Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 9 December 2013

Last wave standing ...

2012. április 30-án írtam a következő sorokat:

"Szerintem elérkezett az idő, a hosszútávú long pozíciók csökkentésérestoppok szorosra húzására. Ez nem short és nem azonnali zárásra való felszólítás, csak egy gondolat, hogy fel kell készülni arra, hogy lefordulnak a piacok, egy hosszabb bear szakaszra. Nem kell itt armageddonban gondolkozni, egyenlőre, csupán az óvatosság elve alapján készülni kell a zsákban lévő profit megvédésére, a veszteség elkerülésére.

Azt hiszem nem írtam ki még ilyet, bár több eset is volt, amikor kinézett egy nagy lefordulás, most azonban nagyon reális esélyét látom, kellene még egy kör felfelé, néhány piac, termék vonatkozásában, de közel vagyunk nagy tf-n a kész szerkezetekhez.

Gondolkozz és legyél felkészült minden irányra, csak magadra hallgass, ne másra, ha a pénzedről van szó!"

A fenti felhívás a következők miatt következett be. Egy feltételezett ED, melynek utolsó hulláma után komoly letörésre lehet számítani. A bizonytalansági faktor, ami azóta is megvan, hogy valóban az utolsó felfelé hullám futott-e le, vagy sem. Tekintve, hogy az akkor felrakott képek törlődtek, előkerestem a gépről az aznapi hetes ábrát.

OTP hetes chart, 2013. május 2.:


Sokat kaptam, még napokig felfelé ment a piac, a várt csúcs (5.200 helyett, még magasabbra) fölé is. Ez egy ED esetében természetes. Nem megyek bele anno leírtam mindent. Miért jöttem ezzel elő?

Azért, mert egy újabb figyelmeztetéssel szeretnék élni. Nem érdekel, ha napokig felfelé fog menni a piac, nem érdekelnek az ellenvélemények, nem vitatkozni akarok, csupán azoknak jelezni, akik elgondolkodnak néhány sor elolvasása után és megteszik azt, hogy jobban odafigyelnek a meglévő long pozicióik védelmére. Ahogy ezt tették április-május esetében is. (20-30%-kal alacsonyabban van most a piac, mint anno a csúcs.)

Hetek óta, csöndben figyelem a piacokat, nézem az alternatív lehetőségeket, összeállt a kép. A piaci mozgások összeérnek, hamarosan. Néhány utalással már éltem az elmúlt hetekben (Krampusz rally néven), amiben arra akartam utalni, hogy december elejére a piacok elérhetik a csúcsaikat. De nézzük, hogy áll most a kép:

USD/HUF

Egy hullám délnek - ha a mai mélyponttal nem volt meg - az ideális árakat a fibo szintek szerint jelöltem, nem akarok dönteni, hogy melyik lehet az, 215 alá már nem várnám. Az elmúlt időszakban a devizák korábban fordultak, ha most is így van, akkor 1-2 héttel korábban elindulnak majd északra a forinttal szemben.


Bux

Régóta figyelem a buxnál a hsz lehetőségét. Kontextusba illeszthető, bár nem örülök neki, hogy ciklus szinten csinál egy ED-t.  A két lehetőséget felrajzoltam, vagy van még egy hullám, vagy nincs.


Amennyiben valóban hsz-ről van szó, akkor itt egy thrust-ot fogunk látni, néhány ezer pont szabadesést! Mennyire gondolok? Összeségében cca.10.000 pont lehet, de ami hirtelen fog bekövetkezni az cca. 5.000 pont. 

Hasonló alakzat látható a MOL esetében, ezért ezt nem teszem fel.

A Dow vonatkozásában továbbra sem tudom eldönteni, lesz-e még felfelé egy hullám, vagy sem. Ma csatoltam két ábrát, mindkettő szerint lesz még egy kör felfelé, azaz egy hullám, maximum egy hullám (figyelem, nagyobb tf-ről beszélek)!

OTP

Csúnyán néz ki a bankpapír, a bear verzió szerinti célzónából délre fordult naposon.


Besült a havi bullish sling, rossz ómen! Ráadásul MA9 alatt kupak, még nincs kész, de ez nagyon rosszul fest.


A hetes chartról a portfólió elemzése alá beírtam a véleményem, nem fejtem ki újra. Annyit teszek csak hozzá, hogy bekaríkáztam egy erős hetes bearish jelzést.

 
Az április elemzés szerint, ha az OTP grafikonján ED látható, akkor december-januárra a papír 3000 alá megy, meglátjuk.

Összefoglalva, lassan itt az idő, a medve nem alszik idén téli álmont és hamarosan előjöhet a barlangjából. Természetesen ez nem jelent azonnali shortolást. Jön az év vége, jövő héttől belassulnak a piacok, meg kell várni a bizonyosságot és ott kell lenni, amikor a piac megmutatja magát. 

Természetesen ez is csak egy vélemény! Mindenki saját belátása szerint cselekedjen! A saját döntéséért mindenki saját maga felelős!

Akár napokig mehetnek még felfelé a piacok, sőt a lassulás miatt pár hét is lehet, a piacok között az együtállás majd a harmadik hullám idején következik be, azaz lehet nem egyidőben látjuk meg a lefordulást.

Fundamentalista adalék:

Nem tudom hányan ismerik a 401(k) néven ismert nyugdíj metódust. A lényeg, a baby boom generáció az USA-ban 2014-től kezd nyugdíjba vonulni. A nyugdíj megtakarításaikat a tőzsdén helyezték el, a portfóliót a nyugdíjba vonulás során azonnal értékesítik (adófizetési kötelezettség keletkezik a vonatkozó törvények szerint). Ha eladói nyomás van, akkor az árak lefelé mennek.
Magyarország tekintetében a véleményem változatlan, a jelenlegi gazdaságpolitika egy csődtömeg, olyan stuktúra épült ki, mely egy meggyengült nemzetközi hangulatban komoly problémát fog okozni, egy válságnál akár tragédiát, lehet ez utóbbira kell felkészülni.


Stop legyen veletek!!!

USD/HUF

Maradt a csatornában.


A történelem ismétli önmagát ? Fraktál szerkezetek a mostani emelkedés és az 1929-es emelkedés között

Csak linkeket csatolok be, mert engedélyt nem kértem a cikkek szerzőitől. (köszi fiúk a pm-et!)

http://www.zerohedge.com/news/2013-12-07/ghost-1929-re-appears-pay-attention-signals

http://time-price-research-astrofin.blogspot.co.uk/2013/12/djia-2013-2014-vs-1929.html

...és egy érdekesség hozzá, ami én nézek Dow naposon, néhány nappal korábbi ábra, de a bejelölt rész más vonatkozásban is érdekes, látja valaki a hasonlóságot? :):


Amit ennyien várnak, az ált. nem így szokott bekövetkezni,de nem tudom mennyien figyelik ezeket a hasonlóságokat, nem zárom ki, hogy kész vagyunk és nincs több felfelé kör, de azt sem, hogy igen.