Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 11 April 2017

OTP - Amikor ál a kontextus

Hetek óta, de igazán intenzíven csak az elmúlt napokban követem fokozott figyelemmel az OTP grafikonját egy jó  long beszálló érdekében. A csúcsról történő lefordulást korrekciónak tartom, ugyanakkor annak mélységére sokféle - adott esetben nagyobb tf-n igen mély - elképzelésem van. Napos charton szépen kirajzolódik egy formáció, ami annyira jellemző és kedvelt, hogy az tréning anyagban is benne van, ráadásul ideális feltételezett a=c is tökéletesen megfeleltethető. Ennek ellenére semmiféle long jelzés nem keletkezett a grafikonon  (kisebb tf-n a longra voltak jelek, a piac  az ideális ellenállásig el is jutott, de csak rövid időtávon). 

OTP napos chart:


Miért nincs long jelem?

Az első lehetséges verzió, hogy van jel, csak nem ismerem. Előfordulhat ez a lehetőség, de az elmúlt évek tapasztalata alapján sok olyan jelet ismerek, amit nem használok a kereskedési döntések esetében, de az elemzés során figyelek rájuk, azonban ilyet nem találtam (60% beválási aránynál jobb).

Második lehetőség, hogy korai vagyok és a piac nem erősítette meg kereskedési szempontból azt, amit az elemző énem már napok óta feltételez.

A harmadik lehetőség és erre figyelek a leginkább most, hogy rossz az elképzelésem és ez nem egy ZZ lefelé, hanem valami más magasabb tf-n. Ha nagyobb tf-n, nevezetesen hetesen ránézek és hű vagyok az elveimhez a mérések tekintetében, akkor bizony arra utal a chart, hogy ez nem egy a-b-c szerkezet, hanem egy impulzus halad délre, csak éppen még nem készült el. Erre utalhat az rsi szignálvonalról történő lefordulása is, igaz horog még nincs, sőt a heti gyertya máshogy is alakulhat, ennek ellenére nem árt óvatosnak lenni.

OTP heti chart:


Tény, hogy a havi charton az emelkedés 38%-t vette vissza a piac, ami egy erős trendben - mint amiben az OTP is van - ideális korrekciós szint, ugyanakkor tény, hogy jelenleg nincs long jelzés a piacon. Nem vagyok elköteleződve egyik irányba sem, a jelenlegi felállásnál inkább arra figyelek ad-e jelet a piac, vagy sem. Az elmúlt két hét napos gyertyarajza egy flat korrekció tipikus mintázatát hozza, ugyanakkor egy holnapi megtámaszkodás rsi 40-n a bull irányba mutatna utat, ráadásul ebben az esetben egy fordított HS jobb válla is elkészülhet. De még mindig nincs HL, ami jelen esetben minimum elvárás kell hogy legyen. 

OTP órás chart:



Az e heti esést a jó kontextusban lévő BESS okozza, de vélhetően támasz elé ért a piac, ami holnap a reggeli órákban megfoghatja, de az OTP-re nem jellemző fibo szinten, valahol 8000 körül. Szóval a jelenlegi kép bearish, még akkor is, ha egy kontextusba illeszthető Bullish képet is látni vél az elemző, de amíg nincs PA megerősítés csupán a képzelet fura zavara lehet, az elmúlt hónapok vak bullish száguldása után, szóval a kontextus lehet csak ál kontextus lesz, ezért oly fontos a momentum és a szignál is a kereskedési szerkezetben (Cimballi rendszere).