Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 10 May 2013

A részvénypiac nem csak emelkedni tud folyamatosan

Sok tanácsadó mondja, hogy a tőzsde hosszú távon mindig emelkedik, vajon ki tudja ezt mindenki várni, egy nagyobb bear trend idején...? MTel...



34 comments:

  1. Unokáknak még jó lehet,közben meg kapja a jó osztalékot

    ReplyDelete
  2. Ad! Már bocsi, de szerintem nem jó a példád. Beraktál ide egy részvény példát. Jó, hogy nem Humetet hozod példának fel a piacok működéséhez. Érted!!? Kiragadtunk egy céget, egy index kosarból. Amikor a részvény nem teljesíti a kosárban a feltételeket, azt kirakják az indekosárból.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nem értem, pont az érvelésed miatt.

      Ez egy blue chip, a bux kosár tartalmazza, nem zárták ki.

      Én azt gondolom nyitottnak kell lenni, ha valami nem felel meg az elvárásaimnak, az nem rossz érv és keresni kell valami kibúvót, hanem meg kell fontolni, hogy mit kell akkor csinálni, ha mégis igaza van a másiknak.

      El kell fogadni azt a tényt, hogy lehetséges, hogy a piacok olyan hosszú távon esnek, amikor bent maradni felelőtlenség, mert adott időtávon már lesz emelkedés, csak esés vagy oldalazás.

      Nézz meg egy Dow ábrát 65-től 80-ig, egy 15 éves szakaszon, ami szerintem már befektetési és hosszú táv a részvénypiac nem emelkedett. Jöhet nekem bárki - bókernetes tanácsadó, mert náluk érvelés, gondolom tanítják - hogy mindig emelkedik, elhiszem, hisz az elliotti modell egy folyamatos növekedési modell, de azon az időtávon, ami nekem fontos, ha az osztalékot szembeállítom az opportunity cost-tal, akkor szerintem már rosszul jövök ki. Erre tipikus példa, hogy 2010 augusztusában csaptam a nyugdíj megtakarítást a részvényekből, azt hiszem OTP 6300-on állt, most 4800, ha maradt volna, akkor szép veszteség, de nyertem rajta, mert közben szép kamatot adott a lekötés...

      Szerintem rugalmasnak és nyitottnak kell lenni mindenre, megfontolni a másik fél érveit, nem annak van igaza, aki hangosan kiabál - mint ahogy a fórumokon lenni szokott és megy a hangemberek után a tömeg - hanem a piacnak, a piacnak mindig igaza van. Alázatosnak kell vele szemben lenni. Az én véleményem az esés, de nyitott vagyok azokra, akik az emelkedés irányába hajlanak, kíváncsi vagyok az érveikre, mert ha tévedek, akkor kell, hogy stratégiám legyen a másik irányra, az érvek segítenek, mert ha hibás az érvrendszer, akkor a következtetés is helytelen, ha jó az érvelés, akkor nagyon figyelni kell és lehet nekem kell a véleményemet módosítani.

      Delete
    2. Hathor,

      AD példája nagyon is jó. Indexet csak származékos termékkel tudsz kereskedni, amely kötelmi viszonyt keletkeztet és a teljesítési határideje van. Ezzel szemben a részvény esetében dologi jogi jogosult (tulajdonos) leszel. Tehát igazán hosszú távon te magad a tőkepiacon csak részvényekbe tudsz befektetni, kereskedni. Így baromira nem mindegy, hogy egy ciklus szintű bika piacon valaki anno Kodak részvényt, vagy Microsoftot vett. Ezért hiába emelkedik egy index, azt hosszú távon csak részvénnyel lehet kihasználni. Szerintem ezért is jó a példa.

      Delete
    3. Én elmondtam a véleményemet. Ad a részvénypiacokról beszél. Én tudom mit akar ezzel mondani. Nem azt, hogy egy részvény eshet is. Akkor miért jó a példája? Szerintem a globális piacra irányult a kérdés. Még a kezdő részvényes is tudhatja, hogy részvénye éveken át eshet. Ez minek kell bolgba raknia akkor? Ha meg a globális piacokra, és indexek emelkedése ellen hozza a példát, akkor rossz a példa.

