Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 31 May 2018

USD/HUF - Meglepetés? Nem.

Az elmúlt közel 100 nap legnagyobb mozgását hozta tegnap a kereszt. Önmagában ez óriási meglepetés is lehetne, mivel egy 30 napja erős trendben mozgó piaccal szemben történt meg, ugyanakkor ebben semmi meglepő nincs. A charton napok óta ott volt a lehetősége a lefordulásnak, egy Ending Diagonal utolsó hullámának túlcsordulása, egy vételi klimax, egy megnyúlt hullám célárzónája, szóval a veszély lehetősége jó előre látszott, ezt folyamatosan jeleztem is. Ahogy tegnap (Megjegyzés - link) írtam Zoli kérdésére egy 274 alatti zárás erős fordulós jelzést hozhat, ez megtörtént. A jelenlegi helyzetben nem jelenthetjük ki 100%-osan, hogy megindult a korrekció (ED 4. hulláma gyakran éles, meredek) és nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy ED 5. vagy 3. hullám fejeződött-e be (az okokról a végén). Mindezek ellenére a korrekció megindulása mellett teszem le a voksom, mivel:

- a várt túlhúzás, majd lefordulás a várakozás szerint megvalósult (throw over)
- óriási vételi klimax alakult ki naposon
- a hetes ellenállás törése még nem történt meg, továbbra sem hiszem, hogy átszáguld rajta a piac (többségében nem szokott)
-  Bearish Engulfing gyertyaalakzat, melynek 79% a fordulós valószínűsége

Deviza piacon forgalmi adatokra vonatkozó megerősítését az alakzatnak nem tudom megtenni, részvénypiacokon ebből a szempontból előnyösebb a helyzet. Természetesen egy kisebb high-t (ed 5.) nem tudok kizárni, ezért egy folytatódó esés, 272,7 majd 270 törése adna jó megerősítést.

Ma elképzelhető a délelőtt, kora délután folyamán, m15 alapján egy 276,5 körüli zónába való felhúzás (itt a zóna szélesebb, mint amiről beszélni szoktam!). Sokan vártak egy kedvező beszállási lehetőséget és most meg fogják ragadni az alkalmat, de ha valóban kész az ED, akkor 5-10 nap alatt le fogunk érkezni az alakzat aljára, azaz 262,4-hez!!! Short jelzés nincs a charton, ahhoz egy alacsonyabb tető kialakulását érdemes megvárni (2. hullám), mert amennyiben ez még csak ED 3. hullám volt, akkor az 5. kiviszi a stopokat, majd élesen lefordul a piac, felbosszantva a kereskedőt. 

Az USDHUF emelkedés belső szerkezete nehezen vizsgálható, ED esetében egy dZZ is ki szokott alakulni valamely hullámban, ez okozza  a bizonytalanságot a teljessé nyilvánítás tekintetében, illetve a megnyúlás 279,5 körüli számolt értéke (zónákban gondolkodunk, a tető teljesen elfogadható szinten), minden más ezzel szemben arra utal, hogy kész a szerkezet.