Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 1 February 2019

Bux - a mai mozgás margójára

A decemberi kérés óta elkezdtem újból foglalkozni a magyar piaccal. Nagyobb mozgásokra várva napi szinten figyelem a magyar indexet és a pf topikba is kommentelek. A héten volt egy kérdés a bux chartjával kapcsolatban és mivel többen kérdeztetek különböző csatornákon, lehet jobb, ha mindenkivel megosztom, talán tanulni is lehet belőle. Eddig a következtetések helytállóak, ugyanakkor a célárak elérése még nem következik ebből automatikusan. A tévedés lehetősége, mint minden elemzésnél ebben is benne van.

Elemzéseket tettem ki a blogra, a január 18-ai napos chartban lényegében minden benne van:


Természetesen minden gyertya új információt hordoz és nem árt figyelni, mert elsődlegesen korrekciónak gondolom a lefelé kört, a célzóna elérése akár egy oldalazó korrekció végén is bekövetkezhet, ami egyben a menet közbeni új csúcs lehetőségét sem veti el! A bearishebb szcenárió lehetőség, de nem elvárás, sőt kis eséllyel számítok jelenleg is rá.

Kedd este a topikban a következő chartról kérték a véleményem: Link #56949

"MACD histogram, Dupla Bearish Divergencia (távoli és közelebbi), alacsonyabb tetővel - bearish, ami nagyon be fog szakadni, amikor megérkezik a horog is. Ha a rajzolt támaszt áttöri, erővel fog szakadni 40 k alá picivel, mert az ott lévő támasz  alá fog szúrni a lendület miatt. Inkább 39,6 környékét gondolnám támasznak.
Erre gondoltál?
Az MACD megnézve, ott is van egy divergencia, a korábbi tetőtől lefelé tartó mozgás az utolsó előtti hullám. Egy ZLR, majd észak, új csúcs, de már alacsonyabb tető az macd-n, majd cross lefelé.  A nagy piros utáni harmadik gyertya alja alá short megbízás.
Lehet belőle napon belül 4-600 pont esés." - #56945-47

"Egyelőre csak figyelgetem a buxot, teljesen máshogy viselkedik egy index, egy részvény, mint egy devizapiac. A devizapiac nehezebb, a kisebb tf találati aránya sokkal alacsonyabb, mint a nagyobb, a bux hati nagyon nem likvid.
Nem MACD a fő kereskedési metódus, de használom, igaz máshogy, más beállítással. Ha alapvetően az elemzési (Elliott) és a kereskedési (Setup, statisztika) rendszert élesben összeraknám most, akkor az órás triggerre shortolnám, a megerősítésre pedig stop mozgatás után ráemelnék és nagyon figyelnék, mert bearish jelek vannak magasabban is, azaz további stop mozgatás és ráemelés jöhetne (devizánál ezt most tesztfázisban van), mert a 3. célárig levinném legalább a pakkot, ráemelés nélkül is.
De ez senkinek nem kereskedési ötlet, nem ismeri a saját tapasztalataimat, statisztikáimat, amiben a tévedés lehetősége is benne van. Ezért nézem folyamatosan a zárás és stopmozgatás optimalizációját. A ráemeléses módszer rontja a találati arányt, de a rewardot nagyon megdobja.
Fogalmam sincs mitől romolhatna el pl a hangulat, itthon, mert ebbe a szituációba extrém esetben egy réssel nyitás is belelátok, mert egy gyorsabb szakasznak kellene itt következnie (nem feltétel, de előrevetített elvárás, ami erősíti vagy alátámasztja az elképzelést)." - #56950

"Ez nem a csatolt charton van, hanem alacsonyabb tf-t nézegettem, ezért írtam a 200;400 pontos esést.
Nem szeretem, ha más is azt látja a charton, abba az irányba gondolkodik, remélem jönnek a bull verziók is" -#56951

