Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 22 July 2019

Olaj

Semmi olyan nem történt az elmúlt hetekben az olajjal kapcsolatban, amit ne jeleztem volna előre, mint lehetőség. Nem tört egyetlen egy szint sem, ami kritikusnak nevezhető lett volna. A világpiac tele volt az olajat befolyásoló hírekkel (Irán, Opec stb.), mindezek mellett vagy ellenére a grafikon hozta a várakozási szinteket.

Az elmúlt egy-két hétben erős bizonytalanság lett úrrá rajtam, aminek elsődleges oka a "right look"-ban keresendő. Az elemzési technikám egy fontos eleme a multitimeframe használata és itt bizony a valószínűségek és a belső szerkezetek olyan konstellációja található, mely alapján nem tudok megfelelő magabiztosságot szerezni a további mozgást illetően.

Az elmúlt hetekben készült, publikum elé ezidáig nem került chartok:





Távolról nézve a felfelé kör egy impulzusnak tűnik. Bear verziót csak egy nagyon kifacsart és a kevésbé valószínű esetek mellett lehet beszámozni a charton. Nem szeretem ezeket az eseteket. Hosszútávon az éri meg, ha mindig a magasabb valószínűség mellé tesszük le a voksunkat, hacsak valamiféle erős indok nem áll fent, ami egyben a valószínűségeket is befolyásolja. 
Ezekben az esetekben szeretek távol maradni a piactól, addig, amíg további információ, esetleg egy kritikus szint törése be nem következik. Az utolsó charton látható egy erős támaszzóna, illetve a zóna alatt (jelölés nélkül) egy másik. Valószínűnek tartom, hogy a héten a nagy esés után, a támaszokat elérve északnak indul a piac. Amennyiben az első szintet letöri kapok olyan megerősítést, mely a további bear irányba mutat, a korábbi lokális tető kiszedése után pedig egyértelműen long formációban fogok gondolkodni.

Ha az elemzéstechnika nincs mellettünk, akkor is van arra lehetőség, hogy a pozíciókat megfelelően menedzselve sikereket érjünk el. A shortokat én a támaszoknál zárnám és re-entry verzióban, a profit egy részét feladva, shortolnám tovább a támasz alatti szintekről.

OTP

Magas heti záró, az álmoskönyvek szerint ez további emelkedésre utal. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni. A papír egy nagy esés utáni komoly emelkedést tudhat a háta mögött, megérkezett egy ideálisnak tekinthető zónába, egy komoly ellenállás előtt tartózkodik, mely május óta már kétszer megfogta az emelkedési próbálkozást, továbbá napos tf alatt komoly vételi klimax közeli állapotban van. A vételi klimax ezen a szinten az elmúlt időszakokban rendre 500 pontot meghaladó esést hozott. Hetesen a három menetelő katona gyertyaformáció a további emelkedés irányába hatna, azonban az indikátor képen ennek az alakzatnak a támogatottsága alacsony. 13.050 körül található egy certificat kiütési pontja, bár a tapasztalataim szerint többségében először még megáll előtte az árfolyam, legalább egy fordulóra. Amennyiben ma tovább emelkedik, akkor a napos vételi klimax, hetes támogatással rendelkezik, azaz egy nagyobb kör déli irány mindenképpen elképzelhető. Amennyiben a pénteki low alatt nyitna ma a piac, természetesen itt is elvárás, hogy mindezt értékelhető forgalommal tegye meg, akkor a hétvége elég volt ahhoz, hogy a kedélyek megnyugodjanak és ne száguldozzon tovább - átmenetileg, vagy sokáig - északnak a papír árfolyama.


Megj.: Naposon még nincs vételi klimax, rsi  értéke egyfajta fenntartható bull irányába mutatott pénteken.