Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 31 March 2012

Gondolatok a piacról

Szeretnék egy hosszabb bejegyzésben a piacról kialakult teljes képről összefoglalót adni. Miért számítok még emelkedésre, miért gondolom, hogy a nagy medve piac van, azon belül is most egy medve piaci rally?

Elliott rendszerének megértése esetében nagyon fontos, hogy értsük a különböző trendszintek értelmét. A trendszintek eltérő idősíkokat jelentenek. Sőt Cimballi a könyvében (füzet) a valós fraktálszerkezetre vonatkozó kontextusba helyezi ezt: 

"Egy fraktálszerkezetben a "magasabb rendű", vagy " alacsonyabb rendű" megjelölés hivatkozás egy szerkezeti egység relatív méretére, azaz befogadó voltára, illetve építőelem szerepére utal" (Kerülj előnybe Elliott hullámaival - Építőelemek jegyzet)

A trendszint ilyen vonatkozásban nem abszolút mértéket jelent, ezt fontos megérteni, tehát nem órás, hetes stb. grafikont kell érteni rajta, hanem magát a fraktál szerkezet azonos szintjét. Két eltérő trendszint esetében eltérő fraktál nagyságra utal. Ennek a megértése azonban az elemzéseket olvasónak szerintem nehéz és nem is az egész rendszer tudományos volta foglalkoztatja, hanem a belőle leszűrhető következtetés. Mindemellett fontos megérteni, hogy mit jelent ez, mert akkor érthetővé válik, hogy hogyan lehet egyszerre emelkedésre és esésre is számítani, mert alap esetben ez minimum logikai bukfenc. 

Megpróbálom feloldani és egy szemléletes példával bemutatni a helyzetet. Tegyük fel, hogy a medve és a bika   terepfutó versenyt tart, melynek ideje nagyon hosszú. Szeretnék előre látni, hogy mi fog következni és erre fogadást kötni. Lehet egyes szakaszokra fogadni és az egész verseny idejére is. A két versenyző felépítéséből és képességeiből arra lehet következtetni, hogy a bika fog győzni, ezért hosszú távon a bika győzelmére voksolunk, de mi nem elégszünk meg az egész verseny esetében egy fogadással, szeretnénk minden egyes szakaszra is fogadni. Lehet e ebben az esetben minden egyes szakasz esetében is a bikára tenni? Lehet, de nem érdemes, mert akadnak olyan szakaszok, ahol a medve felépítése (pl.: fás, sűrűn benőtt hegyoldal) a bika robosztus felépítésével szemben  előnyöket hordoz és nagyobb eséllyel azon szakaszon ő szerepel jobban. Erre a szakaszra én a bika helyett a medve győzelmére tennék, tenném ezt annak ellenére, hogy a bika győzelmére fogadtam.

A tőzsdén is így van, a legnagyobb bika piacok esetében is lehet pénzt keresni shortolással és fordítva. Az elemzések értelmezésénél oda kell figyelni az időtávra. Nincs kétségem arról, hogy a 2008 óta tartó emelkedés egy medve piaci rally, de ezen az időtávon én nem és szerintem egy-két kivételével szinte senki nem kereskedik. 

Bár medve piac van, aki 2009 óta shortol, az egy dolgot biztosan nem tett, pénzt nem keresett, pedig a tőzsdei kereskedésnek ez a lényege. A kereskedés döntés meghozatalakor fontos látni a nagyobb képet is, de ami annál is fontosabb a kereskedési idő vonatkozásában szereplő trendszintet. Ez mindenkinél más és más. Egy day tradernél perces, 5 perces grafikonról beszélhetünk, nyilvánvaló őt hidegen hagyja ha napos vonatkozásban bika a piac, a jó alkalmat kihasználja és shortolja a piacot, vagy fordítva. A blogon - és ebben én is hibás vagyok - többször trendszintek megjelölése nélkül utalunk a várakozásokra, pedig ez az, ami félreértéseket okozhat. Egy 5 perces ábrán elvárt és bekövetkező emelkedés után, akár drasztikus fordulat és esés is következhet be a nap végére, erre fontos figyelni, hogy a várakozások milyen időtávon következnek be.

