Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 15 December 2011

Időtáv és más fontos dolgok

Ha kereskedési döntést hozunk meg valamilyen grafikon alapján, akkor nagyon fontos tudni, ismerni a döntés sajátosságait beleértve a kereskedés tervezett időtávját is.

Perces grafikon alapján hozott döntés, nem napokra szól. Lehet csak néhány percre, vagy  talán egy-két órára, de bizonyosan nem hetekre, vagy hónapokra. Ugyanez fordítva is igaz. Hetes, vagy napos alapon hozott döntések nem egy-két napra, órára szólnak, hanem hetekre, esetleg hónapokra.

Érdemes tudni azt is, hogy minél nagyobb az időtáv, annál nagyobb a volatilitás lehetősége, ez igaz a pozíció felvétele előtti időszakra, de ami még fontosabb, igaz az utána lévőre is. Azaz a kis tf-n történő kereskedés esetében a várt vagy a még elfogadott - átmenetileg vagy a zárással véglegesített - veszteség (darabonként) mértékének  sokkal kisebbnek kell lennie, mint a nagyobb tf-n történő kereskedés esetében. Ezért fontos a kockázat/haszon mérlegelése. Egy hetes alapon megtervezett belépő esetén a 20-35%-os emelkedés mértékével  szembe állított 5% -10%-os  stop szint,  1 / 2-7 arányú kockázat hozam arányt jelent, vérmérséklettől, anyagi lehetőségektől függően, de vállalható kockázat. 

A hozam kockázat arány elfogadása, a kereskedési időtáv meghatározása mellett van még egy nagyon fontos lépés, nevezetesen a pozíció nagyságának helyes megválasztása. Mekkora az a veszteség, amit még el tudunk fogadni és a fenti stop loss szintekkel kalkulálva mekkora a lehetséges pozíció nagysága, amit még fel tudunk venni.

A kereskedési döntés nem csak arról szól, hogy veszek/eladok egy adott pillanatban, hanem több döntés együttes meghozatala:

  1. hozam/kockázat alapján érdemes e belépni
  2. elfogadható veszteség mértéke, darabonként és összesen
  3. pozíció nagysága, azaz méretezése
  4. kereskedés időtávja
  5. kilépési pont (veszteség vágás, nyereség)
  6. belépési pont és annak stratégiája (egyszerre, lépcsősen stb.)

No comments:

Post a Comment