Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 16 December 2011

Elliott hullámelmélete

A héten aktívabb voltam a szokásosnál és a tegnap említett rossz élmények mellett jók is értek. Többen érdeklődtek, hogy hol lehet megismerkedni az alapokkal, megérteni azt, amit a blogon írok, vagy a megjegyzésekben írnak az aktív blogtagok.

Magyarul az alapokat ismereteim szerintem legjobban Cimballi blogjának Tudásbázis aloldalán lehet megtalálni. Link.  Első körben a következő cikkeket érdemes feldolgozni, a fenti linken található anyagból:

Dow-ból brokkoli - Alapok I. -  az elmélet alapjai, a 3 fő alapszabály
Többször így mint másképp Alapok II.-  az elméletről mélyebben

Ha valaki ennél többet szeretne és már nem elég neki Cimballi remek magyar összefoglalása, ingyenesen - bár regisztrációhoz kötve - az alábbi linken elérhető a Prechter által írt "alapkönyv". A könyv természetesen angol nyelvű, ezért csak azoknak tudom ajánlani, akik értenek angolul. Sajnos a könyv magyar nyelven nem elérhető. Magyar nyelvű irodalom kizárólag -Cimballinak köszönhetően -  a fenti Tudásbázisban található tudomásom szerint. Az angol könyv elérhetősége:  Link

Ajánlottam már magyar és angol nyelven szakirodalmat, jöjjön a gyakorlat. Ha valaki sikeresen átrágta magát az elméleten javaslom tanulmányozni Dan blogját, ahol angol nyelven, bárki számára elérhető folyamatos elemzése az amerikai piacról. Link

...és természetesen olvassa a blogot és ha szükséges kérdezzen.  Remélem, ahogy eddig is az aktív tagok segítenek, ha épp nem vagyok gép előtt.

OTP - gyors 2



CET: 15:15


CET: 15:18

ez lesz az...


OTP - gyors

Akkor teszem a friss ábrát. Éreztem a problémát, furcsa volt a kép.


Tanulság:

A 4. hullámot általában a rajzon hagyott korrekciós csatorna teteje fogja, a trendcsatornából ua. kilép egy kis időre. Nagyon gyakran - még a profik is - hajlamosak összekeverni a 3. hullám negyedik alhullámát a 4. hullámmal. Ez az, amire utaltam a reggeli bejegyzésben és ami miatt kétségeim voltak, furcsa volt a korrekciós csatorna alja fogta meg az esést.

Most szépen várnék egy lecsorgást a kék négyzethez, ennek nagy az esélye.  Első körben 3200-3210 lehet a támasz, onnan jöhet egy kis emelkedés, majd további esés. A korrekció ebben a fázisában pontos árakat nehéz adni, lássuk mit mutat a kép és akkor módosítok.

CET 10:24




CET 11:36 OTP hsz 1'


 ugyanez 5'


CET 12:30


A hírre még időben is jó lett a "korábbi" célzóna, Elliott tudta előre :o)

CET 13:14

E szerint 3 hullámban emelkedés jön


OTP - 5'

Nem vagyok 100%-ig biztos a következő ábra számozásában. A két bekarikázott szakasz értelmezése okoz egy kis gondot. Sokszor zavaró szokott lenni, hogy a 3/4-et 4. hullámnak értelmezzük. Most is ez a dillemmám. A korrekciós trendcsatorna teteje fogta az esést, ami negyedik hullámra igaz. Ezért nagyon fontos, hogy a reggeli emelkedés (ha azzal indítunk és nem még egy hullámban esés) milyen belső szerkezetben fog megtörténni, azaz 5 vagy 3 hullám, illetve utána mi lesz a folytatás. Gép előtt leszek, ezért a verziók kizárását időben fogom jelezni. Első körben azt gondoltam, hogy nem lehet a felső karikában látható emelkedés exp. flat, de most úgy látom, hogy igen, pont az utolsó értéknél 162%-nál áll, érdekes. Emiatt jelenleg 3 életszerű verzió kevereg a fejemben. 

OTP 5' chart:


Órás ábrát szemlélve egyszerűbb a kép, végre megjött a már nagyon várt impulse hullám felfelé, remélem ez javított a kedélyeken. Az emelkedés meredekebb volt, mint a korábbi 11.25-ei emelkedés, azaz vagy ZZ megy felfelé vagy 3. hullámban vagyunk. Órás alapján számítani lehet korrekcióra, de a mély korrekcióknak most kisebb esélyét látom (ettől még lehet).

OTP órás chart:


Napközben jelzem, illetve dobok fel ábrákat a helyzetről, annak változásáról.