban írt dolgokra hivatkozom, még pedig kettő ünnep között írtam, hogy jön a legnagyobb giga bull, teljesen elvetetted ezt a lehetőséget. Most azt mondom nem esszük olyan forrón a kását, véleményem szerint itt a piac 19000-20000 környékén még ha ez a verzió lesz sokáig el fog időzni, ha 1-2 ezres korrekció lesz délnek akkor ez a lehetőség benne van.

    TWER

    ReplyDelete
  2. Ne felejtsük el, hogy havi chart és csak egy lehetőség, ami benne lehet, mivel sok része feltételezésből indul ki, ha azok nem teljesülnek ez sem fog.

    Havi chart, akár nyár is lesz mire valami hatalmas dolog történik!

    ReplyDelete
  3. ...most erre mit mondjak Mesterem?....tegnapelott ezt az ed-t felvetettem azt mondtad ra hogy nem lehet...
    """""charlieFeb 3, 2012 11:38 AM
    kar...W-re lehetett volna ultra bearish valtozatot tenni de akkor nem kinlodok vele.....mas...
    bux napi
    ..Te erre a daxra tudnal bullish verziot?..nehez lehet..
    dax napi
    ...buxnal ha azt mondod hogy az nem lehet W amit A-nak jelolok akkor ahhoz hogy komolyabb lefele menet legyen a kozeljovoben ahhoz most nagy C hullamban kell lennunk..de hogyan lehet ez?..ed?
    bux napi
    Válasz

    AdFeb 3, 2012 12:47 PM
    senki nem mondta, hogy ed, sőt, szerintem nem lehet az, lásd célár...

    megnézem holnap, ha nem esik sok hó
    Válasz

    ReplyDelete
  4. ...na es ha ed akkor melyik pontjanal jarunk szerinted?

    ReplyDelete
  5. :o) nem is erre gondoltam :o) most jól leizzadtam :o))) Lefelé gondoltam, hogy nem lehet ED, mert nagyon lefelé várnám a piacot, azaz egy ed szvsz nehezen tudna 12.000 pontot hozni, de lassan már semmit sem zárnék ki....

    Az ed-t felfelé képzelem el!

    Vagy megint elbeszélünk egymás mellett?

    ReplyDelete
  6. üdv AD

    Amit nem értek, ha a 2009-es mélypont A akkor a 2010-es csúcs is A ez hogy lehet? Vagy én nem értem az egészet.

    TWER

    ReplyDelete
  7. twer...ugy hogy a 2010-es csucs B/a lenne...

    ReplyDelete
  8. ok ad...azert ertettem felre mert nagy C-irtal...de mar ertem B/c-re gondoltal hogy ed lesz...bocs..hogy van ed 2.hullamanal a korrekcios szint?mely 68-76??

    ReplyDelete
  9. Igen, a trendszintek különbözőek

    ReplyDelete
  10. Nem egyszerű a korrekció szintjét megmondani. A magam részéről 78,6%-ra adnám a legnagyobb esélyt.

    DE nem lovagoljuk bele magunkat ennyire egy nagy TF-s bull elképzelésbe! Sajnálom, de nem tudok ennyire hinni a jelenlegi gazdaságpolitikában...valami nagy változásnak kellene jönnie és egy nagy SQ-nak!

    ReplyDelete
  11. Ellenben, ha máskép húzzuk meg az ED-t (korai még róla beszélni), akkor reális lehet lefelé is, csak nagy eséllyel nem úgy ahogy a rajzon van!

    Medve verzióra igen esélyes lehet, de még kevés az adat hozzá!
    (ZZ korrekció, A meredek volt, C komplex lehet, a kérdés B rendes meghatározása Charlie feb. 3-ai ábrájáról beszélek)

    ReplyDelete
  12. akkor sem hagy nyugodni hogy a merules 30ezerrol 10ezerhez nem lehet W?...csak azert nem mert impulziv?vagy miert?
    bux hetes

    ReplyDelete
  13. megnéztem újból, nem szedem szét, akár lehet is...

    ReplyDelete
  14. azért azt ne felejtsük el, hogy a korrekciós trendcsatorna nem sérült, a piac továbbra is inkább bear!!! Rövid távon biztosan lefordulás lesz.

    ReplyDelete
  15. Sziasztok!

