Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 8 February 2014

DAX

Frissítem a hetes chartot. A felrajzolt ék állhat, fordulat elindulhatott, de erről teljes bizonyossággal beszélni nem lehet, megerősítés semmilyen formában nem ékezett ezen a tf-n, marad a feltételezés. A következő LH után lehet komolyabb véleményt mondani.

DAX hetes chart:



Államadósság - Teljes kapituláció

Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy az MNYP vagyon elvételét és a nyugdíjcélú megtakarítások költségvetésbe csatornázát is figyelembe véve, hogyan alakul az államadósság. 
Az állami nyugdíj ígérete, az MNYP vagyon elvétele, gazdasági értelemben hitelfelvétel volt az állam részéről, melynek visszafizetésére az egykori magánnyugdíj-pénztári tagok nyugdíjba vonulásakor kerül sor. Elkészítettem a grafikont, az AKK honlapján található adatokból, melyhez hozzátettem azt a havi 30 Mrd forintot, melyet az emberek a központi költségvetésbe fizetnek be havonta, illetve az államosított 3.000 Mrd forintot. Az adatok meglepőek. (2011 májusára tettem be a 3.000 Mrd államosítását, ami azonnal emelte az adósságot, az ábra hozzávetőleges, a hivatalos adatokra épül, a 30 Mrd befizetéssel fixen számoltam, de nyilván a foglalkoztatás csúcsával tovább nőtt, magasabb lehet, ha hiszünk a médiának).


Igen, 27.000 Mrd forint, figyelembe véve, hogy harcot indítottunk az államadósság ellen csúfos a kudarc, felér egy kapitulációval! Unokáink is nyögni fogják!

Bux - Az esés elkezdődött?

5.000 pont esést ígért a grafikon, 2.000 pont esés be is következett. 2014 január elején, amikor megírtam a Bux 2014-es várakozásaim még tombolt a bika, azóta nagy fordulat következett, az elmúlt pár hét mozgása után tovább erősödött bennem a gondolat, hogy a várakozásaim teljesülni fognak.

Sokan nem szeretik Elliott elméletét, sok negatív dolgot mondanak róla, anélkül, hogy tudnák miről van szó, vagy elmélyültek volna benne, ez mindenkinek szíve joga, én szeretem. A kereskedési eszköztár egyik elemeként jó szolgálatot tesz, ha másért nem, azért mert felhívja a figyelmem az ilyen szituációkra, szerintem érdemes mindenkinek elmélyedni benne, íme 2.000 pont esés, szerintem ez már elég érv mellette.

A 2014. évre szóló elemzés: Öveket becsatolni! - Bux 2014 várakozás

Eltelt egy hónap, hetesen sok új gyertya keletkezett január elejéhez képest.

A következő ábra a december végi állapotokat mutatja:

Bux heti chart:


A mozgást folyamatosan követtem, íme a jelenlegi állapot (megjegyzések dátummal az ábrában):

Bux heti chart:


Jogosan adódik a kérdés, biztosan láttuk-e a fordulatot? A válaszom nem, azonban az esélye egyre kisebb, a következő lower high után fogjuk tudni nagyobb bizonyossággal kijelenteni, hogy igen.

Az esés intenzív volt, jött egy kis pánik is a piacokra, a forint is megszenvedte, hogy a világ egyik legnagyobb kockázatokkal rendelkező, gyenge lábakon álló gazdaságát tudhatjuk sajátunknak. Ez figyelmeztetés volt, ha valóban pánik lesz a világban, a forintot, a buxot nagyon meg fogják ütni. Elemzőként számomra az esés intenzitása azt jelenti, hogy nem tudom nagy bizonyossággal az esés szerkezetét megállapítani, ami a kisebb tf-n bekövetkező mozgások előrejelzéséhez szükséges. Ideális lenne innen egy nagyobb korrekció északra, akár 1.000 pontot meghaladóan, de ezt szakmai tényekkel nem tudom alátámasztani. A következő esés nagyságának megbecsléséhez is csak a korábbi évek tapasztalata alapján tudom feltételezni, hogy 3.200 pont lehet, az esés feltételezhetően 2-3 hétig fog tartani, a forint pedig új csúcsokat fog dönteni a dollárral, az euroval és a frankkal szemben.