Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday, 28 December 2011

csatolás kódja a hasznos linkekben.

A medve új ruhája - OTP és Bux

Nem tudom megvan-e a fenti ruha, vagy csak a ruha próbálnál tart a nagy medvénk, de hamarosan biztosan megpillantjuk.

Az exp. ED egy igen ritka formáció, éppen ezért kevés ismerettel rendelkezünk róla. Tudjuk, hogy 5 hullámból, áll. Tudjuk továbbá, hogy az alhullámai ZZ-kből állnak. A 3. hullám nem a legrövidebb és az 5. hullám mindig meghaladja a 3. végét, de az 1-3 trendvonalhoz (ék felső szára) sok esetben nem jut el.

Jelenleg az OTP és a Bux esetében napos ábrát szemlélve a fenti elvárásainkat az alakzat teljesítette, azaz, amit már korábban is hangsúlyoztam, akár kész is lehet a szerkezet. Ami miatt kétségeim vannak, az az, hogy az ékek után erős ellenirányú mozgás következik, mely természetesen magával hozza a forgalom növekedését is, hiszen impulse hullám indul a korrekció után. Jelenleg ezt nem látom. Az elemzést nehezíti, hogy mint korábban írtam az ünnepek miatt lelassulhat a piac, ez be is következett, eltűnt a forgalom, miközben az emberek hangulata (értsd: pozitív, negatív) megváltozhatott úgy, hogy azt a grafikon nem közvetíti egyértelműen. Elliott elmélete likvid piacokon működik. Egy kb. 500 milliós forgalmú OTP-t nem tudok annak tekinteni.

A hétvégén kutakodtam, mert nem hagyott nyugodni ez a formáció. Van még egy vezérlőelv, a hullámok hosszával kapcsolatban, nevezetesen, hogy  igaz rájuk a következő reláció 1< 3 < 5. Bármennyire is közel van a 3. és 5. hullám hossza egymáshoz ezt nem lehet elfogadni, még naposon is határeset. Azaz csak kicsi eséllyel vagyunk az alakzat végén. A és C hullámokra általában igaz (nem mindig,  pl.: running flat), hogy C meghaladja A csúcsát, ez nem következett még be. 

Összességében van két vezérlőelvünk, ami bár gyenge, de azt mondja nem vagyunk az alakzat végén, illetve van egy lefelé tartó szerkezetünk, ami nagy eséllyel nem impulse (diagonal lehet!) és alacsony forgalmunk. Ez alapján nem zárom ki a fordulat lehetőségét, de nagyobb esélyt még mindig annak adom, hogy megyünk még feljebb.

OTP:
Ahogy nézem az ábrát és a Fibo rácsot, a mai mélypont 78,6%-a volt az előző hullámnak, ideális hsz belső ár. A várt hsz felső szára azonban rosszul lett megrajzolva, hiszen az b és d pont határozza meg, nem az előző csúcs és a. A mai alj belement az korábban második verziónak jelzett célzónába, erre adtam tegnap a kisebb esélyt, de ez még belefér a hsz verzióba. Ha hsz lesz a formáció, akkor 3.410-ig elmehet, sőt péntek zárásban fel is ránthatják magasabbra.

A hsz egy tökéletes alakzat december végére. Lassú, a vége felé haladva egyre fogy a forgalom, ami a végére ki is száradhat, majd az utolsó hullámban megnő... Ugyanakkor igyekeznie kell, mert fogy a tér-idő körülötte!

Végezetül a chartok.

OTP 5' chart:
Bux órás chart:


Elliott rendszere, az elemzések és a kereskedés

Ismétlem önmagam, azt, amit már leírtam itt a blogon és a megjegyzésekben. Elliott rendszerét használva, illetve kiszélesítve a teljes TA-val a kereskedés és az elemzés a valószínűségekre épül. Azaz arra, hogy egy pontból a piac merre mozdul el nagyobb eséllyel. Van, amikor szinte teljes 100%-os valószínűsíthető az egyik irány, illetve van olyan amikor 50-50% mindkét irány valószínűsége. Nyilvánvalóan akkor érdemes pozícióba lépni, amikor az egyik irány jóval nagyobb valószínűséggel látható előre, illetve, ha ehhez megfelelő hozam/kockázat arány párosul, egyébként értelmetlen. Egy döntés meglépésénél mindig mérlegelni kell a kockázat árán megszerezhető profit nagyságát, a kereskedés időtávját, a stop loss szintet, illetve azt a pontot, amikor az ügylet zárásra kerül. Ezek nélkül a döntések nélkül nem szabad pozícióba lépni.

Az elemzések esetében is folyamatosan mérlegelem, hogy melyik az általam nagyobb eséllyel rendelkező variáció és általában azt teszem ki a blogra, néha két verziót is felvázolok, mert nem tudok dönteni közöttük.  Elliott rendszerében vannak olyan elemek, melyek 100%-osan működnek, ezek a szabályok és vannak olyanok, melyek az esetek többségében irányt mutatnak, kisebb részben pedig nem, ezek a vezérlőelvek. Fő szabály 3 van, vezérlőelv pedig, több, mint 80. A három főszabály alapján nem lehet jól elemezni, a vezérlőelvek pedig magunkban hordozzák a tévedés lehetőségét. Ezért fontos adott esetben a kontextus vizsgálata, mely további megerősítést ad egy-egy alternatíva mellett. A legjobb elemzői  szándék ellenére is lehetnek tévedések és a piac egy általam, általunk nem várt irányba megy, kereskedésben erre ott a stop loss, az elemzésben pedig az újraértékelés lehetősége.

A jó kereskedővé váláshoz 10.000 óra kell, ha tanultok ez lerövidíthető, ha nem, akkor a tőkétek nem húzza ki odáig...

OTP - gyors

csatolás

Átmenetileg betettem az oldalsávba a csatolás kódját. Sajnos nem vette be önmagában, ezért betettem eléje és utána 3*-ot, azt nem kell beírni!