Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 28 November 2013

Több bejegyzést is tettem ma, nézzétek végig!

OTP - Portfolio videó

Tegnap a portfólió feltett egy videót az OTP-ről (itt elérhető: Link). Leírtam a kockázatokat a bejegyzésekben, csatolom:

"Távol álljon tőlem, hogy a technikai elemzést megkifogásoljam, szeretném ugyanakkor a chartról technikai szemmel a másik oldalt, a longosokat veszélyeztető szituációra felhívni a figyelmet.

Tapasztalatom szerint ekkora időtávon 4,5 év (2009 eleje - 2013 vége) heti charton érdemes a logaritmikus skálát használni a trendvonalak meghatározásánál. Ebben az esetben az OTP árfolyama már a trendvonal alatt van, a hó eleji megugrás ugyan a trendvonal fölé tudta vinni a papírt, de nem tudott felette maradni, ez ezen a timeframe-n, illetve a fordulós hetes gyertya alakzatot is figyelembe véve, inkább a short irányába mutat. Amennyiben a 2012.07.27-nél lévő csúcsból húzzuk meg a trendvonalat, akkor a felszúrás épp a trendvonal alját érintette meg, majd lefordult. (Jeffrey Kennedy módszere alapján lehetséges innen indítani a trendvonalat, szemben a hagyományos TA értelmezéssel)

A nagyobb timeframeken (havi, heti) a piacot sokkal inkább semlegesnek tartom, shortos beütéssel, mint longnak, erre utal az RSI (normál beállítás 14;9) 50 alatti értéke (az utolsó gyertya értéke még befolyásolhatja ezt), éppen ezért én csak azt állítom nincs egyértelmű vételi uralom a parketten nagyobb timeframen.

Havi charton van egy általam csak "kvázi" bullish slingshot alakzat, de ez jelen pillanatban besülni látszik, ami szintén ellentétes irányba mutatja a nagyobb erőt. 

Kisebb tf-n az ék alakzat lehetőségét magam is reálisnak tartom (vagy a tegnapi mélypont, vagy a következő után), rövidebb távon valóban van/lehet vételi lehetőség a papírban, hosszabb távon azonban óvatos vagyok, több index is reális fordulós szint előtt áll (pl.: SP, DAX, DOW), ezért érdemes az apróbb jelekre figyelni, vagy váni 3-4 hetet.

A leginkább bull verzióm szerint 5400 lehet egy hirtelen jött komoly emelkedés célárzónája (2014 eleje), de erre jelenleg nagyon kicsi esélyt adok, 4800 eléréséig nem is gondolkozom benne. 

Stop legyen veletek!"

Csatolom a logaritmikus chartot:


Az említett másik csatorna alj:



OTP - havi

A havi charton jelzett kvázi bullish slinghot erőteljesen besülni látszik, ez pedig Cimballi féle antiszignállal ér fel (nem fejtem ki). Holnap vége a hónapnak, ha nem száguldozik pénteken, drasztikusan, akkor a long verzióknak az esélye erőteljesen csökken. Sőt, MA9 alatt ott egy  horog, ó ó, érdemes figyelni!

OTP havi chart:





OTP - napos - órás

A bear szerinti célzóna elérését a mai nap megerősítette. A felfelé menetel ereje optimizmussal töltheti el a long várókat, ugyanakkor szeretném megjegyezni, hogy a karakter tekintetében C hullám is szokott ennyire energikus lenni.

OTP napos chart:


Kisebb tf-n a felfelé menetelt csak kisebb korrekciók követik, erő van a felfelé menetelben. Továbbra sem tudom biztosan azt eldönteni, hogy ED volt, vagy exp. flat b hullám, végeredmény most mindegy, mert running kivételével mindkettő esetében elvárás a korábbi csúcs elérése és meghaladása (4540 környéki csúcsra gondolok). A flat verzió hátránya kereskedési szempontból, hogy akár nagyon gyorsan fordulhat a piac. Az ED ellen mutató ok, hogy eddig ED után a kiindulást mindig a harmadik hullám érte el, most, a mai oldalazás miatt szerintem nem reális.

OTP órás chart: