Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 19 February 2013

Profi vagy amatőr kereskedő

Sokszor hallom egyes pénzügyi tanácsadóktól, hogy a részvény alapú befektetések esetében nem gond, ha a piac lefelé megy, mert ha valaki türelmes és kitartó nagy átlagban még mindig jobban jön ki, mintha kiszállna belőle. Példákat is azonnal hoznak: '29-'32, orosz válság stb. Tekintve, hogy nagy időtávban is folyamatos emelkedést mutattak az indexek az átlag embert hamar meg lehet győzni az igazukról. (Megj.: elliotti értelemben szuperciklus 5. hullám volt, nem véletlen az emelkedés). Ugyanezt a hozzáállást az amatőr tőzsdei kereskedőktől is sokszor hallottam már (bocs Twer, nem rád gondolok, de nyilván a bejegyzésed miatt fejtem ki részletesen a véleményem).  
Persze az élet szép példát is hoz, pont akkor szállt ki, amikor fordult a piac, pedig ha bent maradt volna, akkor egy csomó veszteséget elkerült volna. Ez nem profi hozzáállás. Mindig bírni fogja? Vagy csak egyszer nem és akkor csődbe megy. A matematikai modell egyszerű, ha valaki nem menedzseli szigorúan a pozícióit nagyon hamar elveszti mindenét. Milyen RR kell ahhoz, hogy egy tőkét érintő 50%-os veszteséget visszahozzon, olyan, amilyen nincs. Matematikailag jobb, ha azonnal abbahagyja, mielőtt csődöt jelent. Emlékeztetőül, a MATÁV mögé nagy sztorit raktak, száguldott is a papír, 2000-ben 2640 fölé jutott, sokszor elhangzott ez a tanács a kisbefektetők részére, csak nyugalom, korrekció, ki kell ülni. Nem tudom, hogy aki azóta ül benne mit gondol erről, vagy már rég feladta. Itt az ábra:


A csúcs 15%-án mozog a piac.Ha figyelembe vesszük az osztalékot és a pénz időértékét (értsd kamat), akkor is szörnyű az eredmény.

A tőzsdén sikeresen kereskedő tréderek különböző elvek alapján kereskednek, nincs köztük egyetértés a piac mozgását, az alkalmazott technikát tekintve, egy dologban azonban még nem láttam vitát, nevezetesen, hogy a pozíciót menedzselni kell és stoppot kell alkalmazni, talán nem véletlen.

Igaza van Brikkának, erkölcsi felelősségünk van itt a blogon abban, hogy ne döntsünk mások pénzéről, ne biztassunk felelőtlenségre másokat. Igenis mindenkinek saját magának kell döntenie beszállásról, kiszállásról és elviselnie a döntésének pozitív és negatív oldalát. A blogon csak elemzések vannak, lehet újat mondok, de ez alapján önmagában nem lehet kereskedni. (money management, set up, RR, stop loss, target price és egy csomó bűvös szó kell még hozzá).

Olvastam mostanában egy nagyon hasznos gondolatot:

" Csak olyan emberek tanácsát fogadd el, aki olyan életet élnek, amilyet te is szeretnél"

A tanács nem a tőzsdéről szól, de lefordítva annak az embernek a véleményét érdemes meghallgatni, aki ebből él, vagy bizonyítottan sikeresen kereskedik. Az internet világában bárki bármit állíthat magáról, nehéz megállapítani mi a valóság, így konkrét tanácsot elfogadni, akár tőlem is, önmagában felelőtlenség. Mindezek mellett, vannak általános tanácsok, melyeket érdemes végiggondolni, a honlap indulása óta kint van a bevezetőben, hogy mindig rendelkezni kell arra vonatkozóan stratégiával, ha a piac nem arra megy amerre várjuk. Ezt a döntést még a belépés előtt kell meghozni. És a sokszor hangoztatott gondolat: mindig, mindig legyen kint a stop loss megbízás!!!

Elliott elmélete alapján azt mondom, ha mások véleményére adsz kereskedési döntésednél, akkor nagy az esélye annak, hogy a tömeg részévé válsz, annak a tömegnek a részévé, amely döntéseit érzelmi alapon hozza meg és hajszolja saját magát veszteségbe. Ne tedd! Dönts felelősen, önmagad!


OTP

Új csúcsot ért el ma a papír, a lefelé menő verziókat törölte, sajnos marad a felfelé menőből egy pár. Azt hiszem most a kivárás a legjobb, ilyennek is kell lennie. Addig is mutatom a hetes képet, hol áll most a piac.

OTP hetes chart:


Mi lehet a felfelé mozgás? Ami maradt nagy eséllyel 5. hullám. Ezen belül van három lehetőség, nem akarom részletesen kifejteni, mert sok benne a ha. Annyit hozzáteszek, hogy a számozás szerint a mai emelkedés tickre hozta az 5=161,8*1 aránypárt, de jelen esetben ez nem jelent semmit, marad a "mozi".

MOL - napos

Szintén célzónába ért a MOL.

MOL napos chart:


Bux - napos

Továbbra is tartom a korábbi várakozást naposon.

Bux napos chart:


Richter - napi

Erős napot tudhat a Richter maga mögött, elérte a várt célzóna szintjét.

Richter napi chart:


OTP

Szépen hozta a piac az óráson feltett elvárást. Boldogságom azonban nem határtalan, mert az emelkedés belső szerkezete nagyon nem egyértelmű. Be tudom számozni 1-2-3-4-5-nek és kicsit megerőltetve egy dZZ-nek is. Aminek nincs az esélye az a lefelé tartó impulse 1-2. A csúcstól lefelé jövő szerkezet megerősítést kapott, hogy egy ZZ, melynek c hulláma egy ED. Reggel gyorsan ki is lőtt a piac és meghaladta a kiindulási pontját. 

Lehetőségek:

1) 5/1 hullám indult el felfelé, várható célárzóna 5100-5200
2) LD jön lefelé, dZZ ment felfelé, ideális LD 2. hullámszintet ért el
3) ED lesz az 5. hullám, melynek c alhullámában vagyunk 
4) csonka 5. hullámot láttunk felfelé, ezt a verziót nem írtam ki és korai lenne ezt megemlíteni, de csütörtök este már említettem Cimballinak, hogy simán el tudom képzelni ide, mert a feltételezett első hullám hossza 4900 környékére mutatta 1=5 esetében az 5. végét. Ezzel nem tudok kalkulálni, hacsak nem valami nagy esés fog elindulni délnek, kicsi az esélye, nem tervezek vele, mert nagyon ritka.

Egyenlőre nem fogom tudni eldönteni, hogy melyik verziót fogja támogatni a piac. Aminek nagy esélyét látom, hogy holnap lesz egy esés egy nevezetes fibo szinthez, de tényleg csak ennyit tudok mondani, távol maradok a piactól. (impulse esetén reggel egy új csúcs még belefér)

OTP '15 chart:


Könyvajánló

Itt olvashattok bele a már sokszor emlegetett elméleti anyagba: Link

Bux - napos

A naposon jelzett célszint elérése után északnak fordult a piac. Az esést a csatorna fedő fogta. A bux képe alapján el tudom képzelni, hogy itt egy napokig tartó emelkedés fog bekövetkezni, melynek vége jó eséllyel a képen látható célzóna lesz. Az emelkedés akár nagyon gyors is lehet és a hét végére elérheti a jelzett zónát. (doboz technika alapján)

Bux napos chart



A határidő vonatkozásában a csonka csúcsot is el tudom képzelni, de lehetőség a magasabban jelölt zóna is.


Bux1312 napos chart:




Holnap belelátok egy kis korrekciót a mozgásba kisebb tf-n.