Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 3 February 2011

Bearish vagy Bullish

Napok óta a fő kérdés, hogy megyünk e továbbra is felfelé, vagy itt az ideje egy kis piaci korrekciónak, bár egyesek szerint nem kis, hanem nagy korrekciónak jött el az ideje. A piac különböző jeleket ad és megnőtt a volatilitás. Egyik pillanatban erős bullish jelzés, majd a másikban bearish.

A következő ábrán bejelöltem egy a múltban bekövetkezett fordulót és a mostani képet, hasonlít?

Bux napi chart:


Ez az ábra azt mutatja, hogy bearish. Sajnos ebbe még egy új high belefér...

Következő ábra a Bux1112 napi chart:


Az ábrán bejelölésre került abandoned baby (árva gyermek), majd ahogy elvártam réssel nyitott tegnap, de a rést napon belül visszatöltötte és az erős bullish jelzés helyett kaptunk egy kalapácsot (akasztott ember/hanging man), ami bearish jelzés. A hanging man legmegbízhatóbban egy hosszú emelkedés után a csúcs közelében megjelenve működik (pipa, pipa ez megvan.) erre ma megszületett egy megerősítés.
Ha holnap egy szép piros gyertyánk lenne, megjelenhetne a "három fekete varjú" (three black crows), ami a trend fordulását jelezné.

A fentiek alapján bearish a piac.

Tegnap előtt utaltam rá, hogy a Bux index esetében az ideális retrace szinteket kicsit meg szokta haladni a piac, lásd első ábra novemberi fordulat. Oké, tehát a jelenlegi szint most beleférhet még.

A naposon egyértelműen látszik, hogy 23.100-23.200 környéke erős ellenállás, a határidő esetében a 23.950-23.990. Több nekifutás ellenére sem sikerült tartósan átvinni.

Bux1112 órás chart:


Az órás chart okozza a problémát. A piros számozás szerint még hiányzik felfelé egy ötödik hullám, aminek a várható célértékei sorban  24.100, 24.350 szélesebb környéke. A piac gyakorlatilag lekövette a két napja feltett ábrának a piros jelölését, még akkor is, ha nem néztem a hullámok mélységeit és csak szemléltetőnek tettem fel. Ez alapján a piacban a korrekció előtt még benne van egy pici bika. De valóban egy 5. truncation hullám után nem sokkal a piac meghaladja őt?  Vagy inkább a 15 perces ábrán feltett számozás a jó és már láttuk az 5. hullámot?

Bux1112 15' chart:


(A 15' verzió 23.810 feletti térbe belenyúlva kiesik, ami a mai amerikai piaci csúcsot figyelembe véve könnyen megeshet. Marad az ending diagonal, mint lehetőség.... Megj.: CET 23:21)

...és az egész mellé ott van a heti chart:


A lehetőségek:
- a korrekció összetett korrekció lesz A-B-C(W)-X-A-B-C, sajnos olyan lehetőségről nincs tudomásom (lehet az én hibám), amikor A-B-C(W)-X után egyből délnek fordulna
- Csak Alt 4. hullámban vagyunk és jön még egy nagy hullám fölfelé (azért én ennek kicsi esélyt adnék, hacsak a Kínaik nem kezdenek el a 28.000 Mrd USD tartalékuk egy részéből a részvénypiacon befektetni...)

Szerintem nem véletlen az amit most a piacon látunk egy-két napja. Korábban zavart, hogy a sentiment index nem mutatta a komoly bearish lehetőségeket, az új viszont örömre ad okot, drasztikus mértékben ugrott a bull várakozás mértéke (egy hét alatt közel 25%-os növekedés, nominálisan 9,5%). Nekem ez azt mondja, hogy közel egy fordulat. Sajnos nem tudom megmondani, hogy 24.350 előtt vagy 23.950 alatt következik be.

Amerika kiment új csúcsra (16 órától indult egy szép ciklus 5 hullámban) melynek ma már nem lesz meg a korrekciója. Holnap nyitásban nagy lehet az optimizmus, nyitás réssel (?) egy-két részvény (OTP?) esetében . Közben a CHF is elérte a fordulós szintet, végre nem csak érintette, hanem belement. A mai nap után, a fentiek szerint is közelgő fordulatra látok nagyobb esélyt, de ebbe még új csúcs beleférhet, jövő héten (max két hét) azonban - a jelenlegi adatok szerint - nagy eséllyel fordulat.

Ha valaki felróná, hogy egyik nap bull, másik nap bearish  teljesen igaza van. Én is csapongok. Ami megnyugtat, hogy több évtizedes múlttal rendelkező elemzők is hasonló véleményváltozáson mentek keresztül az elmúlt időszakban.

Zárásként még egy megerősítés. Cimballi véleménye szerint a fordulatok idején felmegy a blogjának a látogatottsága, nos ez itt is igaz és a héten jelentősen megnőtt a letöltések száma....



Bux1112 15' grafikon

Nem szeretnék sokat mondani róla, az ábra önmagáért beszél. A megjegyzésem csak annyi, hogy mivel 15 perces a timeframe, nagyon-nagyon óvatosan kell kezelni! Megbízhatóság ilyen esetekben a tapasztalatom szerint alacsonyabb, mint óráson.

15 perces chart:


Közben mire feltettem, megtörtént a zárás. Tekintve, hogy a tőzsdei nyitva tartás megváltozása miatt a zárás egy új gyertyát ad, én általában az utolsó gyertyához szoktam viszonyítani, mert az valósabb képet ad,ezek szerint az most piros lenne és még nem írta felül a fenti ábrában rejlő lehetőségeket.

A fenti számozás esetében 23.800 és 23.700 között oldalaz az index, majd esik a kijelölt zónába. Sérül a számozás, azaz nem jó, ha 23.810 felett 15' ábrán belezár az index.