Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 3 February 2011

Bearish vagy Bullish

Napok óta a fő kérdés, hogy megyünk e továbbra is felfelé, vagy itt az ideje egy kis piaci korrekciónak, bár egyesek szerint nem kis, hanem nagy korrekciónak jött el az ideje. A piac különböző jeleket ad és megnőtt a volatilitás. Egyik pillanatban erős bullish jelzés, majd a másikban bearish.

A következő ábrán bejelöltem egy a múltban bekövetkezett fordulót és a mostani képet, hasonlít?

Bux napi chart:


Ez az ábra azt mutatja, hogy bearish. Sajnos ebbe még egy új high belefér...

Következő ábra a Bux1112 napi chart:


Az ábrán bejelölésre került abandoned baby (árva gyermek), majd ahogy elvártam réssel nyitott tegnap, de a rést napon belül visszatöltötte és az erős bullish jelzés helyett kaptunk egy kalapácsot (akasztott ember/hanging man), ami bearish jelzés. A hanging man legmegbízhatóbban egy hosszú emelkedés után a csúcs közelében megjelenve működik (pipa, pipa ez megvan.) erre ma megszületett egy megerősítés.
Ha holnap egy szép piros gyertyánk lenne, megjelenhetne a "három fekete varjú" (three black crows), ami a trend fordulását jelezné.

A fentiek alapján bearish a piac.

Tegnap előtt utaltam rá, hogy a Bux index esetében az ideális retrace szinteket kicsit meg szokta haladni a piac, lásd első ábra novemberi fordulat. Oké, tehát a jelenlegi szint most beleférhet még.

A naposon egyértelműen látszik, hogy 23.100-23.200 környéke erős ellenállás, a határidő esetében a 23.950-23.990. Több nekifutás ellenére sem sikerült tartósan átvinni.

Bux1112 órás chart:


Az órás chart okozza a problémát. A piros számozás szerint még hiányzik felfelé egy ötödik hullám, aminek a várható célértékei sorban  24.100, 24.350 szélesebb környéke. A piac gyakorlatilag lekövette a két napja feltett ábrának a piros jelölését, még akkor is, ha nem néztem a hullámok mélységeit és csak szemléltetőnek tettem fel. Ez alapján a piacban a korrekció előtt még benne van egy pici bika. De valóban egy 5. truncation hullám után nem sokkal a piac meghaladja őt?  Vagy inkább a 15 perces ábrán feltett számozás a jó és már láttuk az 5. hullámot?

Bux1112 15' chart:


(A 15' verzió 23.810 feletti térbe belenyúlva kiesik, ami a mai amerikai piaci csúcsot figyelembe véve könnyen megeshet. Marad az ending diagonal, mint lehetőség.... Megj.: CET 23:21)

...és az egész mellé ott van a heti chart:


A lehetőségek:
- a korrekció összetett korrekció lesz A-B-C(W)-X-A-B-C, sajnos olyan lehetőségről nincs tudomásom (lehet az én hibám), amikor A-B-C(W)-X után egyből délnek fordulna
- Csak Alt 4. hullámban vagyunk és jön még egy nagy hullám fölfelé (azért én ennek kicsi esélyt adnék, hacsak a Kínaik nem kezdenek el a 28.000 Mrd USD tartalékuk egy részéből a részvénypiacon befektetni...)

Szerintem nem véletlen az amit most a piacon látunk egy-két napja. Korábban zavart, hogy a sentiment index nem mutatta a komoly bearish lehetőségeket, az új viszont örömre ad okot, drasztikus mértékben ugrott a bull várakozás mértéke (egy hét alatt közel 25%-os növekedés, nominálisan 9,5%). Nekem ez azt mondja, hogy közel egy fordulat. Sajnos nem tudom megmondani, hogy 24.350 előtt vagy 23.950 alatt következik be.

Amerika kiment új csúcsra (16 órától indult egy szép ciklus 5 hullámban) melynek ma már nem lesz meg a korrekciója. Holnap nyitásban nagy lehet az optimizmus, nyitás réssel (?) egy-két részvény (OTP?) esetében . Közben a CHF is elérte a fordulós szintet, végre nem csak érintette, hanem belement. A mai nap után, a fentiek szerint is közelgő fordulatra látok nagyobb esélyt, de ebbe még új csúcs beleférhet, jövő héten (max két hét) azonban - a jelenlegi adatok szerint - nagy eséllyel fordulat.

Ha valaki felróná, hogy egyik nap bull, másik nap bearish  teljesen igaza van. Én is csapongok. Ami megnyugtat, hogy több évtizedes múlttal rendelkező elemzők is hasonló véleményváltozáson mentek keresztül az elmúlt időszakban.

Zárásként még egy megerősítés. Cimballi véleménye szerint a fordulatok idején felmegy a blogjának a látogatottsága, nos ez itt is igaz és a héten jelentősen megnőtt a letöltések száma....



10 comments:

  1. A távol kelet és amerikai adatokat figyelembe véve, ma legnagyobb eséllyel réssel nyitás, majd emelkedés. A 15' verziót eséllyel nyitásban elveti a piac. Ellenállások 23.950, 24.100, 24.350. A kérdés átviszi e a piac és ha igen mennyit?

    5 perces charton az SP nyitás után esés- emelkedés- nagyobb esés (napon belüli!) a tegnapi emelkedés mind 61,8%-al visszaadja a piacnak, majd kérdés, hogy az esés megelégszik e ezzel, vagy látunk egy tényleges korrekciót.

    Jelenlegi tudásom szerint a jövő hét piros gyertya lehet a legtöbb helyen.

    ReplyDelete
  2. üdv AD

    Abban egyet értek veled hogy esetleges réssel nyitás. Ami zárásba szépen vissza is megy a nyitó árhoz. Látom a tetőket hasonlitgatod nem rossz csak ebben az esetben előbb járunk ez az idő korrekciós tető tényező.

    üdv TWER

    ReplyDelete
  3. üdv AD

    Szerinted melyik részvény fogja fel húzni az indexet gondolom az OTP -RE gondoltál esetleg van benne 100-150 pont a mol m.t.com és a richter esetleg jó ha oldalaz és ha ez így lesz ettöl nem agyon fog mozdulni az index.

    üdv

    ReplyDelete
  4. Sziasztok!

    Bux1112 esetében nem kell, hogy a Bux is réssel nyisson - tágul a kamattartalom
    (600-ról 800-ra), ez már többször megtörtént az elmúlt hetekben.
    OTP, igen, ebben az esetben nála fennállhat, Mtelekom, szerintem kisebb az esély, MOl stb nem tudom nem néztem
    Twerrel egyet értek, rés visszatöltésre kerülhet, lehet ismét egy kalapács a mai napból....

    ad

    ReplyDelete
  5. üdv

    Ahogy ad írta tanácstalanok ebben az esetben az elemzők is ezért próbálom kidolgozni a TWER TETŐ INDIKÁTORT ÉS NAGYON ÚGY NÉZ KI KÖZEL JÁROK A MEGOLDÁSHOZ.

    ÜDV TWER

    ReplyDelete
  6. erdekes hogy otp kitort de se forgalom se lendulet nem jott hozza,vajon hol lehetnek nagyszamu stoppok?...esessel kapcsolatban nagyon elbizonytalanit hogy egyaltalan nincs meg az akarat lefele...lasd a torteneseket az arab orszagoknal,egy napos csodak pedig a helyzet nem jobb,neha pedig eleg ha a kis koreaiak csunyan beszelnek egymassal es minden beszakad...na ilyenkor lehet igazan erezni hogy nem a hirek iranyitjak a piacokat hanem a piaci esemenyekhez igazitjak a hireket..ha most szakadnanak a piacok a vizcsapbol is az folyna hogy forrong az arab vilag meg jajj ennek a tersegnek a stabilitasa milyen fontos,menekuljon ki merre lat....erre a piacok tamadjak a csucsokat...majd ha a nagy penz az esest akarja vilagszerte akkor arra is esni fogunk hogy pl. Mr.Bernanke veletlenul zold nyakkendot vett fel a kek oltonyehez:) charlie

    ReplyDelete
  7. üdv charlie

    OTP egyenlőre az eddig elért csúcsát textelgeti, hogy innen kitörjön azért forgalom is kellene de persze csodák vannak! Ehhez a forgalomhoz ez száguldás amit ma a BUX csinál. Ha ma délután bele csapnak az amcsik a lecsóba mi sem állunk meg 19500-ig , mert ekkor már komolyan be árazódnak az arab zavargások.

    üdv TWER

    ReplyDelete
  8. üdv mindenki

    A parketten nagyon szól a zene majd ki rúgják még az ablakot is. Délután ne hogy cincogás legyen belőle. Hiszen sem a deviza, sem a határidős, sem európai piacok nem indokolják ezt a nagy vigadalmat.

    ReplyDelete
  9. http://portfolio.hu/vallalatok/bejelzett_az_indikator_emelkedni_fognak_az_amerikai_reszvenypiacok.144864.html

    emelkedés lesz :O)

    ReplyDelete
  10. Most már a tetőt is ki rúgják úgy rá pendítettek a zenészek.

    ReplyDelete