Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 19 February 2013

Profi vagy amatőr kereskedő

Sokszor hallom egyes pénzügyi tanácsadóktól, hogy a részvény alapú befektetések esetében nem gond, ha a piac lefelé megy, mert ha valaki türelmes és kitartó nagy átlagban még mindig jobban jön ki, mintha kiszállna belőle. Példákat is azonnal hoznak: '29-'32, orosz válság stb. Tekintve, hogy nagy időtávban is folyamatos emelkedést mutattak az indexek az átlag embert hamar meg lehet győzni az igazukról. (Megj.: elliotti értelemben szuperciklus 5. hullám volt, nem véletlen az emelkedés). Ugyanezt a hozzáállást az amatőr tőzsdei kereskedőktől is sokszor hallottam már (bocs Twer, nem rád gondolok, de nyilván a bejegyzésed miatt fejtem ki részletesen a véleményem).  
Persze az élet szép példát is hoz, pont akkor szállt ki, amikor fordult a piac, pedig ha bent maradt volna, akkor egy csomó veszteséget elkerült volna. Ez nem profi hozzáállás. Mindig bírni fogja? Vagy csak egyszer nem és akkor csődbe megy. A matematikai modell egyszerű, ha valaki nem menedzseli szigorúan a pozícióit nagyon hamar elveszti mindenét. Milyen RR kell ahhoz, hogy egy tőkét érintő 50%-os veszteséget visszahozzon, olyan, amilyen nincs. Matematikailag jobb, ha azonnal abbahagyja, mielőtt csődöt jelent. Emlékeztetőül, a MATÁV mögé nagy sztorit raktak, száguldott is a papír, 2000-ben 2640 fölé jutott, sokszor elhangzott ez a tanács a kisbefektetők részére, csak nyugalom, korrekció, ki kell ülni. Nem tudom, hogy aki azóta ül benne mit gondol erről, vagy már rég feladta. Itt az ábra:


A csúcs 15%-án mozog a piac.Ha figyelembe vesszük az osztalékot és a pénz időértékét (értsd kamat), akkor is szörnyű az eredmény.

A tőzsdén sikeresen kereskedő tréderek különböző elvek alapján kereskednek, nincs köztük egyetértés a piac mozgását, az alkalmazott technikát tekintve, egy dologban azonban még nem láttam vitát, nevezetesen, hogy a pozíciót menedzselni kell és stoppot kell alkalmazni, talán nem véletlen.

Igaza van Brikkának, erkölcsi felelősségünk van itt a blogon abban, hogy ne döntsünk mások pénzéről, ne biztassunk felelőtlenségre másokat. Igenis mindenkinek saját magának kell döntenie beszállásról, kiszállásról és elviselnie a döntésének pozitív és negatív oldalát. A blogon csak elemzések vannak, lehet újat mondok, de ez alapján önmagában nem lehet kereskedni. (money management, set up, RR, stop loss, target price és egy csomó bűvös szó kell még hozzá).

Olvastam mostanában egy nagyon hasznos gondolatot:

" Csak olyan emberek tanácsát fogadd el, aki olyan életet élnek, amilyet te is szeretnél"

A tanács nem a tőzsdéről szól, de lefordítva annak az embernek a véleményét érdemes meghallgatni, aki ebből él, vagy bizonyítottan sikeresen kereskedik. Az internet világában bárki bármit állíthat magáról, nehéz megállapítani mi a valóság, így konkrét tanácsot elfogadni, akár tőlem is, önmagában felelőtlenség. Mindezek mellett, vannak általános tanácsok, melyeket érdemes végiggondolni, a honlap indulása óta kint van a bevezetőben, hogy mindig rendelkezni kell arra vonatkozóan stratégiával, ha a piac nem arra megy amerre várjuk. Ezt a döntést még a belépés előtt kell meghozni. És a sokszor hangoztatott gondolat: mindig, mindig legyen kint a stop loss megbízás!!!

Elliott elmélete alapján azt mondom, ha mások véleményére adsz kereskedési döntésednél, akkor nagy az esélye annak, hogy a tömeg részévé válsz, annak a tömegnek a részévé, amely döntéseit érzelmi alapon hozza meg és hajszolja saját magát veszteségbe. Ne tedd! Dönts felelősen, önmagad!


3 comments:

  1. Sziasztok!

    Sok volt ma a bejegyzés és a megjegyzés, ha maradt megválaszolatlan kérdés, kérlek itt tegyétek fel még egyszer, igyekszem reflektálni rá!

    ReplyDelete
  2. OTP lehetőségek:

    1) kész a szerkezet felfelé
    2) v. hullám egy ED, az formálódik, 3 hullámban vagyunk
    3) v. 5. hulláma megnyúlt (van még tere)
    4) nagyobb tf-n dzz megy ez már az utolsó c hullám

    Erős a fibo szint, csatorna tetők, ahol vagyunk, ha átviszi (nemcsak kiszúr fölé), akkor erőteljes mozgás indulhat meg, ez inkább csak a dzz verzióban reális (napos chart, ahol a iii. és iv hullám az első jelölés lenne, az esés pedig egy x)

    A második segítene a buxnak egy 5. hullámban, ugyanakkor MOL, Richter nem néz ki jól.

    USD nagyon szenved a célár elérésével, elképzelhető, hogy egy ED alakul.

    ReplyDelete
  3. üdv

    Na persze gyorsan vissza is szálltam a poziba. Az 50%-ék szvsz. nagyon félre ment akkor egy pl. 2milla töke erre max. 20 konti az 50% 1milla itt max. zárás + a 20 konti 7száz ezer így is sok de ahogy írtam ez a max el könyvelhető veszteség ez is 10% fölött van ha nem érthető nem magyarázkodom. Matematikai esélyeket meg az orvoshoz hasonlítom amikor ki hívtuk 87 éves nagymamámhoz a diagnózisa az volt amiben szegény mama meg is halt, hogy ebben a betegségbe már 20 éve meg kellett volna halni.

    ReplyDelete