Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 27 October 2011

Fundamentalista gondolatok egy kis elmélkedéshez, avagy a Nagy Medve visszatér

Ma nem sikerült az állampapír aukció, nem először, de eddig valamilyen üzlet mindig született, a meghirdetettnél kisebb mennyiségek mentek el. Ma nem született egyezség (!), az elmúlt időszakban cca. 60-70 Mrd meghirdetett állampapírt nem adtak/adtunk el a befektetőknek. Vajon honnan fog és mikor hiányozni ez az összeg? cikk-link 
Nekem ez azt jelenti, hogy a befektetők borúsan látják a helyzetünket, a hosszútávú helyzetet. Miközben tombolt a bika a budapesti parketten.
Kaptam egy linket valamelyik nap a magyar államadósság változásáról, benne egy képpel. Számomra megdöbbentő főleg, ha hozzátesszük a jelenlegi CDS felárakat. Nagyon de ja vu érzésem van 2010 nyár eleji görögországi  adathoz. Ma gyakorlatilag becsődölt a görög állam. Ezek szerint max. másfél évünk van az államcsődhöz  (?!). Remélem nem! Remélem  nem lesz igazam! 

A magyar államadósság:


CDS felárak:


A grafikonok forrásia az ábrán láthatóak!

14 comments:

  1. A mai mozgás alapján, holnap meglesznek a várt céláraim... Mi ez a rally?

    ReplyDelete
  2. ha elengedik a tartozásom felét, lehet nem érzem azt, hogy ez rossz lenne, szerintem várjunk egy kicsit, és hamarosan kiderül, a görögök ezzel igen jól jártak.
    persze viharok lesznek még.
    szerintem valójában egy háború zajlik az országok és a pénzmogulok között, de egyenlőre ez utóbbiak vannak nyerésben, rángatják a drótokat, és mi is e szerint ugrálunk.

    ReplyDelete
  3. Sziasztok!
    Szerintem érdemes részletesebben is megnézni, hogy pontosan milyen adósságokat engednek el (mármint, hogy kinek a pénze bánja). A görögöknek nyilván jó, de aki a pénzét odaadta nekik a kamat fejében, és most kiderül, hogy nemhogy kamatot, de még a pénzét sem kapja vissza, azért, hogy a görögök elszirtakizzák, hát annak azért nem annyira jó...
    üdv, desertfox

    ReplyDelete
  4. ebben igazad van, ha mint befektető nézzük, de a pénz egy igen virtuális dolog, a bankok nem is rendelkeznek vele, azaz egy virtuális értéket adnak kölcsön, irreális kamatra. a görögök már úgy kaptak hitelt, hogy azt nem lehet semmilyen legális gazdasági tevékenységből kitermelni, azaz lerabolták őket. az egész pénzügyi rendszer hibás. bár ezen az oldalon mindenkinek átlag feletti a pénzismerete, de ha nem láttátok még szerintem érdemes megnézni ezt a kis oktató sorozatot, nekem összefoglalva tudott érdekeset mondani, Pl. 2. rész első filmje http://www.youtube.com/watch?v=L-DWgLhBsk8

    ReplyDelete
  5. ha nincs a mnyp-s pénz akkor most hol tartanánk??
    hihetetlen!
    csak azt nem tudom hova a fenébe tünt el az a rengeteg pénz???
    máv bkv adosság nincs kifizetve
    a devizások nem abbol
    a mol csomag (nevetséges ami ott történt)- az üzemanyag ár azóta minden héten új csúcson

    hol a pénz???

    ReplyDelete
  6. semmi érdekem a kisfilmhez nem azért reklámozom, az előző hozzászólásban, de egy magyarázatot ad.

    ReplyDelete
  7. Bocsáss meg, de nem az a kérdés, hogy hol a pénz. A pénz az folyamatosan megy el folyó kiadásokra, pl. nyugdíj, egészségügy, oktatás, hadsereg, szociális támogatások. Csak a nyugdíjat ha kiszámolod, rengeteg pénz. Az igazi kérdés az, hogy miből fizetjük ezt ki.
    üdv, desertfox

    ReplyDelete
  8. Egy kérdés?

    Ki az aki 5-10 szeres tőkeáttétellel bevállalna egy ügyletet(lehet árupiac,pénzpiac bármi), amire a teljes vagyonát felteszi? Van ilyen ember szerintetek?

    ReplyDelete
  9. Várom a válaszokat!
    Majd írok valami érdekeset!

    ReplyDelete
  10. Teljes vagyonnal nem szabad játszani! Csak olyan pénzzel, ami nem fáj, ha nincs. Ezt tanítják mindenhol...
    De biztos van iylen. 15milliós CHF hitelt is vettek fel 90ezer fonritos nyugdíjra. Ugyanaz a kategória. Ezután bármit el tudok képzelni...
    üdv, desertfox

    ReplyDelete
  11. okos, mint egy vén (sivatagi) róka!

    Pontosan ezt tette a magyar lakosság 50-60-70%-a, 10-20-30%-os önerő mellett vett egy olyan ingatlant, ami anno 100%-ot ért, most 70-et, vagy kevesebbet, már jelentős részüknek csak adóssága maradt. A veszteséget a hitelező szenvedi már el.

    A nyugati világ, főleg amerika, jelentős része is ezt játszotta! Csak nagyobb áttétel és most már, akár 85%-os értékvesztésnél tartanak. Egyre nagyobb lesz a készpénz hiány, defláció lesz, ami a luxuscikkek piacán már részben látszik. Néhány éves "luxus" autók, bár kérdés, hogy a 3-as bmw az e, vagy csak tömeg-luxus.

    Ez az oktatási rendszer, papíron a közgazdászok is tudják, amikor van egy élő példa, akkor meg nem értik és belemennek.

    ReplyDelete
  12. Biztos vannak akik csak a meggazdagodást látják a tőzsdében, kockázat ismeret nélkül.
    A bankok a kockázatporlasztás miatt biztosan nem fektetnek be egy dologba 100%ot, sőt, ha megvizsgálnánk pl. kiderülne, hogy a svájci frankban felvett hitelek mögött a banknak nincs max. 20% értékben svájci frankos kötelezettsége, mert időben váltottak. a haszon meg az árfolyamkülönbség miatt náluk landol.

    ReplyDelete
  13. szia rcsrcs!

    A bankok kamat swap ügylettel kezelik le ezt a kockázatot.

    A kockázat növekedna, akkor ha átváltják, ezért nem tudják megtenni, amit írsz, mert nagy kockázatot vállalnak. A Treasury-k viszonylag kis összeggel próbálkoznak nyereséget elérni a változásokon, de a teljes rendszer a deviza összhangra figyel.

    A deviza árfolyamok változása a swap ügyletek esetében több forint fedezetet igényelnek, ami növeli a bankok költségeit és mozgásterét. 2008-ban kialakult forráshiánynak ez volt az egyik okozója, mert sok pénzt kellett a swap ügyletek mögé betolni, legalábbis így hallottam F. Pétertől, aki akkor egy nagy magyar bank első számú vezetője volt.

    ReplyDelete
  14. Sziasztok!

    Bocs, rcsrcs, de szvsz butaság, amit írsz. Józan paraszti ésszel gondolj bele. Miért is vettük fel svájci frankban a hitelt? Azért, mert jóval kisebb volt a kamat CHF-ban. Ha nem lenne CHF kitettség, akkor a kamatkülönbségen bukna hatalmasat a bank.

    Egyébként nem is értem, hogy a banknak miért lenne árfolyamkockázata. a tartozás CHF-ben van denominálva, én havi x CHF-et fizetek vissza. (a valóságban nyilván ennél bonyolultabb, de szvsz a lényeg ez). Nekem van csak kockázatom, mert én forintban kapom a fizetésemet.

    üdv, desertfox

    ReplyDelete