Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 6 August 2011

Rescue Tools avagy a szuperóriás medve listájának kiegészítése

Az elmúlt hetek történései közelebb hozhatták a Zarmageddont, talán a lefelé menő mindent elsöprő hullámban vagyunk, elgondolkoztál már azon mi a helyes cselekvés, mi az amit ilyenkor tenned kell, illetve mi az ami nem jó döntés?

Cimballi írt róla korábban, hasznos olvasmány. A cikk elérhető: A szuperóriás medve listája

Én a fenti listát néhány gondolattal egészíteném ki.

Nagymamám, aki átélte gyerekként az első nagy gazdasági világválságot, majd a II. világháborút, megélte, hogy a világháború után a lakosságcserében elvesztették mindenüket, majd mikor az új helyen újból elkezdték kemény munka árán felépíteni a gazdaságot, jöttek a szövetkezetek, a padlássöprés, a kulákság... Gazdasági értelemben szinte mindegyik egy nagy válsággal ért fel.

Nála láttam, hogy egy zsák liszt és egy zsák cukor mindig volt otthon. Persze, 15-25 évvel ezelőtt még más világ volt, nemcsak ezek a tartós élelmiszer alapanyagok, hanem hanem sok más dolgot is rejtett a kamra. Közben a világ megváltozott, a mi életünk már más. Valamelyik nagy áruházban vesszük meg a szükségleteket, többnyire valamilyen menzán, vagy étteremben történik meg a főétkezés... Ha megnéztem volna a spájzunk 3-4 éve nem sok mindent találtam volna benne. Vajon miért tartott nagyanyám, több évi készletet cukorból és lisztből, a tapasztalat?

Ma Magyarországon a legnagyobb élelmiszer áruházlánc a  forgalom 30-40%-át tudja magáénak. De mi történt  a gazdasági válság hatására? Az ami minden normális cég esetében költségcsökkentés, mi egy kereskedelmi cég egyik legnagyobb költsége? Természetesen a készlet. Miért írom le, mire akarok kilyukadni? Egy ilyen nagyáruház nem rendelkezik 1-2 napnál nagyobb tartalékkal helyileg, a válság hatására pedig a központi készletek is leredukálódtak. Mi történik, ha a tömeg pánikol? Elég csak a közelmúlt cukorbotrányára gondolni... Tehet a kereskedelem legnagyobb láncszeme nem fogja tudni kielégíteni a keresletet, vajon ekkora piaci rést van olyan szereplő, aki kitölti...

Mindenki emlékszik a Postabank eldőlésére elég volt egy rossz hír és az emberek napokig sorban állva végül megrengették a pénzintézetet. Ha a válság hatására a készpénz szerepe felértékelődik, de jelenleg a pénzforgalomban az elektronikus, készpénzkímélő eszközök szerepe növekszik,  valóságban egyre kevesebb kinyomtatott, megfogható bankjegy van a piacon, bár nyilván ezt a nyomda rövid átfutási idővel kinyomtatja, vagy nincs olyan egy tömegpánikban, hogy rövid idő?

Talán az sem volt véletlen, hogy napi szinten figyelték és jelentették a bankok 2007 őszén és 2008 tavaszán a készpénzforgalmat, az ATM töltési limitek megemelkedtek, valamint a nagyobb fiókokban - titokban -  nagy mennyiségű (100 milliós nagyságrend) készpénzt halmozott fel a jegybank, saját forrása terhére. Vajon lehet e akkora a pánik, hogy az elektronikus fizetési forgalom megálljon, vagy bár hiába van a számlán pénz, azt egyszerűen lehetetlenség kivenni a pénzintézetből, vagy ATM-ből? A magyar bankok a stressz teszteken jól szerepeltek, a szélső érték esetében többnek tőkebevonásra lenne szüksége, a szélső érték 257 HUF/CHF volt....

Nyilván nem a legmélyebb szakmai alapossággal írtam le a fenti dolgokat, de arra elég lehet, hogy a gondolkozást megmozgassa és ez is volt a célom.

Javaslom, hogy nagyobb mennyiségben legyen otthon tartós élelmiszer.