Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday, 19 December 2011

Mai nap tanulsága

A mai nap reggeli mozgásából eszembe jutott egy szabály, amit az amatőrök általában nem, a profik talán mindig betartanak.

A kereskedés első és utolsó 15 percében általában már nem kereskednek. Nyitásban azért fontos ez, hogy lássuk merre megy a piac, milyen a hangulat, zárásban pedig azért, mert a nyitáshoz hasonlóan elmehet a piac. Ez  pénteken záró árban és ma nyitóban is nagyon igaz volt, a piac nem azt a mozgást írta le egyik nap sem, amit előtte, vagy utána hozott.

OTP - várakozás keddtől

Lassan meg kellene próbálnom egy videó bejegyzés készítését, mert sokkal egyszerűbb a kép alapján elmondani mindazt, ami a jelenlegi helyzetről a fejemben van, mint körülírni, amit a képen egyszerűen meg tudnék mutatni, talán érthetőbb is lenne, igaz eddig senki sem panaszkodott, hogy elvesztette a fonalat...

A fejembe a ZZ verzió mozog jelenleg, azaz az intermediate (C) hullám exp. ED verziója (nagy eséllyel a végén, azaz 5. hullámban egy dZZ). Nem okozott gondot a nap eleji alacsony nyitás - hacsak abban nem, hogy kevés longot mertem nyitni a fordulat után - de ezt most nem fejteném ki, nálam ezen a tf-n belefért nyitásban a 3.180. (tapasztalat, nem Elliott!!!)

A piros alt számozás szerintem megbukott, a jelzett korrekciónak vége, újabb ötös tart felfelé. A mai mélypontról 5 hullámban emelkedett felfelé a piac. Az 5' ábrán lehet nem jó a jelölés és a (iii) csúcs eggyel feljebb van exp. flat b helyén, de azt hiszem ez most nem számít. Ezután jött a korrekció, mely a napközben jelzett célár felső szintjét kapta el, azaz 3.280-at. Erről a szintről elindult felfelé a piac és az eddig adatok szerint C/c-w/5/1-et csinája. C/c-w végét 3.450-re várom, legalább. Erre tennék most nagyobb eséllyel, illetve a dupla zigzag verzióra, mivel a kép jelenleg azt mutatja, hogy nem érünk el, egyetlenegy olyan zónát, mely "szép"  képet hozna.

Nem szűkölködik a piac, van néhány másik verzió is. Ami miatt ezt támogatom az elsősorban a nagy kép alapján gondolt és várt első számú verzió.

Az első szint, amit elfogadnék zárásnak 3.650 körüli zóna, de erről fogok még a héten beszélni, elméletben még a ZZ verzióba is belefér, de akkor nagy megugrásnak kellene lennie C/c/5 3. vagy 5. alhullámában. Vagy jelenleg csak C/c/1 alhullámában vagyunk...

Szerintem a sok hullámszintnél sokkal jobban érdekel mindenkit a mozgás, mi jöhet. Berajzoltam egy mozgást az ábrába, ahol csak az irányokat mutatja a mozgás, szintet, árat, csak a célzóna.

OTP 5' chart:

Érdemes figyelni arra, hogy 5. hullámban valahol ék formáció kezdődik, mert, akkor várhatóan az lesz az emelkedés utolsó hulláma. (azaz pl.: C/c/5) A héten egyre inkább hatalmába kerít az az érzés, hogy itt van valahol a vég, ráadásul jövő kedd egy ideális végár nap lehetne.... Azt nem tudom, hogy a többi piac, mikor megy hasonló fordulós alakzatra, nagyon nem térhetnek el időben egymástól.

OTP órás chart:Ha kész a ZZ, el tudok képzelni egy olyan X-et, ami vagy nagyon mély retracere megy 3 hullámban, amennyiben dZZ lesz a C záróhulláma. Kicsi tf-n dolgozom, itt nagyobb a hibázás lehetősége és gyorsan változik a piac képe, legyetek óvatosak! A jelölések óráson 1-2-3 is lehetne, de arra kisebb esélyt adok most, mert egyszerűen nem tetszik.

