Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 10 April 2018

USD/HUF

Lement a választás, sokak számára meglepő eredményt hozott. Kőkemény hír, a charton azonban csak kis rezdülés volt tapasztalható. Folytatás jöhet még négy évig. A 2/3 elvesztése után sem volt különösebb piaci reakció, az elemzők azt mondták ezért most sem várható. 
A chart ezt részben alátámasztja, azért csak részben, mert véleményem szerint, hamarosan (nyár, nyár vége) komolyabb mozgás indulhat meg a keresztben.  Tanulságos a chart, hetek óta tartó oldalazó mozgás látható, érdemi és tartós irány nélkül. Ha nem is tudjuk pontosan mi ez, jogos a feltételezés, hogy valamiféle korrekció, hiszen Elliott-i értelemben az oldalazás is korrekció. A napos charton jelöltem egy zöld téglalapot, mely szerintem jó eséllyel egy flat hullám A-B-C szerkezetben, egy ZZ után, amit továbbra is B hullámnak gondolok. Jó eséllyel a jelzett (narancsos) téglalapban fog közlekedni a következő időszakban a kereszt, ami a dupla ZZ (legalábbis erre gondolok) második ZZ-je lehet. Természetesen az inverted flat lehetősége sincs kizárva, akkor valamilyen oknál fogra egy rendkívül gyors esésnek leszünk majd szemtanúi.
Az elemzésben sok a feltételezés mivel a belső szerkezetek napos tf alatt már nem mutatnak tiszta képet. Tapasztalatból tudom, tudjuk, hogy a B hullámok a legkiszámíthatatlanabb hullámok, lehetnek gyorsak, lehetnek gyötrően hosszúak, nehéz velük szemben elvárást megfogalmazni, célárazni.

USD/HUF napos chart:


Azt gondolom, hogy az 5 hullám lefutása után nagyon érdemes lesz figyelni a felfelé körre, mivel a TA és a funda egy irányba fog mutatni. A TA-t nem kell megmagyaráznom, a fundamentális utalást gondolom igen, tudjátok, hogy nem szeretem,  mert nem jó a találati aránya, ugyanakkor nem tudok elmenni amellett, hogy amikor a két elemzés egy irányba mutat, akkor jelentős változások vannak a charton. Az MNB és talán az egész kormányzat leegyszerűsített gazdaságpolitikája a forint gyengítésére épít, a devizahitelesek forint hitelbe való beültetése pedig a kamatemelés szükséges mértékére hat kedvezőtlenül (amennyiben a reálkamatok emelkedése megkezdődik), szóval a politikai kényszer (kamatkockázat csökkentése, forinthitel bedőlés elkerülése, illetve a szűk látókör, a politika érdek) várhatóan felülírhatja a hosszútávú és célszerű intézkedéseket és a forint gyengítésének irányába viheti a gazdaságpolitikai intézkedéseket (múlt évezredi, elavult gondolkodásmód - kvázi betanított munkásország). Évek óta hatalmas konjunktúra van a világgazdaságba, ami rövid időn belül (sokak szerint egy újabb lufi) megállhat, a magyar gazdaság mozgatórugója az EU támogatás, a jelenlegi ciklus támogatási összegének jelentős része lehívásra került, illetve a hírek szerint komoly összegek visszafizetése válik szükségessé, ennek eredőjeként az országba befolyó deviza, azaz az eladási oldal csökkenni fog, ez pedig a forint gyengüléséhez vezethet. Természetesen tudom, hogy nem értek a fundamentalista elemzéshez, TA-sként tudom, hogy nem tudok minden tényezőt figyelembe venni, nincs meg a megfelelő informáltsági szintem sem egy tökéletes elemzéshez, de nagyon gyanús, hogy a felsorolt és komoly súllyal rendelkező fenti tételek, a TA-s kép mellett jelentős forintgyengüléshez, ezáltal a megtakarítások reálértékének csökkenéséhez vezet majd, ugyanakkor egy megfelelő időben meghozott döntés sikeres befektetést eredményezhet, mint 2014 nyarán (link).