Bux napos ábra

Az index vonatkozásában a napos ábrát figyelve a  februári csúcstól egyértelműen nem impulse hullám  (lökéshullám) jön lefelé. Az első csúcs elérése hármas szerkezetű,  mutatom:


A követő mozgásból a kezdő elliottos számára is egyértelmű a kép, szó nem lehet lökéshullámról, ez biztosan nem az, mert a 3 alapvető szabály egyike sérül. Ez korrekciós szerkezetre hasonlít, amiről tudjuk, hogy az eggyel magasabb trend és annak a mozgása követi, azaz a szeptembertől indult emelkedés folytatását jelenti. 
A haladó elliottos azonban tudja, van egy kivétel, létezik egy olyan trendmozgató alakzat, amely az "új trend elindulása körüli bizonytalanság és a fordulat hitetlenkedés formája"  (Kerülj előnybe Elliott hullámaival - Építőelemek jegyzet)Ez az indító, vagy más néven Leading Diagonal (LD). Az alakzat az esetek többségében egy szűkülő ék formát ölt, ritkábban egy szétnyílót. Ez utóbbi olyan ritka, hogy a szerkezetet befejezése előtt elfogadni, ahelyett, hogy más értelmezést részesítenék előnybe, az esetek túlnyomó részében hibát  eredményez. Figyelem ezt a lehetőséget is, nem tudom kizárni, de értelmezésemben hátrább rangsorolom. Most azonban nézzük meg, hogy mi történik, ha ez az értelmezés lenne a helyes.


A zöld számozás esetében ez lenne az exp. Ld, a piacnak északnak kell mennie, mert a 3. hullám nem lehet a legrövidebb és a számozás alapján 1>3=5, amennyiben a piros számozás lenne a helyes, akkor még nagyon sok van hátra az alakzatból, a lefelé tartó 3. hullám felénél járhatunk, ami esélyes, hogy dZZ. A negyedik hullám, vagy az egy szinttel magasabb 2., az LD befejezése után magasra viheti még az indexet. Ebben az esetben az LD lehet szűkülő is, mert kevés adat van az ék megrajzolásához. Igen hosszú, a kereskedőket megőrjítő időszak jönne még...

Milyen más megoldás van még? 
A februári csúcstól való ereszkedés egy A-B-C formációnak kétséget kizárólag megfeleltethető a fő kérdés, hogy mi ment felfelé, mehetett egy X és akkor újabb A-B-C formáció következik, vagy lehetett egy első hulláma [Y]-nak, ez esetben nagy eséllyel ED formáció lesz az utolsó hullám. Amennyiben X, akkor esélyes most, hogy lefelé egy ZZ megy.

Szerintem a kezdőknek itt már nagyon elege lesz Elliott elméletéből, de még a  felületesen az elméletet ismerő számára is tele lehet a pohár és elkezd más után nézni, mert túl sok lehetőséget, értelmezést kínál az elmélet a jövőre vonatkozóan, ezért az elemzés alapján nem tud kereskedni, márpedig az elemzésnek ez lenne a célja, nem?

Ezért fontos mélyen ismerni az elméletet, mert a kritikus szintek ismerete és felismerése, jó kereskedési lehetőséget kínál. Mire gondolok? Ha a piac kiviszi a korábbi aljat, akkor bukik az ED verzió és előtérbe olyan verziók kerülnek, melyek eséssel járnak, szinte kivétel nélkül. Az órás ábrát segítségül hívva akár pontos fordulós árakat is tudunk mondani. Ez már "döfi", ez már segít kereskedni :o) Nem akarom felvázolni az összes kritikus szintet, formációt és relációt. Mutatom először a napos ábrát.

Bux napos ábra:


Bux órás ábra

A határidő és a sima index képe némileg eltér egymástól, a sima indexet kell ilyenkor alapul venni.  Az órás ábrát figyelve az emelkedő szakasz esetében sok a rés, ezért sok a kérdőjel, nem lehet pontosan megmondani mi történt ott. (pedig sokat segítene a nagy kép kapcsán). A márciusi csúcstól lefelé 5-3-5 szerkezet jött lefelé.  A piros számozás azt mutatja, hogy egy impulse szerkezet megy lefelé (kisebb eséllyel adom ezt a verziót), a számozás kritikus szintje a piros vonallal jelzett szint, ha fölé megy az piac, bukik a számozás (felszúrás nem számít) Ebben az esetben Alt 1 =Alt 3-mal, ezért az impulse-ra vonatkozó szabályok szerint Alt 5-nek kisebbnek kell lennie Alt 3-nál.  Mi történik a piacon a jövő hét elején? Elképzelhető egy új low, ami egyben az Alt 4 b hulláma, majd emelkedés, melynek célzónája a piros vonal alatti 18.800 környékére esik. Lefordítva a sima index esetében új low születik, akkor nagy eséllyel az előbb jelzett szintig megy vissza a piac, ahonnan délnek fordul. (Haladóknak szóló megjegyzés: Nehéz impulse-nak értelmezni, mert a lefelé jövetel a korrekciós trendcsatornában marad, lásd ábra, ezért nem lehet elsődleges verziónak kezelni! Ezt a formáció inkább egy  ZZ-nek kell értékelni)

A délnek tartó hullám amennyiben nem impulse, hanem LD, akkor akár az előbb említett zónánál feljebb is mehet, majd 5 hullámban további esés következhet. Ebben az esetben is igaz, hogy Alt 5 nem lehet nagyobb Alt 3-nál. Ezt a verziót az MACD és az MACD hist. sem támogatja. Sőt megnéztem a Stochasticot és az sem. Ezért ezt a verziót háttérbe teszem. (LD) (haladó megj.: alt 3 amennyiben nem alt 3, hanem csak annak [a] hulláma, akkor az LD verziót vissza kell emelni)

Milyen verzió van ezen felül. Olyan, ami az emelkedés irányába mutat, vagy rövid, vagy hosszabb távon. Ha az A-B-C-X- korrekciós szerkezetet nézzük, akkor az X után következhet egy háromszög, flat, vagy ZZ. A ZZ a fenti impulse délnek tartó 5 hullám verziójának felel meg. Ha azt mondjuk, hogy az A-B-C szerkezettel kész van (B), akkor [Y] hullámban van a piac, ami nagy eséllyel ED. Kezd bonyolódni, de Elliott elméletével történő elemzés egyfajta halmazelmélet is. Mire gondolok? 

Flat, ED és Hsz esetében is a következő időszakban 3 hullámnak kell északnak mennie. Ez már jó, mert ez már kereskedhető lehetőséget rejt magába, magas bizonyossági szinttel. Flat és ED esetében a márciusi csúcs fölé vagy közelébe érhetünk, hsz esetében pedig elmaradunk tőle. A nagy eséllyel elért minimális szint 19.150. (Haladóknak: Figyelem egy ED-ben a 3. hullám gyakran dZZ!)

Joggal fog adódni a kérdés, hogy a hati új low-t ért el. Igen, tudom, de olyan minimális a likviditása, hogy Elliott rendszerével nem lehet elemezni, másfelől láttam már ilyen formációt, akár ED vonatkozásában is, ezért sorsdöntő a hétfői nap, megragad e alatta a piac vagy sem, megy e sima index új lowra. (Ha igen kialakulhat egy rövid ideig tartó medve csapda)

Bux órás chart:


Próbáltam egyszer minden lehetőséget felvázolni és továbbfűzni, de ahogy egyre belemélyedek, újabb és újabb relációk kerülnek elő, amit leírni nehéz, de a mozgást látva egy képzett, vagy gyakorlott elliottos jó lehetőségeket találhat a kereskedésben, még akkor is, ha ezek után nehéz ezt elképzelni.

Milyen verziókat tekintek elsődlegesnek?

A legjobban figyelt verzió, hogy felfelé 3 hullám fog e menni, aminek első [a] hulláma esetleg egy LD. Egyenlőre ezt a verziót figyelem a legerősebben. Másik lehetőség, amire fókuszálok, hogy a lefelé menet lehet -e egy olyan LD, aminek csak a 3/[a] hullámát láttuk(vasárnap CET 22:35 kieg.: ez a verzió nem lehetséges, mert dZZ nem lehet az LD közepén, ha az első hullám 5 hullámból állt azaz nem ZZ volt, ebben az esetben csak 5-3-5-3-5 szerkezet lehet)  ez a nagy kép alapján került elő, illetve a MOL ábrájának szemlélése kapcsán, mert az olajpapírnál gyanús, hogy a jelölés szerinti verziót futja a piac.

Mol heti chart:


Sajnos az OTP nem segít a helyzet tisztázásában. Elképzelhetőnek tartom, hogy a bankpapír megelőzi a többi papírt és már a lefordulás szakaszában van, azaz Intermediate első hullámban.

Nem kell megijedni, a sok verzió miatt, eddig is volt legalább ennyi az esetek túlnyomó részében. A következő napok mozgása jó néhányat ki fog zárni, de ami a fontosabb, ha nem is esik ki minden verzió lesznek időben olyan együttállásai a lehetőségek halmazának, amikor nagy eséllyel az irány előre megmondható. Egy jó kereskedési stratégiával pedig készpénzre váltható.