Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 6 November 2011

Elliott elmélete, Elliott rendszere, az Elliott hullámok

Elsősorban az új olvasók részére szeretnék egy kicsit Elliott rendszerével foglalkozni, aki régóta olvas, az szerintem már tudja mire lehet számítani a rendszer használatával, mi a rendszer előnye, mi a hátránya.

Elliott hullámelmélete - tudomásom szerint - az egyetlen amely képes mindenkor leírni a a tőzsdei árakban bekövetkező változásokat, mozgásokat, azaz az elmélet alap építőköveiből bármely tőzsdei mozgás levezethető és szerintem, ami fontos, ezeknek az építőköveknek a száma alacsony. Azt, hogy pontosan mennyi ez a szám nehéz megmondani, nagymértékben függ attól, hogy ki milyen formában csoportosít, tekint egynek vagy különbözőnek egy alakzatot. Az érthetőség kedvéért, hogy mire gondolok vegyük a háromszögek példáját, melyek lehetnek szélesedők vagy szűkülők. A kérdés, hogy egy vagy két alakzatról (esetleg többről) beszélünk. Az alakzatok számát Prechter 13 db-ra teszi, én maradok a 10 és 20 közötti számnál. 

Az elmélet párosítása a fibonacci szintekkel lehetővé teszi, hogy az alakzatok végére - néha megdöbbentő pontossággal - célárakat mondjunk, előre jelezzük a bekövetkező fordulatokat. Elliott rendszere talán a legtökéletesebb elemző rendszer, ugyanakkor és ez probléma szokott lenni  NEM KERESKEDÉSI RENDSZER. Építőkövektől áll, mint egy LEGO, vannak szabályok, hogy az egyes építőkövekre milyen további építőköveket lehet tenni és ezek a kövek milyen valószínűséggel következnek be. Ez azt is jelenti, hogy  elemzések esetében a jövőre vonatkozóan szinte MINDIG TÖBB VERZIÓ lehetséges, melyek közül választani kell, hogy melyik a legvalószínűbb és melyek lehetnek még!

Ahhoz, hogy valaki profittermelésre is tudja használni a rendszert, ki  egészítenie egy hatékony pénzkezelési és kockázatkezelési rendszerrel, továbbá belépési és kilépési stratégiával is rendelkeznie kell, csak ezek együttesével válik használhatóvá kereskedésre. Meg kell ismernie mélységeiben a rendszert, mert csak így tudja a piac mozgását követve felismerni a várt árakat megerősítő, vagy azokat elvető piaci mozgásokat, így tudja csökkenteni a kockázatát, nyereséget elérni vagy növelni azt.

Elliott rendszere NEM SZENT GRÁL, aki azt keresi rossz helyen jár. A valószínűségek használata magában hordozza a tévedés kockázatát. és ezt mindenkinek élesen az fejében kell tartania.

Szerintem érdemes megismerni a rendszert, időt szánni rá. Ajánlom a tőzsde világával épp most foglalkozni kezdő embereknek és azoknak is, akik már évek óta mozognak ebben a világban, de még nem mélyedtek el Elliott hullámelméletében és valami újra vágynak, vagy teljes rendszerben szeretnék látni ezt a különös világot.