Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 24 January 2012

Bux várakozás - szerdától

Az órás chart 20.000-es buxra mutat, amennyiben az 5. hullám az első hosszával fog megegyezni. 

Ha nagyobb tf-n ránézünk a piacra, akkor inkább a 19.500 tűnik elérhetőnek. Nagyon hasonló a helyzet az OTP-vel, bollinger, 200 napos exp. mozgóátlag (alsó ábrán jelölve) stb.

Bux napos chart:



Nézzük meg akkor az órás ábrát. Napos egyértelműen közelgő fordulatra utal. Az RSI alátámasztotta a negyedik hullám elképzelését. Megjelent a divergencia, ami egy slingshotra utal. Új csúcs és kész lehet a szerkezet.

Bux órás chart:


Meddig mehet a hati?
Nem tudom megmondani, szerintem beszűkül a kamattartalom, a hasamra csapva 19800-ra tippelnék, sajnos nincs elég adat, hogy pontos számot adjak. A célzónába bemegy, igaz eddig sem sok hiányzott. A csúcs elérése holnap már esélyes.

Bux1212 napos chart:



OTP - további gondolatok

A január óta tartó emelkedésben nem volt jelentősebb korrekció. Nagyobb tf-n egy egyenes felfelé menő hullám látszik csak, melyet szinte lehetetlen alábontani. Erről már írtam korábban, a váltakozás elve...

Ha nagyobb tf-n, mondjuk naposon ránézünk az ábrára, látszik, hogy a korábbi korrekciós trendcsatorna alsó vonala alatt tartózkodik, ez erős ellenállás, ráadásul több hete nem volt jelentősebb korrekció a piacon. A jelölt zónára mutatnak  több dimenzió szerint számolt célárak is. Többek között a tavaly április óta tartó esés 38,2%-os fibo vonala, pirossal jelölt korrekció A hullámának 100%-os fibo szintje, valamint a mostani emelkedés órás alapon számozott [v] hullámának fibo szintjei, mindezek mellett  az esés 4. hullámának zónája is itt található.

De menjünk tovább, nézzük az indikátorokat.

RSI hetesen megtörtént a várt növekedés (buxhoz hasonlóan), elérte bearish ellenállás szintjét, hetesen bearish a piac képe. (ez azt jelenti, hogy egy kis emelkedés belefér, de utána egy jelentősebb korrekciónak kell következnie)

OTP hetes ábra, RSI-vel
Naposon az RSI a "túlvett" zónában van, de lehet, hogy jobb megnevezés a bull ellenálás zónája, ahonnan láthatóan egy lefordulás következett be, a kérdés, hogy ez mennyire tartós. A napos alapján csak annyi következtetést vonnék le, hogy hamarosan fordulat jöhet.

OTP napos ábra, RSI-vel

Ha megnézzük a Stochastic-ot, extra magas értéket mutat, 97-ről fordult le, és keresztezte a 9 napos átlagot.



De menjünk tovább, Bollinger szalag tetején vagyunk, illetve felette naposon, ráadásul az exp. 200 napos mozgóátlag is erős ellenállásként mutatkozhat a célzónánál. (piros vastag vonal)


Összefoglalva naposon a piac egy fordulat lehetőségére utal, ami összhangban van az elképzeléseimmel. Napos chart, azaz annyit jelent, hogy akár még pár napig haladhat felfelé, nagy eséllyel az említett ellenállásokon azonban már nem tudja átküzdeni magát, jön egy korrekció, vagy trendforduló. Hogy meddig jut el, az egy nagy kérdés, meglátjuk.

OTP - korrekció ideje

Látom sokaknak izgatja a fantáziáját. Nem 100%-osan mondom, de szerintem nagyobb eséllyel vége a korrekciónak. a függőleges fibok mutatják, hogy a korrekciók nagyjából egyenlők. (+ slingshot, RSI), persze elképzelhető, hogy tévedek...

