Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 14 June 2022

EURHUF - 400

Vajon a technikai képek alapján mikor látszódott először annak a lehetősége, hogy 400 forint is lehet a kereszt árfolyama? 

Aki régóta és valóban régóta olvassa a blogot, az emlékezhet, hogy  sokat beszéltünk erről és a realitások talaján maradva mindig megjelent, hogy ennyire extrém, a forint számára bearish verzióhoz valószínűleg háború vagy valami nagy válság kell.

Íme egy link, ahol talán először jelent meg nyilvánosan a veszély lehetősége, nem az akkor említett 2-3 évre, hanem 8-ra volt szükség, hogy elérje az extrém 400 forintos árfolyamot a kereszt. Link A dollár árfolyamának, akkor még extrém lehetőségeiről a július elemzésben írtam, valószínűleg ma ilyen extrém elképzeléseket nem publikálnék, megfelelő és komoly megerősítés nélkül, de az akkori merészség, ma hatalmas találatként marad meg a blog történetének margóján.

Természetesen abban az időszakban olyannyira alacsony volt ennek a valószínűsége, mint decemberben annak, hogy az OTP fél év alatt lefeleződik. Igaz, mindkettő elliotti szemszögből mutatta ezen lehetőséget, de csak nagyon extrém elképzelésként lehetett vele számolni, megerősítést az igazi gamechanger, az ukrán háború, a tőkepiaci, és kormányzati turbulencia együttese hozta.

16 comments:

  1. Ezert jarok a Buxelliott kavehazba, mert ez a szcenario egyreszt ki volt posztolva masreszt mert teljesult is. Szemely szerint en nem estem le a szekrol akkor sem amikor eloszor olvastam. Kivancsi lennek a hogyan tovabbra is. HUF longot kotni olcso, de vajon erdemes?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Az EURHUF kapcsán - egyéb kötöttségek miatt - nem tehetek ki számozást, elemzést. Van így pár termék, talán ezért is csökkent le a blogon az elemzések száma. Általánosságban egy jó fordulós jelzés szerintem hozhat profitot, főleg úgy, hogy a szél (akár a carry trade) abba az irányba robbanhat fel, de mint minden kereskedésben itt is ott a stop kockázata (feltéve h tudatos kockáza tmanagelés folyik). Elliott önmagában nem kereskedési rendszer, megadhat célárakat, lehetséges fordulópontokat, ahol valamilyen eseményre lehet számítani, kizárhat verziókat és megmutathatja - akár az extrém szcenáriókat - veszélyeket. Ma este FED, láthatóan a piac várja, több termék esetében látok nagyobb trendszinten fordulatra utaló szinteket, nem tudom mi fogja beteljesíteni azt a pár ticket, pippet ami még hiányzik és utána milyen okok (sajtó) miatt fog fordulni, de számítok bizonyos termékeknél fordulat lehetőségére (lásd Bitcoin). Ehhez azonban kellene megerősítés, mondjuk magasabb alj, de hasonlóan a devizáknál is az hozhat majd valamiféle megerősítést. Amíg higher high és higher low váltogatja egymást, addig élő trendről beszélünk.

      Delete
  2. Amikor a 75bp emeles es az outlook tegnap este nem nyomta tovabb az eur/usd keresztet a paritas fele gondoltam, hogy lehet eljott a pillanat amikor kis fordulas lehet. Bizonytalan, hogy mennyire lesz tartos es eros. 1,0810 kornyeken meg van egy nem teljesult target szamitasom szerint. A forintnal a lehetoseg ott van, hogy vagy egy beketargyalas vagy EU penzben megegyezes indithat el esetleg erosodest. Talan 400 kornyekerol forint longot nyitni vallalhato kockazat lehet, ha egy ABC elindulna lefele, a B rol inditva azt. Az altalad is emlitett funda jellegu fordulat ize mintha itt lenne a levegoben, de nehez megfogni, hogy mi lehetne az. USD korrekciora es risk on visszateresre probalok figyelni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Az objektíven mutatott egyik setup azt mondta ma reggel, hogy short, 60% esély 384 környékére, kb 1:3 RR arány, úgy h heti 50 fillér a short díjja (kamat). A Béten 9 után már nem lehetett kötni. Egyébként most már leírhatom 402,90 volt a tetőzés nálam, dupla doboz technikával, még a tető előtt :)

      Delete
  3. re. 402,90. szep! A shorta lehet ranyitok itt 400-400,50 kozott, de vmiert nem tetszik az alakzat. A HUF tobbsozr is ugy arulja el magarol a fordulasi szandekot, hogy egy uj ATH-t hoz, azt szinte mindig egy hosszu kanoccal naposon es havin. Most felette vagyunk a 2022.03-i csucsnak, de nekem hianyzik meg egy nagy fel es napon belul fading. Nincs esetleg egy 410-415 koruli verzio a szamitasaidban a kozeljovoben? Lehet ezt az alakzatot most nem fogja hozni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. vannak ilyen számok, lokális tető lett, hogy meddig megy az kérdés, csak egy százalékos esély van, ami hosszútávon rentábilis, de egyedi esetben a siker kérdőjeles

      Delete
    2. Nagyon nehezen akarja engedni a 397. Lehet marad az oldalazas egy darabig.

      Delete
    3. negyedév vége, nagy alapok csökkenthetik a forint eszközeiket, ma és jövő héten két alkalommal MNB swap tender, hogy felszívja a likvidítást, bizalmi válság, már a lakosság is 420-450-re várja, ha nagyobb idősík fordul, akkor az időbe kerül, éjszakai spreadek irtóra kinyíltak (3,50 huf vasárnap este, 2,0+ tegnap tízkor), eurhuf setup, de usdhuf nem, lehetnek még csavarok. Elliotti csatornatető fogta az emelkedést, most pedig a csatorna közepe az esést (naposon), jelenleg már sikerült alá kerülnie a mai napon, meglátjuk este mi lesz, ha letörik és 94 is, akkor min a csatorna aljig lejöhet, ott lesz a köv kérdés. Alt verizóban meg épít valami záró alakzatot, anno úgy hívták ezt: tetőépítés. A traderek (funda-ta) szenvednek, nem értik. Javaslat: türelem kell, most eszi meg a szereplők pszichés energiáját a piac, amikor elfogy, akkor megy majd irányba!

      Delete
  4. Idokozben ahogy irtad mar megtortent, en egy kis skalppal kiszalltam nem lattam benne az erot. A masik ami zavar, hogy nem tudom beszamozni, hogy hol tarthatunk semmi egyertelmu nem illik ra nagyon. Ugyanigy vagyok az eur/usd vel is. Egy korrekcio "A"-nak tunt 1.036 - 1.06. Majd B a vissza 1.0445, de ez meg tul melyre jott vissza. Ha nem ABC ben vagyunk akkor meg mi az ami tortenik... elvesztettem, valami tisztabb formara varok ebben.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nagyon zajos a forint. A másik, hogy amíg nincs objektív kritériumrendszer felállítva, addig az érzések (lehetnek jók és rosszak) torzíthatják a látásmódot, Elliott ilyen szempontból szubjektív, kereskedéshez, előrejelzéshez hozzá kell tenni indikátorokat, objektív kritériumokat. A zaj szűrhető nagyobb idősíkra váltással, vagy vonalas chart használatával, időnként segít!

      Delete
    2. Nagyon igaz. Van egy light kritérium szabályrendszerem és itt most nem is teljesült ami segített a jó döntésben. ATH nál például az egyik, hogy akkor lélpek shortba (trend ellen) ha 1h, 4h vagy megjobb naposon os egy shooting star megjelenik. Ez most hiányzott ugyan tehát megszereztem a szabályt,.majd nem is indult nagy erővel, funda sem jött az MNB től ezért zartam is. Szóval az összes létező textbook hibát elkövettem :)

      Delete
    3. igen, legnagyobb harca saját magával van az embernek.

      Delete
  5. update: 405,50. Mar bevette az emberek ingerkuszobe a 400-as szamokat. Irany 440?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Az emberek nem sok mindent tehetnek árfolyam ügyben...ellenben a magyar kormány nagyon sok mindent tehett volna az elmút 12 évben....

      Delete
    2. Ezzel a jegybanknak kellett volna torodnie, ha azt elfogadjuk, hogy a politika es a jegybank nem szabadna, hogy keveredjen. Torokorszag lettunk.

      Delete
  6. Mai napon megjelent a naposon a shooting star ami korabban is sokszor egy kisebb fordulos jelkent viselkedett. Mehetunk kicsit lefele, esetleg 400 ala?

    ReplyDelete