Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 18 September 2011

A tréningről

Látom újra és újra előkerül itt a blogon és emailban is. Tisztázom a helyzetet, hogy jelenleg mit gondolok róla.

Először is nagyon jó esik, hogy ennyire bíztok bennem és úgy gondoljátok, hogy olyan tudásom van, amit jó lenne megosztani veletek. Nem ellenkezem mindennek eljöhet az ideje, de addig is néhány ok, ami befolyásol:

Emocionális oldal.

A szakmát én is tanulom, nekem nagyon sokat segített Cimballi blogja és tréningje (és persze az alapkönyv). Tudásom legnagyobb részét ezeknek köszönhetem. Azt nem érezném etikusnak, ha a mások által megírt tréninganyagot használnám fel egy saját tréning elkészítéséhez, ez nem én vagyok. Ebbe nagyon sok energiát és időt fektettek, nyilván ennek értéke van a piacon. Tudom-tudom, hogy az alapok ua., azok mellett nem lehet elmenni, de remélem értitek mire gondolok.
Cimballi sok energiát tett és tesz abba, hogy ezt az elméletet "népszerűsítse" és magyar nyelven elérhetővé tegye. Ő minden évben tart (eddig tartott) egy Elliott tréninget, a piac nem olyan nagy, hogy kettő elférjen, szóval én nem dolgozom a "mesterem" ellen, ha csinálok valamit, akkor annak valamilyen piaci résbe kell belemennie és másnak kell lennie.

Szakmai oldal

Talán 100-nál is több tréningen vettem részt, saját tapasztalatom az, hogy van jó tréning és van rossz. A piacon hamar rájöttek, hogy több és biztos pénzt lehet csinálni egyszerű tréning tartásával, mint kereskedéssel. A szakmai minőségbiztosítás pedig nem létezik. Rengetegen nagy pénzeket fizetnek ki jelentős profit reményében, de a tréning nem ad használható tudást, így  további veszteségeket halmoznak fel. Én egy dolgot semmiképpen nem akarok, rossz tréninget tartani, használhatatlan tudást adni.
Van néhány barátom, akik tréning céggel rendelkeznek, láttam, hogy a legegyszerűbb tréning is komoly felkészülést igényel (akár hetekben mérve) és akkor a minőségi hand-out-ról nem beszéltem. Egy tréning előtt ezt bele kell tenni, amit jelenleg nem tudok felvállalni. (1-2 hónapig még tréningelek, tanulok és vizsgázok, ezért korlátozott a Markers hozzáférésem)

Tapasztalat

Az emocionális és szakmai oldalhoz tartozik, hogy jelenleg még nem érzek elég tapasztalatot magamban (igaz, igaz, ez folyamatosan és  gyorsan nő), hogy a megtanult tudást saját és megfelelő minőségű tapasztalattal egészítsem ki..

Hitelesség

Egy tréning esetében nekem nagyon fontos a tréninget tartó személy hitelessége, szerencsére ilyen jellegű problémáim nincsenek, mert Ti kértek rá, ezáltal azt gondolom a hitelességet a blog alapján részben vagy egészben megszereztem.

Összefoglalva nagyon nagyon jól esik, hogy szívesen látnátok tőlem egy tréninget, tanfolyamot. Nem akarok kibújni alóla (a lelkemet nagyon simogatja), biztos vagyok benne, hogy a jövőben valamikor lesz erre lehetőség, de azt gondolom, hogy ehhez nekem még idő kell. Idő kell ahhoz, hogy még több tudást gyűjtsek össze, hogy egy olyan használható dolgot tudjak a kezetekbe adni, ami tényleg megéri az árát és nem okoz csalódást senkinek. 
Valamint ami még nekem nagyon fontos, hogy feloldjam az emocionális problémám. 

bux1112 - várakozás - 38. hét

Bux1112-ben nekem hiányzik még egy emelkedés minimum. Az OTP-ben talán nincs erő, a Molban még lehet. Várom, hogy haladja meg a értékét.

Bux1112 napos chart:




Bux1112 órás chart:




A normál indexbe részletesen nem bonyolódom bele, ha csak ezt nézem, akkor ez alapján lehet egy kombinációs szerkezet is. A bux index 17.000 fölé mutat. (17.200 magassága). Türelmesen várom, mi alakul ki belőle.
A long tilalmat nem véletlenül mondom, ilyen bear piacon, amikor gyorsan tud fordulni az index és nagy a volatilitás felér egy öngyilkossággal egy beragadt long pozi.

OTP várakozás - 38. hét

Egyenlőre várom az elképzelésem megerősítését. Ha valóban 1-2-ben vagyunk, akkor a jövő héten éles esés fog bekövetkezni nagy forgalommal, célára 2.800+ lehet, majd oldalazás és ismét zuhanás. De várjunk még ezzel, előtte kell lennie egy emelkedésnek jelenlegi helyzet szerint 3.740 környékére (érdekes, hogy pont ez volt a záró ár - de a záró nekem kevés). Erősíti bennem az elképzelést, hogy 3.822-ig jutott a fordulat előtt a papír és 3.830 volt az első célár. Nem tudom megy e magasabb retacere, ha igen, akkor 4.050 - lehet a tető, erre már kicsi esélyt adok.

OTP órás chart:

OTP - kettes v. négyes

Ha nem tudom eldönteni, hogy egy adott motívumot a charton hogyan számozzak, érdemes megnézni a hullámok tulajdonságait. A fő kérdés, hogy az OTP esetében is egy háromszög volt, vagy már a 3. hullámot csinálja a piac.

Retrace - korrekció

Az OTP tipikusan 61,8%-ra megy vissza a 2. hullámban. A feltételezett 2. hullám retrace szintje 84,1% volt, ez a szint háromszögre utal. Flat korrekciónál ez a szint ált. 38,2%

Az ábrán jelölt (c) hullám nem haladja meg (a) végét, amivel szemben egy flat  korrekciónál (ha nem kombináció) elvárás, hogy legalább egy forinttal megtegye.

A mostani korrekció idő és mélység vonatkozásában összehasonlítva a korábbival (1-2 v. (d)-(e)) megállapítható, hogy nagy eséllyel nem egy ciklushoz tartoznak.

Impulse jelleg

Az esés egyértelműen impulsivabb, mint a korábbi lefelé jövő hullám, ez alapján nem lehet dönteni. 

Forgalom

A forgalom erősebb az utolsó lefelé körben. De ez következhet abból is, hogy a korábbi lefelé kör korrekciós mozgás volt. Ez alapján nem lehet eldönteni.

MACD hist.

Háromszöget valószínűsít a mozgása.

Nem megyek tovább, nagy eséllyel volt egy háromszög, majd a thrust az első hullám, most pedig egy második hullámot fejezhettünk be.

OTP órás chart: