Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday, 16 February 2018

USD/HUF

A heti gyertya még nem zárt, de később nem lesz időm részletesen foglalkozni a kereszttel, ezért feltételezve, hogy a nap hátralévő részében jelentős változás nem áll be az árfolyamban, legalábbis olyan nem, ami érdemben befolyásolná a heti grafikont, leírom a chartról a véleményem.

A múlt heti erős fehér gyertya után (amit esetlegesen fordulós jelzésként is lehetett értékelni), a piac a héten azonnal visszavette az emelkedést egy piros gyertyával. Nincs follow through,  a bikák fordulós kísérlete elbukni látszik, a medvék üzletet láttak az árfolyamban és az első adandó alkalommal ráadtak a piacra és a gyenge bika kezek azonnali menekülésbe kezdtek. Ennyi a mese, amit a piacról ilyenkor mondani szoktak...

A forint (de akár az eurusd) hetes/havi chartjára ránézve jól látható, hogy impulzus halad délnek tavaly év eleje óta és az utolsó hullámfázisban tart. Az ezeken a szinteken meglévő támaszról megpattant a piac, de nem sikerült messzire jutnia. A hetes charton (jelöltem is) az utolsó hullámból (trendmozgató alakzat) még hiányzik a legutolsó, azaz 5. hullám. A felfelé kör a támaszról naposon jól láthatóan egy ZZ volt, ami lehet a teljes korrekció, de lehet annak A hulláma is. Mindkét esetben a legvalószínűbb kimenet, hogy új lowra fut a piac (5. hullám, vagy exp flat B hullám). Az új low ilyen szempontból reális várakozás. A devizapiac nagyon sokszor, erős támaszok, ellenállások esetén, dupla tetőt, dupla aljat formáz, természetesen ezt a lehetőséget nem lehet itt sem kizárni, azonban én is az új low pártján vagyok jelen esetben. Devizapiacokon a negyedik hullámok gyakran igen elnyúlnak időben, az 5/2 3 hétig tartott, a feltételezett 5/4 pedig 2 hétig. Jeffrrey Kennedy szerint (aki eddig nem olvasott tőle, annak javaslom tegye meg, a legjobb EWIs elemző) a korrekciók mindig lassabbak, mint ahogy elképzeljük őket, így a mostani lefelé kör esetén ezt tartsuk evidenciában. A low egyik lehetséges célpontja 243,8 környéke (heti charton történt a mérés!), napos charton történt mérés (feltételezve, hogy ez az 5 hullám és nem b) 242,4. USDHUF esetében mindkét érték hibahatáron belül van, azaz ebben a zónában érdemes gondolkodni (nem elfelejtve, hogy a lefelé még mindig lehet B hullám).

USD/HUF heti chart:


Senkinek nem akarok kereskedési tanácsot adni. Látom az olvasottságot és tapasztalatból tudom, hogy aki valamelyik irányba elkötelezett, az képes a legkisebb irányába szóló hírt (elemzést) túlértékelni, a veszélyeket pedig alulértékelni. Éppen ezért igyekszem a kereszt (eurusd is) kapcsolatában a hozzászólásaimat lecsökkenteni. Mindenki a saját maga által kidolgozott, ismert, tesztelt kereskedési rendszer alapján lépjen pozícióba, tegye ki a stopot(!!!) és döntsön, ne mások véleményére hallgatva, mert abban a pillanatban a tömeg részévé válik, érzelemorientált lesz és bekerül a vesztesek csapatába!
2018 (legalábbis jelentős része) nagy valószínűséggel a dollár erősödéséről fog szólni, nem kell elkapni a low-t, vagy a high-t, de érdemes lesz figyelni rá, mert a kamatokhoz képest jelentős hozama lehet egy jól elkapott befektetésnek, még abban az esetben is, ha csak korrekcióra fordul meg a tavalyi trend.