Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 24 July 2019

OTP

Várakozásaim szerint a célzóna megfogta az emelkedést. Tudom széles, de ahogy egy korábbi olvasói kérdésben elmondtam két lehetséges célzónát húztam össze (Komment - link). A "800 felett egy picivel" célár szép találat, az igazat megvallva 836-ra számoltam (tudom ilyen érték nem lehetséges a lépésköz miatt), de talán nem is ez a lényeg, hanem hogy valami elindult lefelé egy előre várt zónából/célárról.


Ahogy hétfőn nyitás előtt írtam, bár az" álmoskönyvek szerint a magas heti záró a további emelkedés irányába mutat", de nem árt óvatosnak lenni, mert az indikátorok alapján egy 500 pontos esés benne van a chartban.

Ahogy olvasom a különböző fórumokat, azt tapasztalom, hogy a korábbi pánik hangulat (11.200-ig történő esés) eltűnt, miközben nagyjából egység van arra vonatkozóan, hogy egy kisebb korrekció után ATH-ra fut a piac. Ebbe az irányba mutatnak az Elliott-i elvrendszert használó elemzések is. Nekem is van  északi irányba mutató  elképzelésem, de ennek ismertetésétől most eltekintenék, inkább egy fontosabb déli irányba mutató gondolatra hívnám fel a figyelmet.

A mindenkori ATH-ről lefelé jövő mozgás nagyon nagy eséllyel egy ZZ (egyébként tökéletesen hozta az anno bejelzett short setup célárát). Ilyen helyzetben egy ZZ lehet egy korrekció első szakaszának nagy A hulláma, lehet a teljes korrekció, de lehet egy Leading Diagonal első alhulláma is. Márpedig az OTP nagyon szereti a fordulatoknál ezt a formációt, melynek jellemzője, hogy a második hullám magasra megy, akár nagyon gyorsan is. Itt pedig akár ez is történhetett.

Sok Elliottos elemzővel szemben a felfelé kört én inkább egy ZZ-nek számozom. ZZ le, ZZ fel. Ez pedig nemcsak LD lehet, hanem egy flat korrekció is. Ami egyedül zavar, hogy méretében nekem kicsinek tűnik A a tervezett célárhoz. Ez jelentheti azt is, hogy a 11200-ig tartó szakasz nem A volt, csak a of A, de azt hiszem annak kapcsán, amit le akarok írni ez teljesen mindegy.

A lényeg: a felfelé kör több verzió esetén is elérte a min/elvárt zónát, innen akár egy nagyobb esés is indulhat!

H2-n számomra triggerelt short setupot hozott a mai nap! Tudom, egyetlen egy setupom sem tökéletes, teljesülési arányuk nincs 100%, ugyanakkor 70%-ot rendszeresen hozzák. A célár 12400 környékére mutat. Egy másik setup 12200-12300 közé. A második setup erősebb általában, ugyanakkor jelen helyzetben van egy kizáró tényezője, mégpedig a napos rsi korábbi magas értéke (az igazság, hogy klimax környezetre nem teszteltem a működést).

Tegyük fel, hogy egyik fent vázolt verzió sem igaz, hanem nagyobb tf-n long a piac és egy B hullám tart északnak, ami még nincs kész. Ebben az esetben is várnék egy mélyebb korrekciót, melynek a chart alapján a célára 12.000- 12.300 közé kerülne elsődlegesen.

A kérdés jelenleg egyszerű, a long vagy a short oldalnak fájna jobban egy váratlan mozgás?