"Első gondolatom nekem is ez volt, szépen behúzva egy támasz, amiből felfelé ment, de aki egy tized pipre is figyel, az nem csak a gyertyákra figyel. A behúzott árnál az macd bullish slingshot pedig a piros gyertya miatt besülni látszik, ha kiveszi az aljat, amit mondtam, akkor ez egy bullish sling antiszignál, az antiszignálok pedig nagyot mennek, a szignállal ellentétes irányba. Ráadásul az MACD mozgó alatt van a szignálvonal, szóval innen a bullish sling nem a legjobb, igaz nem teszteltem." - #56953 Kieg.: Első gondolat, hogy bullra gondolt a kérdező

"Igen, de az rsi nekem más mutat és arra utal, hogy erőteljesebb mozgás jöhet lefelé, ami az antiszignálnak éppen jó. Persze ez találgatás, majd a piac eldönti, ha mindenki egy irányba gondolkozna, akkor nem működne a piac.
Plusz ott a tipikus B/2 hullám jellemző korrekciós szintje, amiből igen aktív déli mozgás indult el, nekem ez részben a gondolat megerősítése, mert az elgondolást a pa megerősíti. Nekem a záró felhúzás nem tetszett, az nem illett a képbe." - #56957

Rajzoltam egy felételezett számozást: Link

Szerda reggel:

Bux 40730 alatt lesz melegük a longosoknak. Addig bármi lehet, a stopoknak alatta kellene lennie, ott már kiveszi a long jelzést és erős bearishre vált. Az első óra miatt sem aggódnak sokan. A tegnap berajzolt támasz is kitart. Ne felejtsük el, hogy sokan ezt nézik. Nekem a második célár megvan, innen korrekció, vagy fordulat is lehet.(de nagyobb tf short setup behúzva...) - #57012

Shortban, fentről, az elmúlt napokban több 100-as tétel volt eladáson, a kérdés ki vette meg és mikor száll ki.
Még nem dőlt el semmi, 2. célár jó a további lefeléhez, de nem véletlenül van ott ahol van, nem sokkal utána fordul a piac, sokszor legalábbis, ha korrekció indul jó, ha gyors menet, akkor nem. - #57014

"Bolondok órája" - régen így hívták az első órát a Béten.
M15 komoly támaszhoz ért, felfelé jön (jött) vmi, érdemes figyelni, mert a horog nem alakult ki, nem volt letörés, még (?!). A nagyobb tf MACD bull jel sem tört meg, stop szinteket nem érte el.
Órás támaszzóna működött (első nem is fog átvinni egy ilyen támaszt). - #57019

Bux: kellene ide egy up (korrekció) a gyorsulás előtt. Will see....- #57049

A kép a fenti leíráshoz:


Mi lesz most?

Az elemzésben jelzett célzóna úgy is elérhető, hogy előtte új csúcsra megy a piac. A nagyobb tf setupok triggerelődtek, de ez nem jelenti azt, hogy teljesül is az elvárás (találati arány 70% környéki ennél a setupnál), ma délután felpattantunk, ami jelentheti azt, hogy megágyazott egy jövő heti nagy zuhanáshoz, vagy azt, hogy nem most fog leesni a várt zónába, mert egy flat hullámmal, akár új csúcsra is futhat előtte. Ami veszélyes, hogy egy olyan szintről fordult, ami többségében a setup besülését eredményezi.A jövő hét nagy eséllyel irányadó lesz. 

OTP - short első célárnál

Setupból számolt célár elérve (link). A mozgás alapján az első célár után további low várható.

OTP 4h chart:




OTP elemzés január 20-ról: Link

CHF/HUF

Amennyiben nincs kész a lefelé kör és erre adom a nagyobb esélyt, akkor jó eséllyel egy korrekció után a jelölt célzónába megy a kereszt. Kisebb eséllyel, de valamilyen erőteljes forint vételi klimax esetén a zóna alá is szúrhat, de erre kisebb lehetőséget látok, ugyanakkor nem tudom kizárni.

CHF/HUF napos chart: