Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday, 12 January 2015

Hideg ellen sapka, sál, nagykabát!

Két éve írtam egy bejegyzést, melyet most szinte változatlan tartalommal ismét közzé teszek. Teszem ezt azért, mert sokan nem olvasták és azért, mert egyetlen egy módszer sem tökéletes, s ezt soha ne felejtsük el! A visszajelzések alapján ugyanakkor segít egy picit jobban megérteni Elliott elméletét és azokat a gondolatokat melyet minden nap közzéteszünk, a hozzáállásunkat a kereskedéshez és az elmélethez.


Sokáig nem értettem miért hangsúlyozza Cimballi, hogy mennyire fontos teljes egészében átlátni Elliott rendszerét, miért fontos a timeframe, a kontextus, a szignál, a momentum. Az értetlenkedésem elsődlegesen nem is arról szólt, hogy miért fontos - számomra hamar egyértelművé vált - hanem arról, hogy miért kell ezt ennyiszer, ilyen mélyen hangsúlyozni. 

Hadd éljek egy szemléletes példával:

Ha az időjárás jelentés március elején figyelmeztet, hogy nagy lehűlés jöhet, akkor természetes, ha az ember rétegesen öltözködve, sapkával, esetleg sállal, meleg kabátban megy el otthonról. Gondolom az átlag olvasó számára teljesen természetes, hogyha nem jön a lehűlés, akkor nem áll július közepén még mindig nagykabátban, izzadságban úszva, türelmetlenül, talán kicsit értetlenkedve, még mindig a lehűlést várva... A piac is ilyen.

Kontextus

Az is egyértelmű számomra, ha valaki az előző példánál maradva, azt hallja márciusban, hogy nem lesz hideg másnap, nem fürdőgatyában megy el otthonról (a long tilalom, nem short nyitást jelent). Aki kereskedésre adja a fejét tisztában kell lennie azzal a keretrendszerrel, azzal a környezettel, amiben mozogni fog, ami alapján meghozza döntéseit, azaz aki Elliott alapján  - kereskedési rendszerébe beépíti a  "Wave Principle"-t - akar kereskedni, azzal szemben minimális elvárás, hogy értse az alapokat. Jó helyen, jól értse az összefüggéseket.

Timeframe

A világ egyes részein szeptemberben indul a monszun időszaka, esős, az ottani időjáráshoz képest hideg időszak (25-30 fok). Ha valaki napozni akar, napos helyre akar utazni, akkor nem ezt az időszakot vagy desztinációt választja utazásának, pihenésének céljául. Ennek ellenére, ha valaki ilyenkor jut el egy számunkra egzotikus helyre munkájából vagy más okból kifolyólag és jut ideje pihenésre, biztos vagyok benne, hogy kihasználja azt a pár óra napsütést, ami két özönvízszerű esőzés között rendelkezésre áll. Lefordítva a piac nyelvére, ez akár a timeframe is lehet, ahol nagy időtávban  nagy eséllyel, abban az "évszakban" esős napok vannak ( tőzsdei értelemben bear piac), de kis timeframen, órákra napsütés (tőzsdén korrekció, vagy kis tf-n bull piac) várható.

Ha már az időjárás példánál vagyok, gyorsan a szignálra és a momentumra is teszek egy utalást, azonban ez   kis kitérő lesz az eredeti mondanivalóm fonalától. Teszem ezt azért, mert talán segít fejben egy kicsit elhelyezni, még ha elég furcsa is az időjárás és a tőzsde összhangjának vizsgálata.

Szignál

Ha azt hallom, hogy dörög az ég, viszek esernyőt, mert nagyon nagy eséllyel esni fog és nagyon kicsi az esélye, hogy megúszom. Ilyenkor többször igazam van, hogy viszek és így jobban járok, mintha arra játszanék, hogy nem, mert problémás mindenhová cipelni.

Momentum

Ha szállingózik a hó és autóval megyek valahová, nem teszek különösebb óvintézkedést. Azonban ha a szállingózás helyett hirtelen nagy mennyiség esik le, beteszek az autóba a többi felszerelés mellé egy hóláncot. Nem mindegy a momentum!

Nekem nem az fontos, hogy merre megy a piac. Nekem az a fontos, hogy mozogjon és a mozgás egy részét, még nem is az egészet(!) nagy eséllyel előre jelezzem. Ha nagy a bekövetkezési valószínűsége annak, hogy óriásit essen a piac egyik pillanatról a másikra, akkor nem nyitok longot (tilos a long), de ha a veszély elmúlik, mert a piac mást mutat, akkor örömmel megteszem. Legyen szó, akár bear piacról is, igaz nem maradok benne hosszú távon. 

Sokan, főleg a kezdők nagy része a tőzsdében a könnyű pénzkereset lehetőségét látják, azt is gondolják, hogy 50%-50% a nyerés, illetve a vesztés lehetősége, pedig nem! Minden ügylet után a bróker cég díjat számol fel, ami miatt a mérleg a veszteség irányába billen, Magyarországon a magas díjak miatt sokkal inkább, mint nyugaton.

Sokszor elmondtam, hogy semmi sem biztos, a piac mindig két irányba mehet, erre mindig készülni kell, senki sem tévedhetetlen és a biztosat a piac fogja megmutatni! Nem kell mindig kereskedni, csak akkor, amikor kedvező lehetőség kínálkozik! Minden rendszernek van előnye és van hátránya, mielőtt valaki használni kezdené meg kell ismerni ezeket. 

A piacra lépéskor legalább a következő döntéseket kell meghozni:
  • Milyen piacra lépsz be?
  • Mikor lépsz be, mi alapján teszed, mi a belépésre a jelzésed?
  • Mikor, milyen események beállása esetén szűnik meg az ok, amiért beszálltál, hol törik a verziód?
  • Hol van a stop szinted és miért ott?
  • Mekkora összeggel lépsz be és mennyit kockáztatsz?
  • Mi a kockázat/ hozam arányod?
  • Mi a várható célárad?
  • Mikor és miért szállsz ki?
Ha ezekkel nem vagy tisztában, akkor esetenként lehetsz nyereséges, de összességében veszteséget fogsz elkönyvelni, felőrlőd a kereskedési tőkéd.

Döntsd el követő leszel vagy saját kereskedési, elemzési rendszert építesz!

Sok kezdő görcsösen keresi a Szent Grált, egyik elemzőtől mennek a másikig. Mindenkinek vannak jó és rossz pillanatai. Amikor azt látják, hogy az elemző folyamatosan eltalálja a piacot elkezdenek hinni a tévedhetetlenségében és nagy összeggel, esetleg teljes tőkével mennek az elemző után, és ez az a helyzet, amikor az elemzőnek nem jön össze a következő elemzése... Azt hiszem Andrej Kosztolanytól származik a következő gondolat: Ha a tőzsdére mész egy dolog biztos, veszteséget fogsz elérni! Milyen rémísztő, pedig a lényeg annyi, hogy ez kevesebb legyen, mint a termelt nyereséged. A tőzsdén kettő az nem egy meg egy, hanem három mínusz egy! Nagyon fontos a money management!!!!

Számtalan esetet tudok felhozni, amikor a piacok egymás ellen mozogtak, ha almával kereskedem, nem a dinnye árát nézem... Felőlem erősödhet a forint, az OTP meg eshet, ha ezt mutatja a piac, akkor ezt gondolom.

Amikor azt írom le, hogy "tilos a long", akkor azt azért teszem, mert látok valami olyat a grafikonon, ami veszélyes lehet. Amíg az ott van és nem látom, hogy megszűnt, inkább távol maradok.

Tipikus példája ennek 2011. augusztusa, amikor szintén írtam, hogy "tilos a long" miközben a  másnapra szóló elemzésben emelkedést jósoltam (!). Veszélyt láttam, ami akkor, ellentétben a januári történésekkel be is következett. Azt hiszem, akik akkor ott voltak máig emlékeznek rá és értik miért írtam, amit írtam, továbbá milyen következménye lehet egy rossz szituációban nyitott longnak. 2.000 pont mínusz a határidőben rövid idő alatt.

Ha azt írom tilos a long, akkor az nem shortba lépésre felszólítás teljes tőkével, stop nélkül, szvsz. Itt mindenki saját maga dönt belépésről, kilépésről, a saját kockázattűrő képessége szerint. Senkinek a fejéhez nem tartunk fegyvert, hogy lépjen poziba, Írtam, írom, hogy itt is mindig tanulunk, segítjük egymást, gondolkodunk, ismerkedünk Elliott elméletével és megpróbáljuk élesben bemutatni azt, közben kicsit és nagyot hibázva, néha nagy sikereket elérve a szélesebb publikum előtt.

Figyelj oda! Ne azt olvasd ki az elemzésekből, ami számodra kedvező, ami megerősít, hanem ami valóban le van írva, figyelj a veszélyre, mert ha jó menedzseled magad és a pozíciód, akkor el tudod kerülni, vagy saját hasznodra fordítani!

USD/HUF - chart frissítés

A 4H-n megindult mozgás impulzusnak tűnik, a lefelé jövetel nem törte határozottan a csatornát, ráadásul megrajzolásánál egy spike is volt, ha nem számolok vele, akkor nincs minimális alászúrás sem. Ránézésre 5 hullámnak látszik, azonban kisebb tf-n már árnyaltabb a kép (dZZ-t vagy ékkel zárodó ZZ-t is bele lehet látni). A legnagyobb eséllyel a felfelét egy b hullámnak gondolom és a nagy fordulat vs. oldalazás korábban említett változata közül most az oldalazásnak, sávozásnak adom a legnagyobb esélyt. Ha B akkor esélyes, hogy a korrekció exp. flat lesz, azaz új high jön hamarosan. A záró ED verziót sem dobtam el még, de kereskedési szempontból nekem mindkettő nagyjából ugyanazt jelenti: "Sit on my hand", nincs hedge! Short jel nincs!