Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 3 July 2016

Zavar az erőben - USD

Immáron 2-2,5 éve bull vagyok a dollár vonatkozásában, amiért nagyon sokszor ki is kaptam :) Link. Eljött az idő, hogy a véleményemet felülbíráljam, illetve a bull kép mellett számba vegyem a bearish változat lehetőségét.  Mire gondolok? Nem azonnal, de néhány hónap távlatában elképzelhetőnek tartom az elmúlt 3-5 év legnagyobb dollárgyengülésének eljövetelét. Elsősorban forinttal szemben fogalmazom meg ezen elvárásokat, de azzal a megjegyzéssel, hogy a napi, illetve hetes chart még sokkal inkább bull jegyeket hordoz, ugyanakkor kedvező alakzat bontakozott ki a havi charton egy nagyobb korrekcióhoz, eséshez. Az alakzat nem triggerelte magát, sőt a triggerhez valószínűleg legalább 2 hónapra is szüksége lehet. Előtte, akár egy új csúcs is beleférhet. Kezdjük a már klasszikusnak tekinthető havi charttal. Az abban megfogalmazott célzónák elérhetőek a fordulat előtt, feltéve, hogy az utat viszonylag energikusan, gyorsan teszi meg a piac.  

USD/HUF havi chart:


Mi kell az elmúlt évek legnagyobb korrekciójához (vagy fordulathoz)? Az, hogy a havi charton az rsi elakadjon a bull zóna határán. Ezt megteheti úgy, hogy új csúcsra fut a kereszt, de úgy is, hogy konvergenciát és egy alacsonyabb tető alakít ki az árral megegyezően. Szóval jelen esetben, mindegy az, hogy kimegyünk új csúcsra és bearish divergencia alakul ki (feltétel a bull zóna határán, vagy alatta), vagy konvergencia egy alacsonyabb tetővel (vagy duplacsúcs, ezekről máshogy, bővebben: Link) megindulhat egy méretesebb esés. Persze van egy felállás amiről nem beszéltem, amikor új csúcsra megyünk, de rsi bull zónába fut ki és divergencia alakul ki. Nos ebben az esetben is lesz korrekció, de nem olyan méretes, melyről fentebb szóltam.

USD/HUF havi chart:


Mindez jelenleg "csak" egy elképzelés, melyet az price action-nak vissza kell igazolnia, de aki olyan régen cipeli a dollár pozícióját, mint én, annak érdemes a chartra nagyobb figyelmet fordítania a következő időszakban. Jelenleg mindenki a dollár erőről beszél, kevesekben fogalmazódik meg a zöldhasú gyengülésének a gondolata, de mint általában mindig, a charton előbb megjelennek a hírek, márpedig a nyár végén és az ősz folyamán több jelentős esemény is történhet, ami alapjaiban változtathatja meg a dollár jövőjét.

Nézzük meg a kisebb timeframeket. Heti charton a bull zónából a bull támasz zónájába jött le a kereszt, ahonnan ismét északnak indult az árral együtt az rsi. Cél elsősorban a bull ellenállás zónája lehet, lenne (Kereskedő társaimnak mondom: az ábrán egy atipikus drt formáció, magasabb tf támogatás nélkül). Konvergáló tetők és konvergáló aljak, északnak mutatnak, ugyanakkor a spike-ok nélkül zavaróan csatornában történő mozgás, sávon belül, sávtető közelében (nem véletlen, hogy a tetőn feleztem a pozícióm, igen, zártam a két éve hozott pozíció felét). Szóval heti charton inkább bullish vagyok, a csatornában mozgást egyfajta veszélyként értékelem. Az ábrán egy lehetséges mozgás, az irány a fontosabb, nem az érték, az a korábban jelzett szinteket érheti el (300,307,320,350).

USD/HUF heti chart:


Napos chart helyett most a 4H-t mutatom, ugyanis jobban látszik az a formáció, amit szeretnék megmutatni. A Brexit hírére hatalmas emelkedés (korábban vártam: Link), majd egy lecsorgás, ami egy zászlónak tűnik, ha sikerül elrugaszkodni egy hatalmas emelkedés jöhet és a piac a korábban jelzett célzónába ér.

USD/HUF 4H chart:


Miért nem maradtam pozícióban? Joggal adódhat a kérdés. Egyfelől azért, mert cashben volt, melynek a zárása nem 24H-s. Másfelől egy sáv aljáról egy híre vákuum alakult ki, mely a sávtetőig húzta a piacot, ahol a várható érték (értsd a pozícióban maradás várható rewardja, már elmaradt a várható risktől) már alacsony. Harmadrészt kereskedői szabály, hogy sávtetőn a pozícióm legalább felét zárom. A várható mozgás időtartama rövid (összehasonlítva a két évvel), azt bármelyik FX brókernél le lehet kereskedni, stoppal, éjszakai LMT zárással.

Mutatok még egy sokak által kedvelt alakzatot, egy ferde HS-t, ami bár nem a legszebb, mégis egy lehetőség.

USD/HUF heti chart:


Kereskedéseim, elemzéseimnek alapja az Elliott-i hullámelmélet, mostanában ritkán láthatóak számozások a chartjaimon, aminek elsődleges oka, annak időigénye, mely számomra nem hozza azt a pluszt, amely megéri az energiabefektetést minden egyes chart esetében. 2015 novemberében feltettem egy számozást, egy elvárással egyetemben:


Itt pedig az eredmény látható:


Ritka egy lassú C hullám lehetett, egy ED zárással (vagy egy nagy A hullám lefelé, az idő majd eldönti, jelenleg ezt magas bizonyossággal nem lehet megmondani).