OTP - várakozás szerdától

A piac hozta a várakozást, a célzóna tetejéről fordult a bankpapír. A korrekció ideje pont annyi volt, mint a második hullám, ezt a gyorsban feltett ábrán ottfelejtett függőleges Fibo rács mutatja. Nagy eséllyel elmondhatjuk, hogy egy explanded flat korrekciót láthattunk [iv] hullámban. RSI átvitte a trendcsatornát, azaz megjött egy másik irányból is a megerősítés, hogy nagy eséllyel [iv] hullámban, korrekcióban volt a piac, jó volt a várakozás. További megerősítés, hogy egy ideális fibo szinten fordult meg a piac, ami az exp. flatre jellemző, úgy érte el a célzónát, azaz nem ment 4.000 fölé. Kérdésként merül fel, hogy kész e a korrekció. Véleményem szerint igen, mert - bár bonyolult a kép - kis tf-n szerintem 5 hullámban jött lefelé a piac és elérte a célzónát, igaz csak a felső részét, de ez exp. flatnél előfordul, hogy nem haladja meg a végét. További megerősítés lehet, hogy divergencia jelent meg a grafikonon, egy bullish slingshot. (MACD hist. jelölve piros vonallal)

OTP órás chart RSI-vel:

OTP órás chart, MACD hist-al:


Gondolom a fő kérdés, hogy meddig mehet? Nehéz megmondani. A magam részéről, ha a fenti számozás helyes, azt mondanám, hogy a 4.000-4.200-as zónában fog landolni, esélyes, hogy egy réssel nyitással felfelé, de ez nem feltétel. Ha tippelnem kellene 4.100 alá tenném a legnagyobb eséllyel a csúcsot, mivel az [v] hullám nem lehet nagyobb a [iii] hullámnál, mert akkor szabályt sért. (vagy rossz a számozás) Véget érhet az emelkedés 61,8% vagy akár a 78,6%-os fibo szintnél is. Esélyes lehet még egy ED megjelenése, aminek már többször írtam nagyon örülnék, mert a számozásban meglévő bizonytalansági faktort csökkentené. Érdemes figyelni a bearish trendfordulós divergencia megjelenésére óráson!

Napos ábrán még mindig nem dőlt el a jövő, az órás ábra alapján továbbra is a piros számozásnak adnék nagyobb esélyt, a friss ábra:



OTP - gyors

Korrekció volt, célzóna tetejét elérte, majd északnak fordult. Ami fontos RSI megerősítés a 4. hullámra megtörtént. Aki figyelmes egy kis bullish slingshotot is felfedezhet az ábrán.

OTP órás chart:



Bux - keddtől

Bux esetében is nagyobb eséllyel a korrekcióra szavazok, de itt kisebb súllyal, mint az OTP esetében tettem, mert annyira nem egyértelmű a kép. Bux már a célzónába, de nekem az eddigi szintek még kevésnek tűnnek. Itt is lefordulásra és a korrekció folytatására számítok.

Bux napos chart:


A határidő esetében, mintha más lenne a kép. Ott elképzelhető, hogy egy ED 3. hullámát csinálta meg a piac. Furcsa a mozgás, várjuk meg mi alakul ki belőle.

OTP - keddtől

OTP naposon elérte az első - nagyobb eséllyel futó -célzóna alját. Megáll-e itt az emelkedés. Szerintem nem.

OTP napos chart:




Óráson a tegnap jelzett korrekciós szinting (3.720 környéke) nem ment le a piac. Gyanítom, hogy a korrekció nem is fog lemenni odáig. A tegnapi mozgás alapján inkább egy exp. flat korrekcióra gondolok. Ha nem lépi túl óráson a 4.000-t és nem zár felette, akkor az a korrekciót támasztja alá. Ebben az esetben a tegnapi alj szintjére mehet vissza a piac. Ha meghaladja azt, akkor már az 5. hullámban lehetünk. Jeleztem az ábrán, hogy melyik korrekció párját keressük, ez alapján ismét a korrekció mellett teszem le a voksom, megnézve az RSI-t ugyancsak ezt a verziót támogatja. Nagyon nagy eséllyel egy esést várok a következőkben 3.800 alá, előtte felmehetünk 4.000-hez, de onnan lefordulunk.