Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 28 August 2011

Robert J. Aumann - 2 kulcs mondata

A görbék mellett, néha bedobok egy-két gondolatot, most is ez következik. Robert J. Aumann nobeldíjas közgazdásszal - a portfolio.hu által röviden közölt - készített interjúból idézek:


"A válságból vezető kiút kapcsán sem vacakol Aumann: "Azt gondolom, hogy hagyni kell elbukni az összes elbukott vállalkozást." Majd némileg komolyra váltva folytatja: Miközben a nagy képünk szépen néz ki, nézzük a kicsit. Hogy egy kicsi döccenőt említsek, Görögországot hagyni kell csődbe menni. Vissza kell fizetniük az adósságot, érezniük kell hogy ők fizetnek, nem mások helyettük. A görög kormányt sem kell megmenteni, a kulcsszó ugyanis az ösztönzés. Az embereknek és az intézményeknek is a helyes ösztönzőket kell kapniuk. " (Portfolio.hu  - Link)


Ez nem csak a  görögökre igaz, hanem szerintem ránk is, de sajnos ez az, ami miatt utálom a politikát, mert nem fogja senki sem felvállalni, ezért hosszú és elnyúlt válság lesz...., de mi erre is számít(ott)unk(!)

6 comments:

  1. én speciel nem értek vele egyet
    mert ekkora adósságot lehetetlen visszafizetni, mert újra termelődik a kamatok, és az időnkénti válságok miatt.
    ráadásul kénytelenek privatizálni az értékesebb állami vagyontárgyakat, így az azokból zármazó jövedelem is kiesik. akkor miből törlesszék?

    mi például a 80-as években kezdtünk el eladósodni, és soha nem tudtuk azt vissza fizetni . a mostanit se fogjuk, ha csak valami csoda nem történik.

    ezeket az adósságokat az infláció eszi majd meg
    10 év alatt általában az 100%
    Horgász

    ReplyDelete
  2. Szia Horgász!

    Szerintem, a visszafizetés ilyen mértékű kockázatát már a felelőtlen hitelnyújtók viselik. Ha a válság első időszakában hagyták volna eldőlni, sokkal kisebb lenne most az adósság (incl. kamat).

    Nem vagyok tisztában a görög állami vállalatok eredményével, de azt gondolom, azok hasonlóan jól működhetnek, mint a magyarok (lásd MÁV).

    10 év, 10%-os átlagos infláció az EURO zónában, szerintem elképzelhetetlen, mert gazdagoknak (lásd. Németország) nem fogja megérni fenntartani. Ehhez a Drakma visszaállítása és az EURO zónából történő kicsapás kellene, már 3 éve is ezt tettem volna...

    Amit mondani akartam:

    - érezniük kell, hogy ők fizetnek, nem mások
    - kulcsszó ösztönzés és felelősség

    Szerintem kemény munkával, megszorítással (itt inkább a korábbi felelőtlenségek visszafordításával, hasonlóan mint nálunk) lehet rendbe tenni, igenis visszafizethető ez az összeg és mindent meg is kell tenni, hogy ez megtörténjen! Bizony ez nagyon kemény, a görög lakosság megette a jövőt (mint, ahogy részben mi is), sajnos egy a "Bokros csomaghoz" hasonló vagy komolyabb megszorítás kell (lassan nálunk is).

    Csodád ne várjunk sem a mostani sem a korábbi kormányok (kivéve Bokros - megj.: a bejelentéskor még a tüntetők között voltam) nem voltak erre képesek, ezért sokáig nem lesz megoldás, majd a "láthatatlan kéz" elintézi, igaz nagyon lassan forgatja a kést bennünk...

    ReplyDelete
  3. én nem értek egyet vele, ez pont úgy hangzik, mint az uzsorás, amikor azt mondja, hogy az adósnak fizetnie kell, és egyszer-egyszer példát kell statuálni, hogy a többi adós jobban féljen. Hogy igazam van-e, az attól függ, hogy ezt az embert az uzsorás, vagy inkább a kölcsönösen nyerő vállalkozást támogatók körébe sorolnánk-e :) Mindenki gondoljon, amit akar

    ReplyDelete
  4. Szia AD.
    Specil a görög kikötőket, áram és egyéb szolgáltatókat akarják privatizálni.
    De több szigetet is javasoltak eladásra (turisztika külföldiek kezére!), vagyis a biztos hozamtermelőket szeretnék "megkaparintani", de a gagyi dolgokat nem, mert arra nincs vevő.
    Ez is ismerős idehaza ügye. (

    Persze a görög kormányok csaltak meg minden, tehát megérdemlik amit kaptak, de ez mind a hétköznapi emberek fizetik ki (de nem ők ették meg, mert azt csak a média fújta fel) és ki is fogják egy darabig , mint mi is, de milyen áron?. Sok lesz az elvándorlás, az alacsonyabb szintű oktatás, egészségügy, nyugdíj stb.
    De az adósság jó része sose fog eltűnni, amire jönnek majd az újabb megszorítások, kölcsönök és így tovább. egyszerűen nincs vége és nem is lesz. mert ez már túl nagy, nem bírja kitermelni az ország, mert abból a pénzből amit csak a kamatra fizetnek ki (mi is még csak még azt fizetjük sokáig) abból lehetne beruházni, fejleszteni.
    Mondjuk fejlesztésre szerencsére kapunk eu-s pénzeket, de az kevés.



    Az inflációról: azt nem összeadni kell, hanem arra rájön az előző évi infláció mint a "kamatoskamat", az hogy mennyi is a tényleges maginfláció az meg a kosár kérdése, amivel számolják.
    Lcd tévé ára biztos nem emelkedik. de az energia, élelmiszer, közlekedés, stb. az sztem biztos eléri az évi 6-7%-ot, tehát 5 év alatt meg lehet az 50%.
    Magyarul sztem ezeknek a csontig eladósodott országoknak mást kellene kitalálniuk, mert kicsik és nincs erőforrásuk.

    Ellenpélda pl Argentína, vagy Brazília, azok is 99% adósságban úsztak 20 évvel ezelőtt, de őket a méretük mentette meg. A sok természeti kincs é a pazarló kormányok eltűnése.
    De mindegy ezt a "vitát" órákig lehetne folytatni, akkor se lenne vége.
    A lényeg szerintem az, hogy az olyan belső lehetőségeket kellene megtalálni, amikhez nem kell ok pénz. Itthon elsősorban a mezőgazdaság, a turisztika, a gyógyfürdők, ami segítene.

    Fiataloknak azt javaslom, ha tehetik menjenek ki dolgozni 2-3-4x évre, de jöjjenek haza sok pénzzel ĐĐ

    hosszú ĐĐ


    Horgász

    ReplyDelete
  5. Szia Horgász!

    Értem mire gondolsz, én nagylelkűen a kamatos kamatot betudtam a tőkerész kamatának... (ez most 42% év év alatt...)

    Az itthoni dolgokkal teljesen egyetértek mindazzal kiegészítve,hogy én borítanám az eü és szociális ellátó rendszert. Szerintem a társadalom számára ingyen adott dolog összességében a legdrágább...

    Tényleg lehetne még órákat írni, elemezni. vitatkozni, ami a lényeg és a mi tetszett benne az az a két mondat, amit kiemeltem.

    ReplyDelete
  6. üdv AD

    Nálunk Bokros csomag nem kell annak idején 23ft miatt vonta meg 4 évre a családi pótlékot tőlem.
    Mi a problémánkat egy csapásra megoldhatnánk. A zöld mezős energia program elindításával. Ez rövidtávon persze GDP csökkenéssel járna a költségvetést tovább kurtítaná. Lehet ezért nem kezdik el? Hosszútávon több százezer munkahely, és jó lét!!!!!!!!!!!!!

    TWER

    ReplyDelete