Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday, 13 February 2020

Forró kávé mellől

EUR/HUF: Érzelemmentesség, az egyik legfontosabb dolog a piacokon. Kerülni kell a jól hangzó stroy boardokat, márpedig tetszetős szlogenek mindig népszerűek, mint például az "MNB-nek fáj a gyenge forint". Hallottuk ezt 320-nál, 330-nál és most is halljuk 335-től felfelé, 340 felett is. De az árfolyamot ez nem érdekli. Apropó!  Emlékszik még valaki Gross Dezsőre, művésznevén Rodolfo? Szlogenné vált mondására: "Figyeljék a kezemet, mert csalok!".  Pontosan ez a helyzet, amire az MNB estében is figyelni kell, mit tesz! Semmit, a minimális likvidítás csökkentéstől eltekintve! Nem szeretem a funda/makro oldalt, de emlékeim szerint az első dolog, amit egy Jegybanknak, annak vezetőjének kell tenni egy ilyen esetben a mimimum a szóbeli intervenció. El kell fogadni, a Jegybank nem független, alárendelt a kormányzati gazdaságpolitikának (ennek súlyos gazdasági következményei lehetnek), mely a forint lassú leértékelésében érdekelt és pont. A piacon nem az a fontos, hogy kitaláljuk mi fog történni, hanem az, hogy ne a piac ellen menjünk, hanem vele. Jelen esetben csak arra kell figyelni, hogy mikor történhet irányváltás. 2010 április-május környékén 260 forint ért egy EUR-t, most 340.
Visszatérve a technikai elemzéshez, 2019 áprilisában volt egy forint elemzés, a célár zónát elértük:


USD/HUF: A régi olvasók pedig emlékezhetnek a 2014-es dollár elemzésekre (210-230 környékéről), melynek célárai szépen lassan megvalósultak 230-250-290-316-350 (Link egyhez). A 316 környéki célár egy dupla W alakzat célára, talán ide is becsatoltam pár napja. A 6 éves távolságban, 1-2 forint tévedés, nevezetesen, hogy 313 vagy 320 lesz, szerintem lényegtelen. Kisebb tf-n 313-316-os zóna elérésére számítottam pár napja, lassan megcsípjük, bár az is lehet, hogy amíg ezeket a sorokat írom a piac beteljesíti a jóslatot.

Személy szerint engem a mai napig meglep, hogy mennyire tud működni a TA, még a deviza piacon is, ahol egyébként az elemzési módszertanom alapjai (Elliott) ennyire korlátozottan használható. Sokan kérdeznek privátban a forint árfolyamának további alakulásáról, aminek kapcsán nehéz helyzetben vagyok. Az utolsó hullámok a gyakorlatban bármeddig megnyúlhatnak, de utána éles fordulat következhet be. A forint  egy brutálisan nagy Carry Trade lehetőséget kínál az alacsony kamat miatt, ami azonnal változhat, ha az MNB lép, mert menekülni fognak a kereskedők, befektetők. Vannak célárak, amelyek nehezen elképzelhetőek, bár a mostani szintektől talán nincsenek is olyan messze, mint pár éve voltak, EURHUF: 358 és az extrém 400+, USDHUF esetében pedig a 350-es, az utolsó el nem ért szint 2014-ben tett jóslatból. Vajon miért nem lép az MNB, a cseh jegybank nem tökölt, kamatot emelt, szakmailag járt el, nálunk már a "hívők" azt is vitatják, hogy a gyenge árfolyam baj, márpedig hosszútávon az általános jólét ellen van,  a gazdaság pedig statisztikailag kimutatható módon versenyképesség csökkenést szenved el, mert a vállalatok nincsenek rákényszerülve a változásra, a hatékonyság növelésre, mert az árfolyam megold mindent, valóban?

Mindjárt 8:00 és kezdődik a nap, röviden a többiekről:

EUR/USD: Új low jöhet, talán a korábban jelzett ED utolsó hulláma, egy harmadik komplex hullámmal.

KV: Amíg nincs dollárgyengülés, addig a Commodities ciklus falakba ütközik.

USA index: Érdemes figyelni, jöhet valami délre!

Gold: Esélyes, hogy nincs kész az 5. hullám, szóval irány észak?!