Remélem világos voltam, ha nem érthető valami kérdezzetek, igyekszem válaszolni! Ha valakinek nem tettem meg, kérem jelezze a megjegyzésekben!

OTP várakozás 51. hét II.rész

Az elemzés vasárnap délután készült, a benne foglaltak az akkori információkat tartalmazza, ezért lehetséges, hogy a blogra való kikerüléskor már felülírta azt a piac!

Az alternatívák az órás grafikonon is megmaradnak. A kék verzió szerint Ending Diagonál lesz a C záróalakzat, a piros szerint egy impulse 5-ös szerkezet.

OTP órás chart:Pénteken nap közben az 5' chartot használtam, melyen a gyors emelkedés jól követhető. Egyértelműen látszik, hogy felfelé jött egy impulse, majd utána korrekcióba esett a piac. A kérdés kész e a korrekció vagy sem, amit láttunk eddig az egy (a) hullám volt, mely 3 alhullámból állt, vagy a teljes korrekció.

Ha megnézzük az órás ábrát látható, hogy a mostani emelkedés meredekebb volt, mint az ezt megelőző szakaszban, az ottani korrekció mértéke pedig időben és térben alacsony volt. Ezt a szintet időben és térben a mostani korrekció már elérte, azaz jöhet újabb emelkedés 5 hullámban.
Az 5' ábrán jelölt (i) hullámok (mostani emelkedés legelső és (c) utáni hulláma) egymáshoz viszonyított aránya 162%. Ami azért lényeges, mert az emelkedésben a második 5 hullámtól pont ekkora mértékkel várok nagyobbat, akkor is ha ZZ, akkor is, ha 3. hullám. 

OTP 5' chart:A lehetőségek:

Ha igaz, hogy megvolt a korrekció, akkor gyors emelkedés jöhet, célzóna 3650-3750 magassága. Ez a verzió összhangban van az ED verzióval, de akár azzal is, hogy "csak" a 3. hullámban vagyunk. 

Ha még nem teljesítettük a korrekciót, akkor amiatt, mert (a) három hullámból állt, azt várom, hogy (b) elérje és meghaladja (a) hullám kiindulási szintjét, a várt célárak 3.300 környéke, vagy 3.325, extrém esetben 3.360. Ahonnan 5 hullámban lefordul és visszamegy a korábbi célzónához 3.140-3.160 környékére. Ez a mozgás lassú lesz, de a megszokotthoz képest mégis gyors 1-2 nap alatt befejezi.

Várható mozgás ED vs C/3 hullám:

Ha 3. hullámban vagyunk, akkor a korrekció térben és időben kisebb lesz, mint általában. Az emelkedés meredeksége pedig nagyobb, amit már  most elértünk hiszen élesebb a felfelé menet, mint a 11.25-től indult emelkedésnek, a korrekció időben nagyjából megfeleltethető egymásnak, azaz a szerkezet készen áll a további emelkedésre.  A trendcsatorna alján van a piac, innen elrugaszkodás fog történni. (láthattuk a záróárat is pénteken- ráadásul ez a záróár FIBO 423% az ábrán jelölt subminuette i hullámnak - feltéve, hogy igaz a jelölés) Ha az, akkor a subminuette 4. hullám 3240-3230 szintekig jöhet le, alacsony flat korrekcióban, majd jöhet a további emelkedés, várhatóan ismét magas Fibo szinteket elérve. Ne felejtsük, ha C/3/3/3-ban vagyunk, akkor ez a teljes szerkezet legerősebb, legmeredekebb hulláma! A harmadik hullám vége az OTP esetében és órás verzión számolva 3650 környéke.

Ha 5. hullámban vagyunk a C ED verzióban, akkor felfelé 5-3-5 formációban egy ZZ jöhet. ZZ  a hullámának 5 alhulláma megvolt, feltételezem, hogy b 3 alhulláma is és jöhet újból 5 hullám felfelé. ZZ belső arányok c=100%-a a hullámnak, vagy 162%. Az első verzió nagyon kevés, mert 3.450 alá mutat, ebben az esetben dupla ZZ-vel fogunk tudni eljutni a magasabb tf-n jelzett zónáig, amikor is a célár is magasabban lehet, mint 3650.
Abban az esetben, ha 162%-ra megy, akkor már az említett célzónánál vagyunk 3.650-nél.

Elképzelések törése:

5' grafikonon 3.200 alá zárás törli azt a lehetőséget, hogy kész a korrekció, azaz várható, hogy meglátogatjuk a 3.140-3.160 környéki zónát.
3.380 fölé zárás törli az alt verziót, mely szerint korrekcióban vagyunk még mindig, várhatóan 3.200 alá már nem fog menni a piac a célzóna elérése előtt.

Szeptember óta decemberre várom a csúcsot, véleményem szerint 5. hullámban vagyunk, egy olyan ritka formációban, aminek a megerősítésére a legkevesebb információval rendelkezünk, (pl MACD hist, forgalom). 
Okozhat még meglepetést a kiszúrás, azaz egy magasabb szintre (pl: c=261% a) történő felmenet, de nagyon a végén vagyunk a nagy, intermediate szintű korrekciónak. Mindenféle woodoo varázslatot alkalmazva 12.27-re tettem a csúcsot, de látni kell, hogy ez pár nap közelítéssel, egyfajta figyelemfelhívás csak, hogy mikor érdemes nagyon figyelni. A karácsony miatt lassulhat a piacmozgása, akár át is csúszhat januárra a csúcs, főleg, ha nem 5. hanem csak 3. hullámban vagyunk.

Erősíti az ED elképzelésem, hogy a belső arányok eddig tökéletesen hozták az ék belső arányait. Az OTP esetében ritka, hogy egy első hullám nem a papírra jellemző 61,8%-on forduljon, hanem tovább menjen 78,6%-ra, ha ezt látom a papírnál gyanakodni kezdek. Mert 61,8% négyzetgyöke 78,6%, a háromszögben  A-C vagy B-D, jelen esetben 1-3 vagy 2-5 hullám között tudjuk, hogy 61,8%-os arány áll fent legalább egyik esetben, ez pedig akkor lehetséges, ha az említett 78,6%-os retrace-re megy vissza a piac, kétszer.
(ez most lehet bonyolult, a lényeg 78,6%-nál gyanakodni kell az ékre, hsz-re)

OTP várakozás - 51. héttől I. rész

A héten megjött a várt emelkedést. Hetes ábrán is egy szép fehér (zöld) gyertya, megvan a mélypont, melyről elrugaszkodott. Az ábra további emelkedésre utal. A várakozásokon hetes alapján nem változtatok, nagy esélye van a képen jelzett zónának. A célzónához a Fibo time alapján nagyjából 2 hétre van szükség. (az időbecslés továbbra is nehezebb, mint a célár előrevetítése!, akár a tetőt a héten el is érhetjük)

OTP hetes chart:Az emelkedés napos alapján is szépen látszik.Jól mutatja a grafikon, hogy van még tér felfelé, azonban azt, hogy ezt milyen formában éri el nehéz megmondani. Mindjárt adódik két alternatíva is. A kék számozás szerint egy exp. ED lesz intermediate C hullám, ebben az esetben a célár a piros négyzet. Ha a piros számozást nézem, akkor bizony jöhet egy nagyobb meglepetés, mert magasabbra is elérhet a C vége. (Figyelem a piros számozásnak nem a piros téglalap a célterülete!)

OTP napos chart: