Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 10 September 2012

Dow- havi chart

Utoljára egy hónapja, augusztus 6-án frissítettem a Dow ábráját. Egy dZZ-ben gondolkodom továbbra is. Lassan megvan a célzóna. Jelenleg az alsó kis téglalapot tartom a legreálisabbnak.

Dow havi chart:




MOL - no komment

Napos chart:


DAX - egyfelöl

A legutóbbi bejegyzésben azt írtam, hogy egyfelől hiányzik egy felfelé kör, másfelől egy horog alakulhat ki az RSI-n, ami ellene szól. A horog visszafordult, az emelkedés pedig bekövetkezett. A Dax esetében is egy ZZ-ben, sőt magasabb szinten egy ED-ben gondolkoztam, nem tettem ki, mert több megoldást is láttam a helyzetre, mostanra viszont talán egyértelművé vált a szituáció. A kialakult divergencia is ezt támogatja.

DAX napos ábra:


Jöhet a korrekció egy X hullám formájában, amiről jelenleg sokat nem lehet mondani. 

OTP - egy komplex elemzés

Elliott által felfedezett szabályszerűséggel, az alapvető alakzatokkal minden esetben le lehet írni a piac működését. Ennek ellenére a jövő előrejelzése sok esetben bizonytalan, mindig több szcenárió létezik, ami megnehezíti az elemző dolgát. Ez egyfelől nehézség, másfelől segítség, mert mindig felkészülten érhetik a "váratlan" események. A hullámelmélet használata impulse hullámokon belül, amikor lökéshullámok mennek több hullámszinten is egyszerű. A korrekcióké azonban nehéz, sok a lehetőség és sokszor nem egyértelmű a kép. Néha irigylem a nagyokat, Elliottot, Boltont, Hamiltont, akik a trend legmagasabb szintjétől lefelé "emeletes" impulse hullámok között dolgozhattak. Jelenleg nekünk földi halandóknak azonban a korrekciós hullámok hadával kell megküzdeni. Még mielőtt valaki azt gondolná, hogy bármiért is magyarázkodni akarok, annak azt kell mondjam igaza van :o). Szeretném megértetni, hogy miért lehetséges és szükséges egyszerre két irányba gondolkodni. A nyitottság segít elkerülni a veszélyes szituációkat és megérteni a piacot, azt, hogy milyen is az valójában. Ez a társadalmunkban igen nehéz, mert vagy fehér, vagy fekete valami, két ellentétes elképzelés felvázolása pedig a hitelesség rovására megy, pedig a valóság ilyen. Ezért is gondolom, hogy Elliott elméletét használni a kereskedéshez egy többdimenziós reláció analízisnek feleltethető meg.

Jelenleg az OTP magasabb rendű szintjén korrekció zajlik, attól függően, hogy hol tart ez a korrekció több alternatíva is létezik. Írtam már róla, most szeretném a legvalószínűbb elképzeléseket összefoglalni. Előtte azonban ejtenék egy pár szót a hullámtrendek beazonosításáról.

Elliott hullámelmélete a kezdetekben nagyon egyszerűnek tűnik, azonban aki elmélyed benne hamar rájön, hogy nem olyan egyértelmű a hullámok beazonosítása, mint az elmélet leírásánál látható vázlatrajzokon. Sok olyan szituáció van, ami első olvasatban másnak látszik, mint ami valójában és a piac pont az ellentétes irányba fog elmozdulni, mint amerre az elemző, vagy a felületes szemlélő várja, sőt egyes szituációk a profi elemzőket is megtréfálják. Ezért is tekintem nagyon hasznosnak Jeffrey és Cimballi munkáját, akik kapaszkodókat találtak a hullámok pontosabb beazonosítására, sőt talán Cimballi által használt technika sok esetben számozás nélkül is mutatja az irányt, segítve az elemzőt, anélkül, hogy mélységeiben beszámozná az ábrát.

OTP hetes timeframe

A hetes ábrán kialakult egy horog, ott ahol vártam. A megjegyzésben annyit írtam erről, hogy komoly emelkedésre lehet számítani szeptemberben, ha a jelzett helyen kialakul az alakzat. Végigolvasva úgy tűnik, mintha egész szeptemberben csak emelkedésről szólna, ezért pontosítom, ha kialakulna egy horog (kialakult), akkor utána komoly emelkedésre lehet számítani (szerintem részben megvolt). RSI vonatkozásban a következő ellenállási szint messze van, éppen ezért simán belefér még a további emelkedés. Következő ellenállás 60 környékén, ha azt átviszi tényleg nagyon bull lesz a piac.
Ez a verzió a következő számozással mutat egyezést. (Zöld ED)

OTP hetes chart MACD-vel:


A jelölt helyen az MACD vételi jelzést adott, jelenleg 0 közelében van, ha ott nem fordul délnek, ami erős eladási jelzés lenne, akkor a piac szép csúcsokat is elérhet. (A jelzett árzóna egy másik elemzés kapcsán alakult ki, lehet ott a vége, de lehet máshol is, most nem releváns). Az RSI képe alapján további emelkedés lehetséges, a folyamatosan magasabb alj, és tekintve, hogy a papír nem hatolt be a bear támasz zónájába, a korábbi esést a bull támasz fogta nagyon reális az esély, hogy ott bizony további emelkedésre lehet számítani.

OTP hetes chart RSI-vel:



Megj.: a trendszintek pontos beazonosítása csak akkor lehetséges, ha pontosan meg tudjuk mondani, hogy ez a felfelé kör micsoda, addig két egymás melletti trendszint fut egymással versenyt, de a lényeg sok esetben a trendszintek egymáshoz viszonyítása.

A másik verzió, hogy tavaly március-április környékén befejeződött a 2008-as esés korrekciója és lefelé már a nagy C hullámban vagyunk, ami egy ED lesz. Ebben az esetben is emelkedés jöhet, de időben gyorsabb lesz, mint az előző verizó és talán nem is jut olyan magasra. A tavaly szeptemberig tartó esést nem tudom 1-es hullámnak értékelni, ahhoz időben nagyon hosszú az azóta tartó korrekció, de ZZ A hullámának igen, ebben az esetben egy B hullám korrekciójában vagyunk, ami időben sokkal inkább elnyúlhat.

OTP hetes chart:



Van egy furcsaság ebben a szituációban, ami a bekövetkezés esélyét növelheti. RSI képén kirajzolódik egy hsz, amit az árgrafikonra is rá lehet illeszteni, márpedig, ha ott hsz van, akkor ez a felfelé kör az utolsó és nem lehet a zöld ed szerinti megoldása a történetnek.

OTP hetes chart hsz:



Ami a hsz verziót erősíti az a napi chart, azon is a hsz időbeli mozgása.

OTP napos chart:



Elgondolkodtató, ugye?

Összefoglalva: hetes alapon a piacon további emelkedésre lehet számítani (figyelem! ettől naposon simán lehet egy komolyabb esés!)

OTP napos timeframe

A hetes chart után nézzük mit lehet látni a napos grafikonon. Az RSI ellenálláshoz ért, nem várom azt, hogy elsőre átvigye. Az utolsó gyertya még nem mérvadó, ezért a hét első napján kicsi emelkedés még beleférhet, majd egy esésben gondolkodom, a papír elképzelhető, hogy azt az utat járja be, amit felrajzoltam, ha nem megy olyan alacsonyra a korrekció, az egy komolyabb bull jelzéssel ér fel. Bármelyik fenti (hetes verzió) következik be, akkor is további emelkedésre lehet számítani, azonban a napos ábra arra utal, hogy  korrekció, azaz oldalazás, vagy esés lehet előtte.

OTP napos chart:



A felrakott elképzelést támogatja az MACD képe, ahol reális esélye van egy ZLR kialakulásának, ami után emelkedés következhet be.

OTP napos chart MACD-vel:



Összefoglalva: Naposon a kép bull, de egy korrekcióra lehet számítani.

OTP órás timeframe

Az órás tf már sok érdekességet és bizonytalanságot rejt. Az emelkedést a bull támasz fogta, ahonnan lefordult, majd új csúcsra ment, divergencia alakult ki, ez tipikus 3-5 szituáció.  A subminuette iii hullám 5. alhulláma megnyúlt, ahol egy érdekes flat korrekció vitte lefelé a papírt, amit hivatalosan az Orbán féle bejelentéssel hoznak összefüggésbe, majd egy réssel ismét felfelé indult a piac, egy csúzlival, ami azonban a nagy leszúrás miatt nem volt egyértelmű, de a iv hullámként történő számozást, azonosítást elősegíti, ezt az elképzelést támogatja az  RSI képen egy jól kereskedhető "tövis" alakzat, mely szintén  vételi jelzést mutatott. A flat korrekció 10' charton látszik igazán szépen, ott látható, hogy a c hullám volt olyan elsöprő, esést hozó alakzat, melynek szépen kivehető mind az 5 alhulláma. A legnagyobb kérdés, hogy az valóban egy 4. hullám vagy valami más. A számozás necces, én is tudom. Az RSI támogatja, azonban a spike-ok miatt nehezen értelmezhető és nagyon az elfogadhatóság határán van. Fenntartással kezelem én is ezen a tf-n. Szoktam említeni, hogy a hírek hatás minimális a piacra, de épp annyi van, amennyi az egészet bizonytalanná teszi. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy a második és negyedik hullám korrekciója időben megegyezik, de térben nagyon eltér egymástól, mintha nem azonos rendű lenne. A legnagyobb kétségem ezzel az órás képpel van.

OTP órás chart:

OTP 10' chart:






A hetes és napos tf bull irányba mutat, az óráson sok a bizonytalanság. Olyan érzésem van, hogy ragaszkodok ehhez a számozáshoz, ahelyett, hogy a valósat megtalálnám. Nézzük lehet e máshogy számozni csak ezt az utolsó emelkedést. Lecsupaszítottam az ábrát.

OTP órás chart:



Az első 5 hullám szerkezete egy tökéletes már-már tankönyvi impulse szerkezetet mutat. Az első hullámot a második az OTP-re jellemző 61,8%-os fibo szinttel korrigálja. A 3. hullám 161,8%-a az első hullámnak, az 5. hullám hossza térben is időben is megegyezik az első hullámmal. Tényleg ideális. Érkezik a korrekció egy exp. flat formájában, ami alacsony 23%-os retrace szintre megy, majd jön a következő emelkedés, melyet  nem lehet beszámozni. Az emelkedés mértéke szinte hajszál pontosan megegyezik a már jól számozható impulse hullámunk méretével. A ZZ formáció sajátossága ez, kimondva az, hogy a vagy c közül az egyik könnyen a másik nehezen számozható. Akkor eldőlt? Sajnos nem, amennyiben az első és a harmadik hullám is megnyúlt, akkor hasonló szituáció merülhet fel. A második szakasz meredeksége nagyobb, ami a karakterében a 3. hullám sajátossága, ráadásul az RSI is ott megy csúcsra, ami szintén. A forgalom is megemelkedik, azonban a csúcs utáni esésben még nagyobb. Amennyiben a 3. hullám hossza egyenlő az első hulláméval, akkor az 5. hullámnak rövidebbnek kell lennie ennél. Sajnos az 5. hullám pontos hosszát a hír miatt nem lehet bizonyossággal megmondani, spike nélkül kb. olyan hosszú, mint az elsős és harmadik hullám. Bizonyosságot nem fogunk tudni mondani jelenleg, meg kell várni, hogy időben hátrahagyjuk ezt a szakaszt. Azért tegyük fel magunknak a kérdést, mi van akkor, ha itt valójában egy dZZ tart északnak, hogyan illeszkedhet ez a nagy képbe?
A zöld ED verzió esetében túlságosan rövid az emelkedés, azonban a hetes charton mutatott háromszög vonatkozásában egy záró ED formációban ideális lehet, hisz a 3. hullámjában reális a dZZ kialakulása. Mutatom, hogyan:


Mi történik ebben az esetben? Jöhet egy kis emelkedés még hétfő-kedd magasságában, de ez nem feltétel, hiszen nem lehet ezt a szakaszt sem beszámozni, majd korrekció, ami megtestesülhet oldalazásban is, majd ismételt emelkedés. Ez is párhuzamot mutat a napos és hetes várakozással.

Mindkét felvázolt esetben hamarosan egy korrekció indulhat, ami az első esetben  egy nagyobb eséssel, míg második esetben egy kisebb eséssel járhat. A mértékeket és célzónákat, azért nehéz most meghatározni, mert nem lehet tudni, hogy láttuk e a csúcsot, illetve a második esetben egy ZZ b hullámával lehetne dolgunk, ami a gyakorlatban bármi lehet.

Végezetül egy kisebb tf. Igaz 10' és a hétvége miatt sok gondot okozhat, de jelenleg szvsz adhat egy kis információt a jövőre nézve. Megítélésem szerint a csúcstól 5 hullám jöhetett le, felfelé pedig egy ZZ mehetett. Amennyiben holnap kilép a piac a korrekciós trendcsatornából egy esés fog bekövetkezni ezen a tf-n. Első körben 3.800, majd 3.740-20, amennyiben nincs megnyúlás. Ez a legrosszabb esetben is ZZ lenne, annak is az első A hulláma. Ha nem megy ki a csatornából, akkor is lehet korrekció, ebben az esetben nem hagyja el a csatorna alját, 3.840-20 körül lehet a vége, majd további emelkedés jöhet.
Kereskedési szempontból ez nem ideális, hétvége, kicsi tf, megváltozott szentiment, annyiból viszont hasznos, hogy segít a későbbi mozgás lehetőségeit feltárni.

OTP 10' chart: