Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 8 July 2012

OTP - várakozás

Korábban vázoltam a két bull irányba menő scennáriót, ahol legalábbis a nagy esés nem következik be, mint ahogy azt sokan várják. A korábbi ábrát használva hetes szinten bemutatom, azt a lehetőséget, ha a most kisebb eséllyel futó szcennárió lép életbe és azonnali gyors esés következik be. Véleményem szerint az első célzóna átlépése ebben a verzióban bekövetkezik, azért a felrajzolt bear verzió, nem a legerősebb. Amennyiben esés következik be a jelölt - 2.000 alatti- szintre esik be a papír árfolyama.

OTP hetes ábra:



Az RSI hetes szinten tökéletesen a semleges zónában tartózkodik, az indikátor nem segít, hogy nagyobb tf-n megtudjuk hol tart a piac.

OTP hetes RSI:


Elővetettem a korábban általam sűrűn használt stochastic indikátort. Nincs olyan kialakult elmélete, mint amit Cimballi kidolgozott az RSI vonatkozásában. Megbízhatósága ezért alacsony. A grafikon alapján nagy esésre nem számítok, talán egy kisebb belefér, de utána erősödés irányába mutat. Ha már itt tartunk, akkor nézzük meg, hogy vadász által használt MACD mit mond. Nekem semmit, nulla köröl van, semlegesnek tűnik, mint az RSI, illetve valamilyen fokú esésre utal, de ehhez szükséges a zero vonal erőteljesebb átlépése, szvsz.

OTP hetes Stochastic és MACD :


Ha megnézem a gyertya alakzatokat, akkor nekem az sem mutat lényeges esést, egyenlőre a kis testű gyertyák a bizonytalanságra utalnak, ami gyakorlatilag a fentiekben is látszik, nincs új adat.

OTP hetes, gyertyák:

Összefoglalva, hetes szinten teljes a bizonytalanság az irányt illetően, semleges a piac.

Nézzük napos szinten, mutat-e valamit a piac?

Az RSI szerint a piac a semleges zónában van.  Június közepe táján átvitte a bear ellenállás zónáját, ami bull irányba mutatna, de ez nem volt tartós, 3-4 gyertya hosszáig tudott csak felette maradni, ami kevés a bull trend megfogalmazásához, érdekes emellett, hogy utána a piacot a bull támasz fogta meg és MA9-n csinált egy gyönyörű horgot, melyből emelkedés is lett. Napos alapján inkább bull irányba hajlok. Figyelem a következő low kialakulását, mert esélyes MA9 felett egy horog, melyből emelkedés indulhat, ha átviszi, akkor negatívba fordulhat a piac képe naposon is. Stochastic és MACD esetét nem vizsgálom, érdekes lehet egy ZLR kialakulása, de idő kell még hozzá.

OTP napos chart:

Nézzük az órás képet. Egyenlőre a lefelé menet korrekciónak tűnik, mintha egy ZZ csatornában mozogna a piac. A trendcsatorna óráson nem egyértelmű, ezért csak óvatosan kezelem. RSI-t érdemes lesz figyelni az első 2-3 órában, mert, ha megfordul, akkor erős negatív jelzése lehet.

OTP órás chart:


Megnéztem kisebb tf-n, a 10'-esen nem tudom egyértelműen számozni a lefelé kört, azonban minden scennárió szerint ezen a tf-n esés következik, ha nem lett volna  a hétvége, akkor biztos is lennék benne, azonban a szentiment a hétvégén ezen a tf-n változhatott annyit, hogy ne legyen igazam. 
RSI alapján is azt mondom esés jön, nagy eséllyel új low-ra megy a papír. Célár 3.480 (elsődleges) és nyitás lefelé réssel a várakozásom. De ezen a szinten ez hordoz magába kockázatot, mint írtam.
A piac mozgása lefelé eddig korrekcióra utal, erős déli irány kell ahhoz, hogy ezt felülírja.

OTP 10' chart:


Egy kérdés, ami a nagy képen és az exp. LD verzióban foglalkoztat. A 2007-2008-as esés is egy furcsa LD-vel indult, így nem szabad kizárni ennek lehetőségét, ami a scennárió lehetőségét csökkenti, hogy minden   ilyen esetben van egy dZZ is a hullámok között, eddig ezt nem találtam meg. Vajon miért, nincs még készen, vagy valóban nem LD jön lefelé, vagy mivel a számozás  nem egyértelmű 5-3-5-3-5-ös szerkezettel van dolgunk?

5' chartot megnézve további lehetőségek merülnek fel, sajnos eltelt 2 nap, így nagyobb következtetést nem vonok le. A belső arányok és csatornák alapján akár kész is lehet a lefelé kör.

OTP 5' chart:


Egy dolgot tudok elmondani a jelenlegi helyzetről, nincs elég és megfelelő adat, ahhoz, hogy következtetést vonjunk le a piac jövőbeni alakulásáról. Nem kell meglepődni, van ilyen helyzet. Le kell ülni és várni, hogy a piac irányt mutasson. Ez lehet,  hogy pár órán belül megtörténik, de lehet, hogy napok kérdése.