      Tovább menve, hogy ne nyissak újabb hozzászólást:

      DOW Jones historikus grand supercycle elliott nélkül:

      http://postimg.org/image/o09hpym0z/

      1900 eleje óta emelkedik. Volt ebben nagy 5éves válság 1929ből, volt benne I-II.világháború, éhinség, pusztulás, nélkülözés, összeomlás, betámadás, recesszió, száraz kenyér evés, World Trade Center lebombázása, mégis csúcson minden kint mai napig.

      Ettől lehet a nagy bear piacot várni.. nyitott vagyok én is rá.. de remélem nem következik be.
      Ennél rosszabb senkinek ne legyen, hogy 2-3számítógépe, két mobilja, 3szobás lakása van átlagban, pda, tablet, digitális gépei, az egész család tagjainak autói, házimozija, DVDje.
      Mire ez a nagyon rossz élet, amire be kell szakadnunk, mert most nagyon rossz minden?! Nem értem...

      Delete
    4. Azért volt jó példa, mert a részvénypiacok historikus emelkedését csak konkrét részvények megvásárlásával lehetett kihasználni, főleg a '70 évek előtt. A származékos termékek időben kötöttek, csak a részvények nyújtanak időbeli korlátlanságot. Tehát baromira nem mindegy, hogy használja ki egy befektető a különböző ciklusokat, mibe fektet. (Amúgy érdemes megnézni Mike Meloney wealth cycle grafikonját (már nem emlékszem a pontos megfogalmazásra), bár ember a talpán, aki azt teljesíteni is tudta.)
      ---------------------------------------------------
      Ez a szint már kezd a portfolio.hu-ra emlékeztetni. Ad majd egy éves bull prognózisát követi, aminek a végét időben és pontban kb. idevárta. Ez miért zavar ennyire téged, hogy mindennap elmondod ugyanazokat a t ö b b n y i r e nem TA érveket? A piac majd eldönti mit akar. Amúgy is nem ez számít, hanem pozíciók száma/találati arány/pay-off ráta triumvirátusa :D

      Brikka

      Delete
    5. Hethor!
      Te ezeken a (lakást leszámítva) értéktelen (folyamatosan elavuló) fogyasztási javakon méred le az élet minőségét?
      Nézd meg a japcsikat, ott akkor ezek szerint, a te értékrendeddel mérve még jobb az élet(?), és semmi bajuk sincs, hiszen ott a technikai kultúra mág mindig a legmagasabb a világon ... és mégis?

      Nem nem erről van szó.

      A fő trend és gond a fejlett társadalmakban adott, ezt kell meggyógyítani valahogy. Vagyis a társadalom elöregedése, és az ezzel járó társadalmi és gazdasági depresszió (lásd japán mert ott erről szól az elmúlt 15-20 év). Egy ember nem tud másik ötöt eltartani.
      Ráadásul egy idős ember már nem fogyaszt annyit, nem foglalkozik sokat az "értékes" tablettel, új kocsival, új ruhákkal, plázákkal stb.

      Ezeket csak azért írom le, mert a közgazdik, gazdasági és politikai főszereplők mellett évek óta egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a társadalom tudósok és azt sokan felismerték.

      A gazdasági szereplők, vállalatok is ezért nyomulnak azokra a piacokra ahol van fogyasztás, vagyis fiatal a társadalom (kína, dél amerika stb.)
      mert az eu-ban már telített a fogyasztás, nem nő stagnál

      Delete
  3. USAt napi maximumra zárták megint a hét utolsó kereskedési napján.
    Ha jól emlékszem a héten csak tegnap zárt mínuszba, akkor is csak 0.3%körüli mínusszal.
    Japán is 20éves defflációból jött ki. Elkezdték gyengíteni a japán yent. A piac meg elindult mint a mérgezett egér.
    A héten volt egy 3.6%os emelkedő napja, meg ma is 3%pluszban volt..
    Heti teljesítménye 7.5%plusz kb..
    USA,DAX is új csúcsok a héten.
    Jó ez fiúk... nem?
    Mi a baj az emelkedéssel? hadd menjen ha menni szeretne..

    ReplyDelete
  4. EUR/HUF is lejött 292.7re.. most is itt tanyázik!
    Csak így tovább.
    Magánszemélyként melyikünknek nem jó az olcsó valuta? ,-)
    hadd menjen. Remélem jövőhéten bemegy 290alá a fordított fülescsészémből.

    ReplyDelete
  5. Bocsi még valami:

    Kijöhettünk a recesszióból

    2013. május 10. 16:07
    Éves alapon 1,3 százalékkal csökkenhetett a magyar GDP az első negyedévben, de technikai alapon kijöhettünk a recesszióból - derül ki a Portfolio.hu elemzők körében végzett felméréséből. Ugyanis az előző negyedévhez képest már pozitív GDP-változást regisztrálhatott a KSH, így az igen csúnya tavaly évvégi teljesítményt korrigálva technikai értelemben megszűnhetett a recesszió. A növekedés elindulásának bizonyítékait azonban a második negyedévben várhatjuk inkább.

    http://www.portfolio.hu/gazdasag/kijohettunk_a_recessziobol.183780.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kérdeztem már, vagy nem kaptam választ, vagy elsiklottam felette.

      Közgazdász vagy?

      Delete
    2. Nem vagyok közgazdász.
      Kereskedelmi végzettségem van.
      2008óta figyelem a gazdasági folyamatokat napi szinten, ahogy Te a chartokat a nap nagyrészében.
      Mellé szintén a chartelemzés.

      Delete
    3. Ja meg az ingatlan biznisz, de ezt talán tudod.
      Ingatlanforgalmazás cégemmel.

      Delete
    4. Ne higgy a marketingnek, a magyar gazdaság mutatói szarul festenek, a jövőbeli kilátások folyamatosan romlanak, a gazdaságpolitika alá ássa a jövőbeni növekedést (beruházási ráta?!), az adatok kozmetikázottak, ha annyira jó lenne, akkor nem a következő év lenne mindig az elrugaszkodás éve, hanem az elmúlt x... és már szárnyalnánk.

      úgy füstölt el a 3.000 mrd nyugdíjpénzári vagyon, hogy az nem látszik az államadósságban, miért kell a költségvetést ennyiszer módosítani? Nincs csomag, package, ugye?

      A cikkben van egy ábra, 2011 óta folyamatosan esünk, ezt a trendet TA alapon látnod kell, az elemzők korrekcióról és nem fordulatról beszélnek, gyakorlatilag Bajnai belépése után és az intézkedéseket követően, a kedvező külgazdasági helyzetben fordultunk, majd a következő kormányzat belépése és intézkedéseit követően ismét délnek vettük az irányt, sajnos kétféle gazdaság politikia intézkedés van, egy azonnal hat valamilyen szinten, a másikhoz idő kell. Én nem hiszek a politikusoknak, egyik oldalnak sem... a számoknak sokkal inkább

      Delete
    5. Most jobban élünk mind jövőre fogunk,nálam ez a szlogen,ez minden évben elmondható volt>ennyit a szerintük több éves sikeres gazdaságpolitikáról(Tündérmese>Magyarország jobban teljesít,,,stb.)
      Agy mosottak mindig voltak,vannak-lesznek is ,akik "csápolnak" az éppen aktuális oldalnak,persze gondolkozni azt minek, a vezírek majd mutatják az utat,bírkák meg........
      Mindent a spekulánsokra kennek ha szalad a forint,de ki is tőzsdézte el az 500+++ milliárdot,(MOL)ami most mennyit is ér?De legalább a saját pénzüket kockáztatnák nem a közpénzt amit jobb dologra is fel lehetett volna használni
      Ausztráliában PL 2008-as válság után 2010 ben azt csinálták hogy beinduljon a gazdaságuk ,minden Ausztrál állampolgárnak kiutaltak 1000 dollárt,bejött nekik,itt meg minden pénzt el akarnak venni mindenkitől,ha tehetnék fizetést sem kapnánk,hát így ez nem fog menni, ehhez még közgazdának sem kell lenni.

      Delete
    6. Első fele, nagyon egyetértek.

      Ausztrália: én az ingyen pénzben, "ingyen ebédben" nem hiszek, ami ingyen van a közösség részére, azt olyanok is igénybe veszik, akiknek nem kellene egyébként, az ingyen dolgokban megy a pazarlás, hisz ingyen van, ami ingyen van az a legdrágább dolog mindig a közösségnek, így az ingyen pénzosztásban sem hiszek, mert valakinek valamikor meg kell érte dolgoznia.

      Én a kemény munkában, a gondolkodásban és abban hiszek, hogy tenni kell és nem beszélni, csendben, alázattal!

      Delete
    7. Ingyen pénznek soha nem volt becsülete ez igaz ,de ők ezt látták jónak, pedig kicsit előrébb vannak.
      Dolgoznak,de meg is vannak fizetve,szinte nincs semmire gondjuk.
      Fizetés-megélhetés aránya tőlünk nagyon messze van,igaz orvosi ellátás drága, de biztosítás(ami nem vészes,de szinte kötelező)fedezi.

      Delete
  6. volt egy chart amit vagy Te, vagy cimbi mutatott a kozonsegnek. DOW Jones volt a kezdezektol a nagy super ciklussal napjainkig, amiben bear piac volt elojelezve a 2000es evektol kezdve.. Nem tidpm melyik elliott mester dolgozta ki, Te bizzosan tudod melyikrol van szo.. Lehet R.Nelsone volt elore kiszerkesztve. Neked meg van ez a kep? Mintha maskor is hivatkoztal volna ra. Megneznem, hogyan all mostani kephez.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prechter szvsz, benne kell lennie a könyvében, emlékeim szerint

      Delete
  7. ....legalább kiírhatnák, ha a rendszer nem működik... Gratulálok porfólió- Erste párosnak, megdöbbentő, hogy mennyire ügyfélbarátok, kezd elgurulni a pöttyös... a makerst nem érem el rendszerindítás nélkül....

    ReplyDelete
  8. Elliott azt mondta, hogy nem gondolja, hogy a csúcsot a piac 2012 előtt elérné, valamikor a negyvenes években...

    ReplyDelete
  9. Itt a fordulat: Magyarországról áradoznak külföldön
    2013. május 11. 08:41


    A forint elmúlt időszakban mutatott kiváló teljesítményéről emlékezik meg részletesen a Wall Street Journal egyik blogja. Egyesek szerint Magyarország úgy csillog a befektetők térképén, ahol érdemes parkoltatni pénzt.

    http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/itt_a_fordulat_magyarorszagrol_aradoznak_kulfoldon.183795.html


    Új rekord készülőben: 2% alá kerül az infláció
    2013. május 12. 08:15

    Áprilisban 1,7 százalékra süllyedhetett az egy évre visszatekintő drágulás a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők szerint. Lehet még lejjebb a mélypont.

    http://www.portfolio.hu/gazdasag/uj_rekord_keszuloben_2_ala_kerul_az_inflacio.183786.html

    ezek csak mai hírek..tudom, ez is kamu..

    ReplyDelete
  10. Ez is mai Zsiday Viktortól:

    Jön a hét bő esztendő

    Hét éve tart a magyar gazdaság mélyrepülése, hét szűk esztendőn ment keresztül a magyar lakosság.

    A hazai recessziós hullám még bőven a 2008-9-es válság előtt indult a Gyurcsány-csomaggal, amely a 2001-2006 közötti költségvetési gyeplőelengedést korrigálta kénytelen-kelletlen. Mire ez nagyjából 2009-ben befejeződött volna, belefutottunk a globális gazdasági válságba, aminek hatására Európában 2010-13 között komoly, a GDP közel 4%-át kitevő megszorítás volt, és ennek köszönhetően legfőbb exportpiacunk recesszióba került. Ha ez még nem lett volna elég, akkor a devizahitelekből származó súlyos lakossági fogyasztásvisszaesés és a bankrendszer összehúzódása, a hitelezés drámai visszaesése is sújtotta az országot.

    Egymás után tehát három hatalmas csapás is ért minket: előbb a költségvetési szigor, később az exportpiacok összeomlása, majd a bankrendszer problémái. Mindhárom rendkívül negatívan hatott a növekedésre. Nem csoda, hogy ma a magyar GDP a 2005-6-os szintek környékén van, azaz semmiféle növekedés nem volt ezen időszak alatt, sőt a belföldi fogyasztás inkább a 2004-5-ös értékekre csúszott vissza. Nagyon ritka, hogy ilyen sok negatív tényező egyszerre érintsen egy országot, de úgy vélem, hogy szerencsére ennek vége van. Számos olyan tényező sorakozik fel, amelyek a tartós kilábalás felé mutatnak, míg a korábbi lehúzó erők megszűnőben vannak.

    Tudom, hogy a legtöbb hazai közgazdász pesszimista a magyar gazdaság kilátásait illetően, én azonban úgy vélem, hogy számos ciklikus tényező okozta negatívumot strukturálisnak néznek, és ezek el fognak tűnni.

    A legfontosabb felfelé mutató tényezők:

    - Európa befejezte a megszorítást, lassú kilábalás lesz, azaz fogunk tudni - méghozzá egyre többet - exportálni

    - a hazai költségvetés fenntarthatóvá vált, régiós összehasonlításban sem költünk sokat, nem kell több, jelentős állami megszorítást

    - a bankrendszer lassan megszabadul rossz hitel állományától, a hitel-betét ráta helyreállt, elindulhat a hitelezés, ráadásul:

    - az MNB proaktív lesz, olcsó hitelekkel fogja elárasztani a gazdaságot

    - a globálisan alacsony kamatok mind az állam, mind a vállalkozások számára olcsó finanszírozást tesznek lehetővé

    - a forint leértékelésén (2014 után) keresztül további kompetitív előnyre fog szert tenni a hazai gazdaság

    A beinduló növekedés hatására pedig ismét több marad az állam és a lakosság zsebében, azaz többet tudnak költeni, amely az elmúlt hét év ördögi köre után egy "angyali kört" fog kialakítani, a jobb gazdasági eredmény magasabb költekezést, az pedig jobb gazdasági teljesítményt fog hozni.

    Tehát a korábbi 3 recesszióba hajtó tényező (állami megszorítás, európai recesszió, bankrendszer válsága) megszűnik, és a gazdaság fel fog tápászkodni. Lehet azon vitatkozni, hogy mekkora lesz a fellendülés, de én úgy gondolom, hogy a hét szűk esztendőnek Magyarországon vége, így hosszútávú befektetőknek mind a hazai részvény- mind a hazai ingatlanpiac jó lehetőségeket tartogat.

    http://www.mfor.hu/cikkek/Jon_a_het_bo_esztendo.html

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Felőlem ettől kisbüfi várhatja az összeomlást, gazdasági ismeretei alapján

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hú ha....

      1) befejezte a megszorítást, lassú kilábalás lesz - hiszem, ha látom...
      kíváncsi vagyok a PIIGS országokra, szerintem még zsebbe kell nyúlniuk a németeknek...
      2) a hazai költségvetést továbbra sem tartom fenntarthatónak hosszútávon, épp a múlt héten jelentettek be újabb megszorítást..., bevétel túltervezett, gazdasági növekedés kétséges...
      3) A bankrendszer nem tud megszabadulni a rossz hitelállománytól, Rafi 30% a nem fizető adósok részesedése, kb 150.000 lakást kellene kényszer értékesíteni, de a kormányzati megállapodás alapján csak 3-4-5%-át tudják kitenni a piacra, nem néztem, de szerintem a céltartalékok magas szinten állnak, ha a forint leértékelődik, akkor még többen kerülnek bajba, mert továbbra is devizában vannak, az árfolyamgát jelentős részben csak eltolta a problémát, de nem oldotta meg
      4) az MNB olcsó hitele, max hitelkiváltásra lesz alkalmas, kevesen vesznek fel hitelt vagy felelnek meg a feltételrendszernek, jól hangzik, nem lesz mérvadó hatása, 2%-ba betenni a kockázatot? csak kevés ügyfél esetében lehetséges, szvsz marketing lufi...
      5) nézd meg Japánt... alacsony kamat, immár talán évtizedek óta, mégsem nőtt a fogyasztás, a beruházás... itt sem fog (BIZALOM DEFICIT)
      6) a devizahiteleseket elássák..., de az már talán másik kormány lesz...

      Az egész amit leírtál, ne haragudj, egy "politikai népmese" kategória... én annak is örülnék, ha a GDP nem csökkenne, a foglalkoztatás szinten maradna és a fogyasztás is szinten maradna...

      NINCS bizalom a gazdaságban, nincs beruházás egy két kivételtől eltekintve, az állam a közműcégektől vesz éppen kölcsön, ami néhány éven belül ellátási problémákat fog okozni..

      folyamatos a leépítés, pl.: egy meg nem nevezett nagy multi, akire rálátok, szépen lassan 20%-kal vitte le a kereskedelemben a létszámot kb. egy év alatt... ez több ezres nagyságrend, nincs fogyasztás, nincs vásárlóerő

      Lehet én látom rosszul a helyzetet, nem tudom kizárni, majd hamarosan megtudjuk, bár kívánnom, hogy én tévedjek, mert ha az lesz, amire én gondolok, akkor sok ember szörnyű helyzet elé néz

      Delete
    2. Látom továbbra is negatív várakozásod van..
      Hallottál-e már olyanról, hogy a tőzsde előre áraz?
      Engem nem érdekel, jelenleg mit érez az olvasó a reálgazdasági hatások közepette. Én tőled ellentétesen felfele várom a GDPt, nekem elég 2014-2015ös produktum is.


      Delete
    3. Van-e értelme kis-közepes magyar részvényekbe fektetni?
      2013. máj. 12. vasárnap, 06:47


      Egy éve írtam a Facebook kibocsátása kapcsán, azt "jósolván", hogy mivel a közösségi oldal részvénye elképesztõen túlárazott, óriási körülötte a hype, valószínûleg nem jár jól, aki belevesz, viszont ennek pont ellenkezõje zajlik a magyar kisebb-közepes részvények piacán (olcsóság, plusz utálat), és, sokkal jobban járhat, aki ezekbõl vesz, mintha FB részvényt venne.

      Önmagában igaz egyelõre, amit írtam, jobban jártak, akik a magyar részvényeket vették, de sok okuk örömre nekik sincs. Az 50 dolláron Facebookot jegyzõk most lefelezõdött árral szembesülnek, ám a kis magyar részvények sem teljesítettek túl jól, 15%-kal lejjebb vannak, mint egy éve. A kisebb hazai papírok árfolyamát mérni próbáló BUMIX index 2004 nyári létrehozása óta SOHA nem volt olyan alacsonyan, mint mostanában. 1000 pontról indult 9 éve, a 2007-es bikapiac idején 3500 pont fölé mászott, s most ismét 1000 alatt van, értékének háromnegyedét elveszítette. Mi az oka a mélyrepülésnek?

      Nézzük a piacot érõ csapásokat: sok éve zajlik a magyar recesszió-depresszió, amely sokak szerint kilátástalan pályára terelte Magyarországot; ráadásul egész Európa nehézségekkel küzd; illetve az internetes brókeri szolgáltatások révén kinyílt a világ, így a hazai befektetõk egyre inkább elvándorolnak, kevesebb pénzt fektetnek be itthon, kevesebb tõke marad a magyar részvényekre: ez már önmagában is elég lenne. A legnagyobb baj azonban, hogy a kisebb-közepes részvények iránti bizalom nullára csökkent. Ennek egyik oka, hogy nyilvánvalóan a befektetõk kirablására szakosodott fehérgalléros bûnözõket engedtek be a tõzsdére, akik semmit sem érõ, értéktelen részvényeiket a magasba manipulálják, majd kitömik vele a mit sem sejtõ kisbefektetõket, akiknek ettõl aztán egy életre elmegy a kedvük a hazai tõzsdétõl, és õk is inkább külföldön próbálnak szerencsét. Ez a likviditás zsugorodásához vezet, aminek hatására már a hazai intézmények sem merik megvenni még azokat a papírokat sem, amelyekben esetleg lenne fantázia. Ettõl tovább folytatódik a kiszáradás, a teljesen illikviddé váló részvényekre az elemzõk egyre nagyobb "illikviditási" diszkontot számolnak, nincs vevõ, mélybe zuhannak az árfolyamok, és a kitartó befektetõk is végül undorral adják el a részvényeket: "soha többet magyart" felkiáltással!

      Természetese hozzájárult a mélyrepüléshez egy-két hazai kisbefektetõk által preferált részvény fundamentális megingása piacaik elvesztése, tulajdonosaik bénázása miatt, illetve komoly csõdöt is láthattunk, amely szintén nem erõsítette a bizalmat (pl. az E-STAR részvényesei szinte teljes, a kötvényesei pedig igen jelentõs vagyonvesztést szenvedtek el, ami sokmilliárdnyi kisbefektetõi pénz "elégéséhez vezetett").

      Summa summárum, a legtöbben lemondtak a kis-közepes magyar részvényekrõl, bottal sem piszkálnák õket, és mivel kereskedni bennük amúgy is lehetetlen, csak a valódi hosszútávra befektetni merõk és tudók terepévé vált a szegmens. A magukra hagyott, elfeledett részvények azonban gyakran komoly értékeket kínálnak, s habár való igaz, hogy sok közöttük a teljesen átláthatatlan (rosszabb esetben átláthatóan gonosz) vállalat, ám vannak, amelyek 3-5 éves távon némi hazai gazdasági és tõkepiaci megnyugvást feltételezve könnyen két-háromszorozhatják árfolyamukat. Úgy gondolom, hogy a BUMIX indexbõl és esetleg azon kívülrõl is hozzáadva ki lehet választani 5-6-7 olyan részvényt (kihagyva a nyilvánvalóan félremenedzselteket, lopósokat, és reményteleneket), amelyek a következõ években sokkal jobban fognak hozni, mint a bankbetét.

      (konkrét tippeket nem adnék, egyrészt mivel az már egyrészt ajánlásnak minõsülhetne, másrészt ugyanúgy tévedhetek, mint bárki más, harmadrészt pedig mindenki végezze el a házifeladatot :)

      http://www.zsiday.hu/blog/van-e-%C3%A9rtelme-kis-k%C3%B6zepes-magyar-r%C3%A9szv%C3%A9nyekbe-fektetni

      Delete
    4. Ez is mai..
      Elnézést, de nem tudok sokszor 4096karakter felett írni, így kell több hozzászólásba írni.
      Örülök, hogy kezdenek megvilágosodni az emberek.
      Nem kell mindenkinek.. mert akkor mindenki csak vevő lenne.. így maradhatnak a szkeptikusok.