    Látom szétszeditek újra ezt a fránya piacot!
    Engem sem hagy nyugodni mi lehet ebből!

    Pénteken már felfigyeltem a chf-re, hogy ott valami nem ok!
    Ott a Svájci jegybankos korlát 1.2000-nél amit nem mostanában nem valószínű, hogy "megtámadnak" drasztikusan! akár 1.0000 alá!

    Chf/eur:
    http://www.kepfeltoltes.hu/view/120205/eurchf_120205.gif_havi_www.kepfeltoltes.hu_.gif
    http://www.kepfeltoltes.hu/view/120205/eurchf_120205_www.kepfeltoltes.hu_.gif

    eur/usa:
    http://www.kepfeltoltes.hu/view/120205/eurusa_havi_120205_www.kepfeltoltes.hu_.gif
    http://www.kepfeltoltes.hu/view/120205/eurusa_heti_120205_www.kepfeltoltes.hu_.gif

    Ok ez nem közvetlen a forint, meg persze hetek, hónapokról van szó!

    Nosza lehet ezen is kattogni kicsit, mert ha ez bejön a medvének tepsi lesz! :D

    Naitssz

    ReplyDelete
  16. Szia Naitssz!

    Rövid távon esés, a kérdés, hogy fordulat, korrekció, vagy egy ED.
    Az a gondolat, hogy az SP új csúcsra mehet, viszi magával, azt, hogy esetleg mi is, márpedig akkor vissza kell menni a tavalyi csúcshoz és újra végignézni.

    Egyenlőre kisebb tf-n nő a divergencia, illetve fogja a piacot a korrekciós csatorna teteje, nekem egyenlőre azt mondja, hogy ez nem lehet új impulzus, egyenlőre! Az esés mélysége már ki fog zárni egy-két verziót. Az OTP nagyon beállt, nem tudja átvinni a korábban jelzett fibo szintet, amíg ez nem történik meg, csak gondolkodás, filozofálás.

    ReplyDelete
  17. EUR/USD 2001 januártól tartó emelkedés nekem inkább 3 hullámnak tűnik, ha az akkor a lefelé menet nem lehet A

    ReplyDelete
  18. Szia Ad!

    Köszi a véleményt!
    Persze ezek nagyobb távok csak ha már nézzük a piacunkat is hatással lehet rá az eur meg chf!

    Nekem a chf bántja jobban a szemem és az hatással lehet a magyar piacra is!

    Persze a héten megvannak a kisebb tf-es verziók csak azoknak kellene már valamit mutatni!

    ui: eur 2001-től nekem kijön fel az 5 hullám!

    ReplyDelete
  19. egy ootp elgondolas....
    otp 60
    ....a 3-astol ez a kinlodas..
    otp 15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Charlie!

      Ha korrekciót számozol, akkor ugye a-b-c-nek maradnia kell a korrekciós trendcsatornába, azaz A kiindulási és B végpontját rávetítve A végpontjára és az onnan meghúzott párhuzamosból C nem lóghat ki. Ha kilép, akkor trendforduló van. Valami szerintem nem oké a számozásodban! A korrekciós trendcsatorna törését a 3. hullám követi el.

      Delete
    2. szedd össze magad, tudsz te jobbat is :o))))

      Delete
  20. otp elemzés kész, de nem tudom mikor jelenik meg, valamikor késő estét állítottam be, hogy ez a bejegyzés sokáig fent legyen

    ReplyDelete
  21. http://www.kepfeltoltes.hu/view/120205/OTP5_ed_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Itt az ed!
    Remélem holnap ez él! :D
    AD végül is nézted, jó lehet?

    Naitssz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akkor nyilvánossá teszem az írásom, látom az OTP izgatja a fantáziáját mindenkinek

      Delete
    2. Igen jó, annyi, hogy esélyes az utolsó hullámban egy kis ed..., de erről csak hsz-ek esetében hallottam, nem írtam ki...

      Delete
  22. Köszi
    Ed-ben ed a vége, az csúnya lesz akkor lefelé!?

    Naitssz

    jó éjt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekem úgy tűnt, ezért nem menetem le kisebb tf-re, mert beletudom képzelni, de nem találkoztam még vele.

      jó éjt! A piac majd holnap megmutatja...!

      Delete