Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 5 September 2017

Célárazás

Bár az utolsó rész zárása nem sikerült a legtökéletesebbre (hezitáltam azon, hogy egy nagyobb felszúrás is lehet a nagyobb tf alapján), azt gondolom, hogy a másik két tétel zárásával egész jól el lehetett kapni a lokális tetőt, mindezt Elliott alapján. Nem kereskedési rendszer, de nélküle nehéz kereskedni, szvsz.

EUR/USD m1 chart:


(Srácok! Dobozolás power!:D) 

EUR/USD

A reggel feltett elképzelés jó lehet, nagy az esélye, hogy egy C/ED megy felfelé, ami a várható hírek előtt ideális alakzat.

EUR/USD H1 chart:

Bitcoin - az emelkedés vége, pukkan a lufi?

Már egy ideje tervezem, hogy egy rövid bejegyzést írják a Bitcoin és/vagy a kriptonpénzek vonatkozásában a hozzám a tárgykörben érkezett kérdések miatt, azt hiszem a mostani helyzetnél jobbat nem is találhattam volna.

Véleményem szerint a kriptonvaluták nem tekinthetőek pénznek, csupán virtuális árucikknek, mellyel természetesen lehet vitatkozni, de számomra a fizetőeszközzel (pénzzel) szemben támasztott alapvető követelményeknek nem felelnek meg (még?), így kereskedése (nem teszem) és elemzése kapcsán is elsősorban árupiaci termékként tekintek rá. 

A kriptonvaluták jellemzője, hogy korlátozottan elérhetőek, (felső korlátja van a bányászatuknak, kivéve OneCoin, de az csak egy piramisjátékszerű csalás volt), nem szabályozottak, nem nyomonkövethetőek. Ez utóbbi miatt vált a bűnözők és a terroristák kedvencévé és ez lehet majd a vesztük is, ha elérnek egy kritikus tömeget, mert a hatóságok, a pénzügyi felügyeleti szervek lépéskényszerbe kerülnek (szvsz). A pénzmosás és terrorizmus megakadályozásának érdekében rengeteg nemzetközi egyezmény van, melyek természetüknél fogva a kriptonpénzeket nem érinti, de előbb vagy utóbb valamilyen szabályozó bevezetésre kerül. Ebben az esetben pedig nagy az esély arra, hogy a lufi kipukkanjon.

Az árupiaci termékek jellemzője (Elliott-i szemszögből), hogy az utolsó, azaz az 5. hullámuk megnyúlik, sok esetben egy exponenciális, parabolikus szerkezet alakul ki, majd éles zuhanásba kezd a termék ára. A parabola végét, az 5. hullámot nem a charton lehet legelőször észrevenni, hanem akkor, amikor az ezzel kapcsolatos (kimagasló hozam, kimerülés, a hozzájutás nehézségeinek növekedése miatti félelem) újságcikkek tömegesen jelenek meg, amikor a kezdő brókerek megvételre ajánlják, a szakmában úgy szokták mondani, hogy amikor a háziasszonyok, vagy a postások is elkezdik venni, akkor ott van a vége az emelkedésnek, jobb eladni. Nem akarok csoportokat ledegradálni, nyilván arról van szó, hogy a pénzügyi ismeretekkel vélhetően nem rendelkező társadalmi csoportra akarnak utalni, akik jellemzően az utolsó szakaszban kezdenek beszállni a sztoriba.

A Bitcoin chartja már egy ideje parabolikus emelkedésben van (havi chart), így hamarosan elképzelhető egy nagyobb zuhanás (ha törik a parabola, ha pukkan a lufi).

Bitcoin havi chart:


A heti charton kirajzolódik a tapasztalt szem számára  egy 5 hullámból álló impulzus.

Bitcoin heti chart:


Ezek után a napi charton sem okoz nagy fejtörést felismerni egy impulzust, melyből lefordult a piac (a tapasztalt szem, azért az utolsó hullámot B hullámnak, az egész szerkezetet pedig exp. flatként is azonosíthatja, kisebb tf nem ad egyértelmű választ ennek eldöntésére). 

Bitcoin napi chart:


A kérdésre, hogy valóban itt van-e az emelkedés vége nem lehet még egyértelmű választ adni, ugyanakkor az RSI már divergál, így ha napos tf-n kialakul egy alacsonyabb high, akkor jó eséllyel egy komoly esés követi a piacon. Nem árt óvatosnak lenni, stopot feszíteni, felvázolni a B tervet!