      Magyar piac elért egy olyan szintre, ahol csak csorgás van le, de már semmi forgalom az esésben. Ez már a shortosoknak/eladóknak sem pálya..
      Elég nagy a kockázat ütni lefele a piacot, amikor forgalmat nem tudnak maguk mögé tenni. Kisröfik is elértek egy olyan szintre, hogy 5-7év csökkenés után már nem adják. Inkább ott rohadjon meg, ahol van. Jegybanki alapkamat lement 5% alá, ezt még meg is adóztatják.
      Nyugaton zéró kamatok+számlavezetési díj.
      Mi marad? Kockázatos eszközök.
      DKJ hozamaink, már 4%alá csökkentek. Itthon az alacsony kamat mellé adó is párosul a betétek mellé. Arany meredeken lejött 2000es szint alól 1400as szint alá, itt már túl van a 20%os esésen, ami határ a ber-bull piac között.
      HUF erős.
      Emlékszem előadásokból amikre jártam. Szántó Csaba (Equillor), és egyéb elemzők azt mondták tavaly, forint 295alá már nem fog benézni. Lement ezután 275re. Most is 292es szinten van a tavaly év eleje óta csökkenő trendben, amikoris 320tól jött le. Remélem abban is hetesen kettős top van, több évet vizsgálva, és szépen erősödni fog. Ebben több érdekellentét is van. Kinek jó, kinek nem az erős forint.

      Nekem egy a lényeg! A magyar piac álljon emelkedő pályára, jöjjön vissza a bizalom, a vételi kedv, erősödjünk, növekedjünk, fejlődjünk.. és akkor a népességnek sem kell elhagyni országunkat!
      Szockók alatt ki lehetett menni innen, most meg vissza lehet majd jönni.
      Ugyanaz a forintban is. Aki gyengülsére játszott, majd szépen veheti vissza a forintját..
      Én ebben bízom.
      Tudom, hogy többi kisbüfi a halált várja, meg beomlást..
      nem érdekel.
      Lehet neki lesz igaza.. nekem nem arra jár az agyam.
      Ahogy AD is elismeri, hogy lehet emelkedni fogunk, de Ő beomlást várna bear piaccal.

      Brikkától elnézést kérünk.. Őt nem érdekli a téma, Őt a chart érdekelné, nem a fecsegés.
      Majd holnap napközben jönnek a chartok is, hétvégén belefért a fecsegés, meg munkaidő után is.
      Ad nyitotta a topikot. Mi csak válaszolunk.

      Kellemes estét!

      Delete
    5. Ajánlom Cimballi/Prechter ED-re vonatkozó leírását, az alakzat karakterjegyeinek felelevenítését :)

      Delete
  11. Hathor,

    Frost-Prechter könvy 78.-84. o.: érdemes átnézni, hogy milyen pszichológiai jellemző vannak az adott hullámfázisoknak.

    Brikka

    ReplyDelete
  12. 1. Zsiday viszonylag jó elemző, de ő is csak egy a sok közül.
    2. A véleményét a forintról miért nem másolod be, nagyon érdekes
    3. A hírek téged nem érdekelnek, csak a chart - tudtommal )))
    4. Felőlem ettől kisbüfi várhatja az összeomlást, gazdasági ismeretei alapján
    - mint a papagáj ezt hajtogatod kb 6 hónapja. elég fárasztó - ráadásul mint érv nevetséges

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  13. Hümm.

    Generalice emlegetett 'részvénypiac' esetén _egy_ részvényre nem illik hivatkozni. Ugyebár pont azért, mert a piaci ciklustól függetlenül _egy_ részvény mindig a saját ciklusában mozog, a befektetéseket ugyebár több független részletben szokásos és ildomos művelni - diverzifikáció, rémlik?

    Szóval ez tényleg egy extrém amatőr példa volt, bár nem feltétlenül azért, ami fentebb már előkerült.


    Generalice emlegetett 'részvénypiac' esetén ugyanakkor van egy extra tényező (a pénzmennyiség növekedése), ami hosszú távon _tényleg_ garantálja, hogy hosszú távon a legtöbb index számértéke bizony fölfele menjen.

    Persze ez meg azt nem garantálja, hogy ez reálértékben is növekedést jelent.

    ReplyDelete
  14. http://www.portfolio.hu/gazdasag/furcsa_szarnyalas_a_piacokon_meddig_tarthat.183731.html

    ReplyDelete